Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Overovanie totožnosti tvárou už aj na Slovensku

Biometrické prvky sa na overenie totožnosti používajú čoraz častejšie. Dnes sa už v banke dokážete overiť aj vďaka svojej tvári.

Každá tvár je jedinečná. Vzdialenosť a tvar očí, tvar nosa, lícne kosti alebo uši, to všetko sú jedinečné črty, ktoré má každý z nás iné a zostávajú nám po celý život. A práve vďaka tomu je čoraz častejšie využívaná biometria tváre, teda rozpoznávanie totožnosti podľa tváre. Jednoduché rozpoznávanie môžete nájsť napríklad v mobiloch a na sociálnych sieťach, kde galérie fotografií triedia fotky tej istej osoby k sebe.

Online účet

Tatra banka pred časom predstavila podstatne bezpečnejšiu a presnejšiu formu využitia rozpoznávania tváre. Ako prvá na Slovensko priniesla inováciu Tvárová biometria TB, vďaka ktorej si môže ktokoľvek otvoriť účet online cez bankovú aplikáciu bez toho, aby chodil na pobočku.

Online účty sú tu už roky. Avšak „online“ väčšinou znamená len online elektronickú žiadosť. Klient po jej vyplnení musí čakať na kuriéra alebo navštíviť pobočku, aby bol jeho účet aktívny a mohol ho začať využívať. Vďaka nedávnej zmene legislatívy a rozvoju biometrických technológii online skutočne začalo znamenať online. Účet v Tatra banke si teraz ktokoľvek založí v mobilnej aplikácii a môže ho okamžite využívať, prijímať peniaze a tiež ich vyberať z bankomatu mobilom alebo realizovať prevody. Navyše, účet otvorený cez aplikáciu Tatra banka vďaka Tvárovej biometrii TB získajú klienti na celý rok bez poplatku za jeho vedenie.

Legislatíva

Využívanie elektronických prostriedkov, ako sú elektronický podpis, elektronický občiansky preukaz, mobilné aplikácie na telefónoch či tabletoch umožňuje novelizovaný Zákon o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a ochrane pred financovaním terorizmu, ktorý vstúpil do platnosti 15. marca 2018. Práve táto zmena umožnila spustenie tvárovej biometrie na Slovensku a len pár mesiacov po schválení novely už biometriu využívajú prví klienti.

Bezpečnosť

Nové technológie často sprevádza neistota z toho, či sú bezpečné. V prípade riešenia Tatra banky o tom niet pochýb. Celé overenie prebieha šifrovane v zabezpečenom prostredí banky a zahŕňa niekoľko krokov. Najskôr naskenujete svoj občiansky preukaz a nasnímate svoju tvár. Počas snímania sledujete zrakom pohyblivý objekt na displeji telefónu. Potom banka obratom overí váš doklad a totožnosť voči databáze Ministerstva vnútra SR. Bezpečnosť celého procesu sa tak vyrovná minimálne klasickému overeniu na pobočke banky.

Prečítajte si viac o Tvárovej biometriiTB

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami

Každý z nás môže zlepšiť svet dobrými skutkami - to je filozofia, na ktorej Orange postavil svoju vianočnú ponuku.

O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh

Helske vyrába na Spiši stopercentný slovenský produkt.