Už aj deti sa učia o peniazoch. Ako to vyzerá na vyučovaní?

Rodičia odvezú ráno deti do školy a pri dverách ich odovzdajú. Čo sa deje za dverami tried a ako prebieha vyučovanie?

Na základných školách, ktoré sa zapojili do Malej finančnej akadémie prebieha vyučovanie úplne inak. Ide už o druhý ročník projektu, ktorý prináša na základné školy vzdelávanie v oblasti finančnej gramotnosti. Zapojených je 350 tried z celého Slovenska a až 6780 detí dočasne vymenilo bežné vyučovanie za projektovú výučbu založenú na tzv. gamifikácii. Hravou formou sa učia o hodnote peňazí a ostatných sférach sveta financií. Vzdelávanie prebieha nielen na vyučovaní, ale aj doma, kde každý zapojený žiak môže využiť pracovný zošit, v ktorom sú úlohy pre celú rodinu.

Z niektorých zahraničných prieskumov vyplýva, že finančná gramotnosť na Slovensku je v porovnaní so svetom nízka. Čoraz viac sa však táto téma dostáva do popredia aj vďaka organizáciám ako EDULAB, ktorým záleží na budúcnosti našich detí. Aj preto vznikol v spolupráci so spoločnosťou AGEMSOFT a Tatra bankou spomínaný projekt Malá finančná akadémia. „Z medzinárodných prieskumov vieme, že naši žiaci majú rezervy v oblasti finančnej gramotnosti. Financie a zodpovedné hospodárenie s nimi sú témou, ktorá bude súčasťou celého ich dospelého života. Vytvoril sme preto projekt šitý na mieru tejto situácii. Chceme učiteľom pomôcť zaujať žiakov a sprostredkovať im základy sveta financií,“ povedal o projekte Ján Machaj, riaditeľ organizácie EDULAB.

Druhý ročník Malej finančnej akadémie prebiehal v apríli a máji a pomaly sa blíži ku koncu. Deti si v rámci neho postavili vlastné mesto, vyskúšali si, ako získavať peniaze na stavbu mesta výmenou za prácu – a to plnenie úloh z metodickej príručky učiteľov. Dozvedeli sa mnohé užitočné informácie o svete „dospelákov“.

Vzdelávanie detí by sme nemali nechávať len na školy. Deti vieme zasvätiť do témy financií aj my. Napríklad vďaka bezplatnému Detskému účtu si môžu vyskúšať, aké je to mať vlastné financie, ako sa používa platobná karta a ako správne hospodáriť s vlastnými peniazmi. A vy máte všetko pod kontrolou vďaka prístupu k účtu cez mobilnú aplikáciu, Internet banking alebo pobočku či telefonickú službu DIALOG Live.

Načítavám video...

Workshop Inštitútu Ronalda Coasa na EU v Bratislave

V týždni od 10. – 14. decembra 2018 sa v Aule EU v Bratislave koná Ronald Coase Institute Workshop o inštitucionálnej ekonómii.

Stavbárska olympiáda 2018/19 vás očakáva

Pozor, zmena domény - www.stavbarskaolympiada.com

Diplomacia v praxi – unikát, ktorý funguje dodnes

BRATISLAVA 12. december 2018 – V roku 2004 sa na Ekonomickej univerzite v Bratislave začal vyučovať predmet Diplomacia v praxi.

Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon

Cyklonavigace - cyklopočítače jsou dnes zcela na nové úrovni, podívejte se na účelové funkce a zařízení, jež mobil nemůže nahradit