Tam, kde to hrá všetkými farbami

Nové Color Studio na nábreží Dunaja - pre lepší výber farby na dom

Color Studio Baumit, Bratislava; sebastian nagy architekts v spolupráci s Jozefom Červeňom(Zdroj: Baumit)

Po 23 rokoch pôsobenia na Slovensku centrála firmy Baumit zmenila svoju adresu. Rozhodnutie padlo nakoniec na Zuckermandel so svojím výnimočným geniom loci na nábreží Dunaja. Predstava moderného, príjemného a funkčného pracovného prostredia sa pretavila do víťazného návrhu, ktorý navrhol architekt Sebastian Nagy so svojim tímom. Zaujímavým prvkom je aj nový showroom v parteri budovy, kde zákazníci môžu konzultovať výber farieb či štruktúry na fasádu.

Veľká výzva

Kancelárske priestory charakterizuje neutrálnosť a farebná striedmosť. Naopak Color štúdio je miestom pre prezentáciu firmy aj smerom navonok. "Keď navrhujem stavbu či interiér, sú pre mňa dôležití aj ľudia, ktorí tam budú žiť a pracovať, v tomto prípade aj ľudia, ktorí do showroomu prídu riešiť svoju fasádu. A ľudia, ktorí prídu do Color štúdia, ako prvé vidia produkt - fasádnu omietku. Práve produkt v podobe vzorkovníka 888 fasádnych farieb Baumit Life bol pre mňa tým „niečím uchopiteľným“.", hovorí architekt Sebastian Nagy.

Zákazníci majú k dispozícii dva konzultačné stoly, ktoré sú navzájom oddelené mobilnými paravánmi. Tie zároveň slúžia ako panely na porovnávanie farebných vzoriek. Sivá podlaha zo surovej veľko-formátovej žuly navodzuje pocit exteriéru, ktorý je pre omietku príznačný a prirodzený. Na stene oproti ulici je velikánsky vzorkovník fasádnych farieb. Zväčšené formáty farebných vzoriek sú tak pre každého viditeľné, každý s nimi vie pracovať, každý si tú svoju farbu jednoducho nájde, lebo ju vidí. Pre lepšie vnímanie farby si môžu klienti vzorky zobrať aj von a pozorovať priamo na dennom svetle.

Keď sa architekt spojí s umelcom

Posledným povrchom, ktorý bolo potrebné vyriešiť, bol strop. "Rozhodli sme sa pre podvesený strop z farebných hranolov. Na začiatku sme to poňali veľmi jednoducho. Sme architekti, zobrali sme farebnú škálu a na základe farebnosti urobili farebnú schému. Vyzeralo to však všelijako, krikľavo. Overili sme si však, že priestor farebný strop znesie, dokonca priestor dobre dopĺňa. Odprezentovať veci, ktoré sa nedajú objektívne vysvetliť, však nebýva jednoduché. A tak sme zverili koncept do rúk umelca pána Červeňa, ktorý dlhodobo spolupracuje s firmou Baumit. Vytvoril farebnú schému na základe ktorej sme vybrali jednotlivé odtiene na hranoly. Spravil to výborne a ja som bol veľmi rád, že to robil on." dodáva architekt.

Spolupráca s chránenou dielňou

Strop tvorí 2 264 farebných hranolov, ktoré reprezentujú široký výber fasádnych farieb konceptu Baumit Life. Hranoly sú vyrobené z polystyrénu a o ich farebné stvárnenie sa postarali klienti chránenej dielne v Domove sociálnych služieb Slatinka v Lučenci. O nezvyčajnej spolupráci hovorí Denisa Nincová z Agentúry podporovaného zamestnávania (APZ): "Spolupráca vznikla na základe oslovenia firmou Obedience, čo sme uvítali, pretože hľadať zamestnanie na trhu práce pre ľudí so zdravotným postihnutím je nesmierne ťažké. Slovenská spoločnosť nie je pripravená vnímať ľudí s hendikepom ako ľudí, ktorí môžu niečo prinášať. Aj medzi podnikateľmi a zamestnávateľmi je veľa predsudkov, orientácia na výkon, v podnikateľskom prostredí často chýba sociálny rozmer. Ponuka od firmy Obedience bola pre nás možnosťou dať ľuďom so zdravotným postihnutím prácu a aspoň na krátky čas spraviť ich život zmysluplnejším“.

Hra so svetlom

Architekt sa vyhral nielen s farbami, ale aj s osvetlením. Navrhol inteligentné osvetlenie s množstvom prednastavených svetelných atmosfér, od vysoko svietivej pracovnej po večernú scénu, osvetľujúcu len strop s vysvieteným logom firmy. Výsledkom je transparentná fasáda orientovaná do ulice, otvorený interiér s neutrálnou farebnosťou, ktorý vytvára kulisu, na ktorej vyniká produkt – farebné fasádne omietky –, pričom priestor na prezentáciu s farebným podhľadom sa logicky nachádza v celej presklenej časti parteru a je viditeľný z každej prístupovej trasy k showroomu.

Zo showroomu, kde zákazník môže konzultovať výber farieb, štruktúru omietky na fasádu, sa tak stala aj „výstavná skriňa“ firmy. Ak sa chystáte realizovať fasádu, neváhajte a navštívte fasádne štúdia Baumit.

Text: Ing. arch. Sebastian Nagy a Baumit
Foto: Tomáš Manina

Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu

Dostávajú vaše deti vreckové? V rámci prieskumu Tatra banky odpovedalo minulý rok na túto otázku viac ako 1800 rodičov.

Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy

Už dnes si môžete kúpiť špeciálne vydanie SME s knihou len za 4,99 €.

3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy

Zateplenie šikmej strechy môže pokaziť aj profesionál, ak nedodržiava niekoľko zásadných pravidiel. Pozrite sa, ktoré to sú.

EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa

Ekonomická univerzita v Bratislave udelila čestnú vedeckú hodnosť doctor honoris causa Andreasovi Wörgötterovi