Zberateľské unikáty a špeciality

Prvé dva júnové dni sa v Bratislave uskutoční veľká oslava zberateľstva.

Milovníci numizmatiky, filatelie, filokartie, faleristiky, minerálov či drobných starožitností nemôžu chýbať na zberateľskom veľtrhu v Inchebe. V piatok od 10:00 do 18:00 a v sobotu od 10:00 do 16.00 na nich čakajú zberateľské novinky, vzácne kúsky, pútavé prednášky či numizmatická aukcia.

Nulová eurobankovka so zberateľskou hodnotou

Jedným z veľkých lákadiel Bratislavských zberateľských dní bude nepochybne uvedenie nulovej Euro Souvenir bankovky s vyobrazením Bratislavského hradu. Veľtrh sa stane miestom, kde si záujemcovia medzi prvými budú môcť kúpiť túto špecialitku za 2 eurá. Nájdu ju vo výdajnom bankomate vo vstupnej hale. Nulová eurobankovka s Bratislavským hradom bude k dispozícii v limitovanom počte a už teraz je o ňu záujem medzi zberateľmi z celého sveta. Na zberateľských dňoch budú k videniu aj ostatné, skôr vydané emisie Slovenska, ale aj zahraničné vydania.

Numizmatické vychytávky a novinky

Fanúšikovia numizmatiky sa môžu v stánku Národnej pokladnice tešiť na celý rad noviniek a zaujímavostí. Mnohé z nich budú pripomínať 100. výročie vzniku Česko-Slovenska. Návštevníci veľtrhu sa môžu tešiť napríklad na kolekciu venovanú československej mene alebo na zbierku, ktorá pripomenie najvýznamnejšie míľniky v histórii našej krajiny. V stánku však nájdete aj netradičné numizmaty. Napríklad, hodinky švajčiarskej kvality s originálom mince, ktorú zdobí portrét M. R. Štefánika, alebo zbierku pamätných numizmatov v tvare oltárov venovanú najkrajším madonám z celého sveta.

Zaujímavý exponátom bude nepochybne aj zlatý 6 dukát odrazok kremnického guldinera. Okrem strieborných guldinerov sú známe aj ich zlaté razby, ktorých cena podľa váhy, kvality a vzácnosti sa pohybuje až do 200 000 Eur za kus. Na averze vystaveného exponátu je zobrazený svätý Ladislav na koni s kopijovitou sekerou pripravenou k vrhu, reverz nesie krásnu heraldiku spojených rodov Wladislava Jagella a manželky Anny Candale.

Aktivity pre deti aj atraktívny sprievodný program

Svoje nezastupiteľné miesto na zberateľských dňoch majú poštové známky, chýbať teda nebudú ani stánky Slovenskej a Českej pošty. Deti sa budú môcť hrať na poštárov alebo si nakresliť vlastnú poštovú známku. Slovenská pošta chystá okrem iného aj inauguráciu novej známky s personalizovaným kupónom „Kvetinový motív“ za účasti jej autorov.

Bratislavské zberateľské dni ponúknu tiež prednášky o diamantoch, drahých kameňoch, mineráloch či finančnej gramotnosti, ale aj prezentácie mincí a medailí Bratislavskej mincovne či numizmatickú aukciu, na ktorej sa bude dražiť napríklad aj vzácna minca 10 koruna z roku 1933. Viac informácií nájdete na www.incheba.sk.

Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani

Slovenskí spotrebitelia prejavujú stále väčší záujem o produkty slovenských dodávateľov.

Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia

Slováci sa začali vo veľkom zadlžovať.

Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €

Objednajte si SME.sk na 3 mesiace a zoberte zaujímavé čítanie na vašu dovolenku.

HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt

Spoločnosť nadobudla priestory pri stanici Farringdon West, kde postaví kancelársku budovu nad železničnou traťou Crossrail.