Zberateľské unikáty a špeciality

Prvé dva júnové dni sa v Bratislave uskutoční veľká oslava zberateľstva.

Milovníci numizmatiky, filatelie, filokartie, faleristiky, minerálov či drobných starožitností nemôžu chýbať na zberateľskom veľtrhu v Inchebe. V piatok od 10:00 do 18:00 a v sobotu od 10:00 do 16.00 na nich čakajú zberateľské novinky, vzácne kúsky, pútavé prednášky či numizmatická aukcia.

Nulová eurobankovka so zberateľskou hodnotou

Jedným z veľkých lákadiel Bratislavských zberateľských dní bude nepochybne uvedenie nulovej Euro Souvenir bankovky s vyobrazením Bratislavského hradu. Veľtrh sa stane miestom, kde si záujemcovia medzi prvými budú môcť kúpiť túto špecialitku za 2 eurá. Nájdu ju vo výdajnom bankomate vo vstupnej hale. Nulová eurobankovka s Bratislavským hradom bude k dispozícii v limitovanom počte a už teraz je o ňu záujem medzi zberateľmi z celého sveta. Na zberateľských dňoch budú k videniu aj ostatné, skôr vydané emisie Slovenska, ale aj zahraničné vydania.

Numizmatické vychytávky a novinky

Fanúšikovia numizmatiky sa môžu v stánku Národnej pokladnice tešiť na celý rad noviniek a zaujímavostí. Mnohé z nich budú pripomínať 100. výročie vzniku Česko-Slovenska. Návštevníci veľtrhu sa môžu tešiť napríklad na kolekciu venovanú československej mene alebo na zbierku, ktorá pripomenie najvýznamnejšie míľniky v histórii našej krajiny. V stánku však nájdete aj netradičné numizmaty. Napríklad, hodinky švajčiarskej kvality s originálom mince, ktorú zdobí portrét M. R. Štefánika, alebo zbierku pamätných numizmatov v tvare oltárov venovanú najkrajším madonám z celého sveta.

Zaujímavý exponátom bude nepochybne aj zlatý 6 dukát odrazok kremnického guldinera. Okrem strieborných guldinerov sú známe aj ich zlaté razby, ktorých cena podľa váhy, kvality a vzácnosti sa pohybuje až do 200 000 Eur za kus. Na averze vystaveného exponátu je zobrazený svätý Ladislav na koni s kopijovitou sekerou pripravenou k vrhu, reverz nesie krásnu heraldiku spojených rodov Wladislava Jagella a manželky Anny Candale.

Aktivity pre deti aj atraktívny sprievodný program

Svoje nezastupiteľné miesto na zberateľských dňoch majú poštové známky, chýbať teda nebudú ani stánky Slovenskej a Českej pošty. Deti sa budú môcť hrať na poštárov alebo si nakresliť vlastnú poštovú známku. Slovenská pošta chystá okrem iného aj inauguráciu novej známky s personalizovaným kupónom „Kvetinový motív“ za účasti jej autorov.

Bratislavské zberateľské dni ponúknu tiež prednášky o diamantoch, drahých kameňoch, mineráloch či finančnej gramotnosti, ale aj prezentácie mincí a medailí Bratislavskej mincovne či numizmatickú aukciu, na ktorej sa bude dražiť napríklad aj vzácna minca 10 koruna z roku 1933. Viac informácií nájdete na www.incheba.sk.

Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA

BILLA tento rok oslavuje svoje 25-ročné pôsobenie na Slovensku, svojim zákazníkom sa rozhodla venovať ceny v hodnote 1 milión EUR.

Bardejov by mal byť konečne nezávislý

Nikdy som sa nemiešal do politiky viac, ako bolo nutné.

Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom

Luxusné európske a zaoceánske plavby sú oveľa dostupnejšie vďaka letenke v cene.

Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu

„Podporujem AlenuBašistovú, pretože som presvedčená, že svojimi skúsenosťami a vedomosťami, výrazne pomôže športu v Košiciach.“