Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Skóring: Spoľahlivý spôsob, ako si preveriť obchodných partnerov

Zaujíma vás pokročilá analýza dát? Bisnode prináša skóringové hodnotenie firiem.

Skóringové modelovanie je proces, ktorý využíva historické dáta na predikciu budúcich kritických udalostí, ako je napríklad úpadok firmy. Skóring tak predstavuje jednoduchý spôsob, ako vyhodnocovať rizikovosť firiem a prispôsobiť mu obchodné stratégie firmy. Vďaka skóringovému hodnoteniu je možné totiž rýchlo preveriť obchodných partnerov, potenciálnych zákazníkov aj konkurenčné subjekty. Ide o efektívny nástroj pre portfólio risk management, ktorý dokáže kvantitatívne zmerať obchodné riziká a vyčísliť pravdepodobnosť budúcej udalosti.

Skóringový model Bisnode vyhodnocuje pravdepodobnosť úpadku firmy v nasledujúcich dvanástich mesiacoch. Využíva pritom desiatky vstupných premenných. Každá z nich má odlišnú váhu v závislosti od stupňa pokrytia, korelácie, biznis významu a prediktívnej sily. Hodnotené premenné sú kategorizované celkovo do piatich modulov: demografia, financie, negatíva, trade a väzby.

Demografický modul zahŕňa tiež premenné ako je odbor činnosti, vek podniku, štruktúra manažmentu a štatutárnych orgánov, právna forma, počet zamestnancov alebo obrat. Do finančného patrí súvaha, výsledovka firmy, cash-flow, pomerové ukazovatele, vek finančných výkazov alebo trendy veličín. Negatíva operujú s takými veličinami, ako sú exekúcie a dlhy, vymáhané pohľadávky, insolvencie, likvidácie, nespoľahlivý platca DPH alebo zistené negatívne fakty uvedené v médiách. Modul trade sa zaoberá aktuálnou platobnou morálkou, stabilitou v platení záväzkov a celkovým porovnaním s daným odvetvím. Modul väzby obsahuje informácie o materských subjektoch a štatutárnych orgánoch a ich prepojenie na ďalšie firmy, najmä na tie, ktoré sú v insolvencii, likvidácii atď.

Skóring Bisnode rozraďuje spoločnosti v desaťstupňovej škále podľa pravdepodobnosti možného bankrotu v nasledujúcich dvanástich mesiacoch. Od hodnotenia firmy AAA až po D. Napríklad skóringový stupeň AAA znamená minimálne riziko úpadku firmy. Pravdepodobnosť, že firma s týmto stupňom hodnotenia skrachuje, je 0,00 % až 0,07 %, čo znamená, že Bisnode predikuje úpadok 0 až 0,07 firmy zo stovky subjektov zaradených v tejto kategórii. Firma vyhodnotená skóringom ako CCC znamená oproti tomu vysoké riziko úpadku, a v tomto prípade môže skrachovať 1,96 až 3,07 firmy zo 100 firiem. Pokiaľ už je firma v úpadku, má skóringový stupeň D. (Viac pozrite v tabuľke Hodnotenie skóringových stupňov.) Skóringový model Bisnode nehodnotí finančné inštitúcie a podnikateľské subjekty mladšie ako jeden rok.

Zákazníci Bisnode oceňujú možnosť skóring zaintegrovať do firemných aplikácií ako sú napríklad CRM alebo účtovné programy. Skóringové hodnotenie sa tak veľmi často stáva súčasťou interných rozhodovacích procesov, ktoré pomáhajú znižovať riziká v obchodnom styku. Výsledky hodnotenia je možné implementovať tiež formou intuitívneho semaforu, ktorý v podnikových systémoch farebne odlišuje firmy podľa miery rizika. Samozrejmosťou integrácie je každodenná aktualizácia dát alebo monitoring zmien.

Tabuľka: Hodnotenie skóringových stupňov podľa modelu skóringu Bisnode

Slovný popisSkóringový stupeňPravdepodobnosť úpadku
Minimálne rizikoAAA0,00 % - 0,07 %
Veľmi nízke rizikoAA0,08 % - 0,21 %
Nízke rizikoA0,22 % - 0,47 %
Stredné rizikoBBB0,48 % - 0,83 %
Akceptovateľné rizikoBB0,84 % - 1,31 %
Zvýšené rizikoB1,32 % - 1,95 %
Vysoké rizikoCCC1,96 % - 3,07 %
Veľmi vysoké rizikoCC3,08 % - 5,81 %
Extrémne vysoké rizikoC5,82 % - 99,99 %
ÚpadokD

Viac informácií nájdete na www.bisnode.sk

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Vynovená predajňa v Smrdákoch

COOP Jednota Senica, spotrebné družstvo, pokračuje v modernizácii svojich predajní.

Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje

Chcete si konečne kúpiť novú kuchynskú linku či potrebujete dať auto do opravy, ale chýbajú vám peniaze?

Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím

Sledujte naživo dnes od 12:00.