Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Nebojte sa defibrilátora, môžete iba pomôcť

Prístroj, ktorý z vás spraví záchrancu na cestách, teraz nájdete aj na vybraných čerpacích staniciach Shell.

Poloautomatický defibrilátor, ktorý môže použiť aj laikPoloautomatický defibrilátor, ktorý môže použiť aj laik (Zdroj: Falck Academy s.r.o. )

Na vybraných čerpacích staniciach Shell na Slovensku nájdete verejne dostupné defibrilátory. Možnosť poskytnúť prvú pomoc pri srdcových problémoch tak majú všetci vodiči na cestách. Zariadenie, ktoré sa možno mnohí boja použiť a vzbudzuje v nich rešpekt má jednoduché ovládanie a presne naviguje užívateľa, čo má robiť. Defibrilátor je preto nenahraditeľným pomocníkom pri poskytovaní prvej pomoci pred príchodom záchrannej služby. V prípade zlyhania srdca totiž rozhodujú minúty či sekundy a rýchly zásah podstatne zvyšuje nádej pacienta na prežitie.

Prístroj aj pre laikov

Automatický externý defibrilátor je zariadenie, ktoré obnovuje srdcový rytmus pomocou elektrického výboja. Jednoducho sa ovláda a hlasovými povelmi vás naviguje, ako poskytnúť prvú pomoc. Vďaka tomu v danej chvíli viete, čo treba robiť. Stačí, ak pacientovi priložíte na hrudník defibrilačné elektródy a prístroj potom zanalyzuje jeho stav. Takto naprogramované zariadenie samo rozhodne, či je potrebné použiť elektrický výboj alebo nie. Pre všetkých to znamená dve veci. Po prvé, nemusíte sa báť, že niečo pokazíte alebo pacientovi ešte viac ublížite. Ak bude po analýze srdcových rytmov nutné aplikovať elektrický výboj, prístroj vás k tomu vyzve. Po druhé, nemusíte mať žiadne zdravotnícke ani iné odborné vzdelanie. Zvukové, a pri niektorých modeloch aj obrazové povely, umožňujú bezpečné použitie prístroja ako zdravotníkmi, tak aj laikmi.

V zahraničí sú defibrilátory prístupné na menej či viac frekventovaných miestach. Zo strategického hľadiska sa však častejšie umiestňujú tam, kde je veľký a častý pohyb osôb. Takým miestom sú aj čerpacie stanice Shell na Slovensku. Na štrnástich z nich nájdete poloautomatické modely LIFEPACK CR Plus, ktoré sú umiestnené pri pokladni. O ich umiestnení na danej čerpacej stanici vás informuje aj nálepka pred vstupom.

Zoznam slovenských čerpacích staníc Shell, na ktorých sú defibrilátory k dispozícii:

Prievidza
Senec
Nitra-Chrenovská
Zvolen-Lučenecká
Nové Zámky
Topoľčany
Štrba
Michalovce
Svätý Jur
Vranov nad Topľou
Bratislava-Popradská
Humenné
Prešov-Volgogradská
Rožňava

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria

Podniková mobilita rieši základné potreby firmy aj to, akým spôsobom bude spravovať dopravnú politiku i politiku vozového parku.

Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov

K svojim 10. narodeninám dostal aj darček: až 3 ocenenia zo 14. ročníka ASB Gala.

Milan Murcko pri preberaní ceny verejnosti

Pomáhajte čítaním

Kúpou predplatného SME.sk podporíte projekt OMAMA.