Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Automobilová krása na dosah

Ste vášnivým zberateľom? Legendárne modely Ferrari, ktoré sa zapísali do dejín, čakajú na svojich majiteľov po celom Slovensku.

Desiatky miliónov eur dajú zanietení autičkári za to, aby sa stali hrdými majiteľmi tých najznámejších modelov, ktoré kedy automobilový svet stvoril. Ak milujete historické autá a ste fanúšikom Ferrari, zastavte sa na čerpacích staniciach Shell, kde na vás čaká 7 legendárnych modelov týchto automobilov.

Ktorý model Ferrari ste vždy chceli?

Červená hlava. Dynamické auto z roku 1957, model 250 Testa Rossa, si vybudovalo povesť legendy vďaka desiatim víťazstvám vo Svetovom pohári športových vozidiel. Tých sa zúčastnilo celkovo 19krát. Hlavu valcov malo auto zafarbenú načerveno, preto sa model volá doslova „červená hlava“ – taliansky testa rossa.

Jeden z najkrajších a najdrahších. Model Ferrari 250 GTO z roku 1962 sa možno koncom leta stane najdrahšie vydraženým autom v dejinách. Giotto Bizzarrini bol poverený vyvinúť automobil, ktorý by mohol poraziť typ Jaguar E. Jeho model sa stal vrcholom vývoja radu 250 GT v súťažnej podobe, aj keď stále zostal modelom na cesty.

Coupé s motorom vpredu. Po triumfálnom víťazstve na 24-hodinových pretekoch na floridskom okruhu Daytona v roku 1967 nikto nenazve model Ferrari 365 GTB4 inak ako Daytona. Zaujímavosťou je, že prvé vozidlá mali predné reflektory pod krytom z plexiskla.

Sériové vozidlo, ktoré prekonalo 300 km/h. V roku 1984 vyrobilo Ferrari model auta pre účely pretekov v skupine B. Skupina sa však zrušila, a tak auto vyrobené na preteky nemalo kde pretekať. Napriek tomu sa má čím pochváliť – Ferrari GTO s prívlastkom 288 sa stalo prvým sériovým vozidlom, ktoré pokorilo hranicu 300 km/h.

Narodeninový darček. Na svoje 50. výročie vyrobilo Ferrari model, ktorý sa mal čo najviac približovať k formule F1. Prioritou bol vysoký výkon, auto preto nemalo posilňovač riadenia ani ABS. Jubileum značky symbolizuje aj označenie auta – F50. A ak sa vám nepáčila klasická červená farba, mohli ste si vybrať jej tmavší odtieň.

Stvorené na obraz Schumachera. Model 430 Scuderia nesie rukopis Michaela Schumachera. Niekoľkonásobný víťaz pretekov sa podieľal na vývoji a testovaní auta a aj na základe jeho skúseností a odporúčaní sa na volante objavil prepracovaný volič Manettino, ktorým si vodič nastavil prevodovku, reakcie motora a iné.

Pavúk s obrovským zrýchlením. Len tri roky brázdi cesty Ferrari 488 Spider, ktorý dosiahne rýchlosť 100 km/h za 3 sekundy. Výkonné auto v prenikavo modrej farbe má pevnú skladaciu strechu a podľa Ferrari ide o aerodynamicky najefektívnejší spider, aký automobilka vyrobila.

Každý z týchto legendárnych modelov môžete získať na niektorej z čerpacích staníc Shell za 1, 49 €, ak nazbierate 4 samolepky za tankovanie. Ponuka platí do 2. septembra 2018 alebo do vypredania zásob. Viac o akcii si môžete prečítať na stránke https://www.shell.sk/motoristi/akcie/ktory-model-ferrari-ste-vzdy-chceli.html.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete

Prestížny magazín Global Finance hodnotil banky za pomoc počas pandémie. Cenu za líderstvo v kríze získala Slovenská sporiteľňa.

Magazín SME Ženy už v predaji

Novembrové vydanie nájdete v stánkoch od 29. októbra 2020

SPS ukončí rok miliónovými investíciami

Takmer sedem miliónov eur predstavuje tohoročný kumulatívny objem investícií spoločnosti Slovak Parcel Service.