Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Kreditná karta – áno alebo nie

Názory na „kreditky“ sú dvojaké – priaznivci kreditnej karty by bez nej ani nevyšli z domu, no mnohí jej na chuť ešte neprišli.

Ak patríte k tej druhej skupine, pozrite si pár prípadov, kedy Vám napríklad kreditná karta môže zjednodušiť dovolenku.

Bookovanie hotela

Ak plánujete dovolenku s cestovnou kanceláriou, na bookovanie hotela myslieť nemusíte. Ak sa však vydávate do sveta na vlastnú päsť, ubytovanie je zvyčajne dobré rezervovať vopred. Väčšina hotelov dnes vyžaduje autorizáciu kreditnou kartou. Táto forma je bezpečná pre obe strany. Hotel si overí vašu platobnú schopnosť a vy nemusíte platiť vopred, ale až keď sa reálne ubytujete. Autorizácia platby Vám z účtu reálne nestiahne peniaze, len ich dočasne zablokuje a navyše prípadné reklamácie sa u kreditnej karty omnoho jednoduchšie riešia.

Rezervácia auta

Ďalšou dôležitou súčasťou dovolenky je aj voľba dopravy. Ak ste cestovatelia, ktorí neradi sedia na jednom mieste, určite si prenajmete auto. Dopraví vás kdekoľvek. Na jeho objednanie však tiež zvyčajne treba kreditnú kartu. Pri prenájme auta nezabudnite na kvalitné poistenie vozidla. Stačí malý škrabanec alebo puklina na skle a prenájom sa vám môže poriadne predražiť. Vtedy pomôže len dobrá poistka alebo práve kreditka, ktorá takú neočakávanú sumu za opravu znesie.

2 karty sú lepšie ako 1

Možno ste odvážlivci, ktorí cestujú len s jednou kartou, alebo dokonca len s hotovosťou. Skúsenosti však ukazujú, že 2 karty by ste predsa mali zvážiť. Najmä v krajinách, kde hrozí možnosť ich zneužitia. Aj v tých bezpečnejších však môžu prísť 2 karty vhod. Predstavte si napríklad, že ste práve na hokejových majstrovstvách v Kodani a z vašej karty začnú odchádzať podivné platby. Pravdepodobne ju niekto zneužil a je potrebné ju okamžite blokovať. Máte teda len 2 možnosti – zablokovať kartu a ochrániť svoj účet, ale ostať bez prístupu k peniazom alebo naopak kartu neblokovať, aby ste sa dostali k financiám na účte, ale riskujete ďalšie zneužitie. Vtedy je 2. karta hotovým zázrakom. Rovnako ju oceníte v prípade, že obchodník vašu debetnú kartu neakceptuje alebo na vašej karte nemáte dostatočný limit a tak využijete druhú, alebo dokonca obe.

S kreditnou kartou sa môžete vo svete cítiť slobodnejšie a práve „sloboda“ je motívom novej limitovanej edície kreditnej karty od Tatra banky. Karta je venovaná významnému slovenskému spisovateľovi Rudolfovi Slobodovi, ktorý ovplyvnil nielen svojou tvorbou umeleckú sféru ale tiež svojou existenciou životy mnohých ľudí z umeleckých kruhov, ktorí naňho dodnes s láskou spomínajú.

Pozrite si novú limitovanú edíciu kreditnej karty SLOBODA.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria

Podniková mobilita rieši základné potreby firmy aj to, akým spôsobom bude spravovať dopravnú politiku i politiku vozového parku.

Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov

K svojim 10. narodeninám dostal aj darček: až 3 ocenenia zo 14. ročníka ASB Gala.

Milan Murcko pri preberaní ceny verejnosti

Pomáhajte čítaním

Kúpou predplatného SME.sk podporíte projekt OMAMA.