Štvrtok, 1. jún, 2023 | Meniny má Žaneta

Skóring: Spoľahlivý spôsob, ako si preveriť obchodných partnerov

Zaujíma vás pokročilá analýza dát? Bisnode prináša skóringové hodnotenie firiem.

Skóringové modelovanie je proces, ktorý využíva historické dáta na predikciu budúcich kritických udalostí, ako je napríklad úpadok firmy. Skóring tak predstavuje jednoduchý spôsob, ako vyhodnocovať rizikovosť firiem a prispôsobiť mu obchodné stratégie firmy. Vďaka skóringovému hodnoteniu je možné totiž rýchlo preveriť obchodných partnerov, potenciálnych zákazníkov aj konkurenčné subjekty. Ide o efektívny nástroj pre portfólio risk management, ktorý dokáže kvantitatívne zmerať obchodné riziká a vyčísliť pravdepodobnosť budúcej udalosti.

Skóringový model Bisnode vyhodnocuje pravdepodobnosť úpadku firmy v nasledujúcich dvanástich mesiacoch. Využíva pritom desiatky vstupných premenných. Každá z nich má odlišnú váhu v závislosti od stupňa pokrytia, korelácie, biznis významu a prediktívnej sily. Hodnotené premenné sú kategorizované celkovo do piatich modulov: demografia, financie, negatíva, trade a väzby.

Demografický modul zahŕňa tiež premenné ako je odbor činnosti, vek podniku, štruktúra manažmentu a štatutárnych orgánov, právna forma, počet zamestnancov alebo obrat. Do finančného patrí súvaha, výsledovka firmy, cash-flow, pomerové ukazovatele, vek finančných výkazov alebo trendy veličín. Negatíva operujú s takými veličinami, ako sú exekúcie a dlhy, vymáhané pohľadávky, insolvencie, likvidácie, nespoľahlivý platca DPH alebo zistené negatívne fakty uvedené v médiách. Modul trade sa zaoberá aktuálnou platobnou morálkou, stabilitou v platení záväzkov a celkovým porovnaním s daným odvetvím. Modul väzby obsahuje informácie o materských subjektoch a štatutárnych orgánoch a ich prepojenie na ďalšie firmy, najmä na tie, ktoré sú v insolvencii, likvidácii atď.

Skóring Bisnode rozraďuje spoločnosti v desaťstupňovej škále podľa pravdepodobnosti možného bankrotu v nasledujúcich dvanástich mesiacoch. Od hodnotenia firmy AAA až po D. Napríklad skóringový stupeň AAA znamená minimálne riziko úpadku firmy. Pravdepodobnosť, že firma s týmto stupňom hodnotenia skrachuje, je 0,00 % až 0,07 %, čo znamená, že Bisnode predikuje úpadok 0 až 0,07 firmy zo stovky subjektov zaradených v tejto kategórii. Firma vyhodnotená skóringom ako CCC znamená oproti tomu vysoké riziko úpadku, a v tomto prípade môže skrachovať 1,96 až 3,07 firmy zo 100 firiem. Pokiaľ už je firma v úpadku, má skóringový stupeň D. (Viac pozrite v tabuľke Hodnotenie skóringových stupňov.) Skóringový model Bisnode nehodnotí finančné inštitúcie a podnikateľské subjekty mladšie ako jeden rok.

Zákazníci Bisnode oceňujú možnosť skóring zaintegrovať do firemných aplikácií ako sú napríklad CRM alebo účtovné programy. Skóringové hodnotenie sa tak veľmi často stáva súčasťou interných rozhodovacích procesov, ktoré pomáhajú znižovať riziká v obchodnom styku. Výsledky hodnotenia je možné implementovať tiež formou intuitívneho semaforu, ktorý v podnikových systémoch farebne odlišuje firmy podľa miery rizika. Samozrejmosťou integrácie je každodenná aktualizácia dát alebo monitoring zmien.

Tabuľka: Hodnotenie skóringových stupňov podľa modelu skóringu Bisnode

Slovný popisSkóringový stupeňPravdepodobnosť úpadku
Minimálne rizikoAAA0,00 % - 0,07 %
Veľmi nízke rizikoAA0,08 % - 0,21 %
Nízke rizikoA0,22 % - 0,47 %
Stredné rizikoBBB0,48 % - 0,83 %
Akceptovateľné rizikoBB0,84 % - 1,31 %
Zvýšené rizikoB1,32 % - 1,95 %
Vysoké rizikoCCC1,96 % - 3,07 %
Veľmi vysoké rizikoCC3,08 % - 5,81 %
Extrémne vysoké rizikoC5,82 % - 99,99 %
ÚpadokD

Viac informácií nájdete na www.bisnode.sk

SkryťVypnúť reklamu

Inzercia - Tlačové správy

1. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
  2. Obsluha, ktorá vám poradí s autom aj zachráni život
  3. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu
  4. Palubná jednotka Shell EETS otvára európske hranice
  5. Kúpa investičného bytu je aktuálne výhodnejšia aj vďaka bonusom
  6. Zuzana Vačková: Verím, že lásku ešte stretnem
  7. Dovolenkový raj kúsok za hranicami
  8. Krásna a zdravá pokožka už za 10 dní
  1. Najinovatívnejšia banka v CEE je zo Slovenska!
  2. Deti z detských domovov predviedli svoj talent
  3. Miliónová investícia do elektrickej stanice zabráni problému
  4. Kúpa investičného bytu je aktuálne výhodnejšia aj vďaka bonusom
  5. Zuzana Vačková: Verím, že lásku ešte stretnem
  6. Orange hokejové talenty priniesli množstvo detskej radosti
  7. Treťou najčastejšou „chorobou“ u detí je zubný kaz
  8. Dovolenkový raj kúsok za hranicami
  1. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu 13 274
  2. Nevídaný záujem o grécke ostrovy. Mnohé hotely sú už nedostupné 8 983
  3. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku? 6 256
  4. Kúpa investičného bytu je aktuálne výhodnejšia aj vďaka bonusom 3 657
  5. Aká má byť hrúbka izolácie pri rekonštrukcii domu? 2 893
  6. O koľko drahšia bude tento rok dovolenka pri mori? 2 822
  7. Moravák, ktorý ukázal svetu, ako sa robí „nové umenie“ 2 233
  8. Odvážte sa vystúpiť z komfortnej zóny. Zažijete iné Chorvátsko 2 040
SkryťVypnúť reklamu

Deti z detských domovov predviedli svoj talent v treťom ročníku dobročinného projektu PSS.

6m

Na západnom Slovensku už nebude problém s pripájaním nových zdrojov.

INZERCIA 53m

Nové číslo SME ženy v predaji a predplatné s bohatým balíčkom kozmetiky.

INZERCIA 11 h
SkryťZatvoriť reklamu