Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Zberateľské unikáty a špeciality

Prvé dva júnové dni sa v Bratislave uskutoční veľká oslava zberateľstva.

Milovníci numizmatiky, filatelie, filokartie, faleristiky, minerálov či drobných starožitností nemôžu chýbať na zberateľskom veľtrhu v Inchebe. V piatok od 10:00 do 18:00 a v sobotu od 10:00 do 16.00 na nich čakajú zberateľské novinky, vzácne kúsky, pútavé prednášky či numizmatická aukcia.

Nulová eurobankovka so zberateľskou hodnotou

Jedným z veľkých lákadiel Bratislavských zberateľských dní bude nepochybne uvedenie nulovej Euro Souvenir bankovky s vyobrazením Bratislavského hradu. Veľtrh sa stane miestom, kde si záujemcovia medzi prvými budú môcť kúpiť túto špecialitku za 2 eurá. Nájdu ju vo výdajnom bankomate vo vstupnej hale. Nulová eurobankovka s Bratislavským hradom bude k dispozícii v limitovanom počte a už teraz je o ňu záujem medzi zberateľmi z celého sveta. Na zberateľských dňoch budú k videniu aj ostatné, skôr vydané emisie Slovenska, ale aj zahraničné vydania.

Numizmatické vychytávky a novinky

Fanúšikovia numizmatiky sa môžu v stánku Národnej pokladnice tešiť na celý rad noviniek a zaujímavostí. Mnohé z nich budú pripomínať 100. výročie vzniku Česko-Slovenska. Návštevníci veľtrhu sa môžu tešiť napríklad na kolekciu venovanú československej mene alebo na zbierku, ktorá pripomenie najvýznamnejšie míľniky v histórii našej krajiny. V stánku však nájdete aj netradičné numizmaty. Napríklad, hodinky švajčiarskej kvality s originálom mince, ktorú zdobí portrét M. R. Štefánika, alebo zbierku pamätných numizmatov v tvare oltárov venovanú najkrajším madonám z celého sveta.

Zaujímavý exponátom bude nepochybne aj zlatý 6 dukát odrazok kremnického guldinera. Okrem strieborných guldinerov sú známe aj ich zlaté razby, ktorých cena podľa váhy, kvality a vzácnosti sa pohybuje až do 200 000 Eur za kus. Na averze vystaveného exponátu je zobrazený svätý Ladislav na koni s kopijovitou sekerou pripravenou k vrhu, reverz nesie krásnu heraldiku spojených rodov Wladislava Jagella a manželky Anny Candale.

Aktivity pre deti aj atraktívny sprievodný program

Svoje nezastupiteľné miesto na zberateľských dňoch majú poštové známky, chýbať teda nebudú ani stánky Slovenskej a Českej pošty. Deti sa budú môcť hrať na poštárov alebo si nakresliť vlastnú poštovú známku. Slovenská pošta chystá okrem iného aj inauguráciu novej známky s personalizovaným kupónom „Kvetinový motív“ za účasti jej autorov.

Bratislavské zberateľské dni ponúknu tiež prednášky o diamantoch, drahých kameňoch, mineráloch či finančnej gramotnosti, ale aj prezentácie mincí a medailí Bratislavskej mincovne či numizmatickú aukciu, na ktorej sa bude dražiť napríklad aj vzácna minca 10 koruna z roku 1933. Viac informácií nájdete na www.incheba.sk.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.

Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant

Grant vo výške 30 000 eur môžu vybrané subjekty získať vďaka charitatívnemu behu No Finish Line