Boli ste na dovolenke pri mori? Vášmu zdraviu to možno nepomohlo

Miesta, kde si posilníte imunitu či vyliečite kašeľ, v katalógoch cestoviek nehľadajte.

Slaná morská voda účinkuje na chronické zápalové gynekologické ochorenia, má protizápalový efekt.

Celý rok sa neviete dočkať. Deti podchvíľou soplia, vás bolí chrbát a toho kolotoča viróz už máte naozaj dosť. Konečne vytúžená dovolenka! Oddych, relax, povzbudenie. Dovolenka pri mori však sľubuje o niečo viac. Úľavu od zdravotných ťažkostí. Dokážete ale využiť potenciál prímorského pobytu naplno? Nevyhadzujete svoje peniaze von oknom? Odborníci na portáli www.preventivne.sk radia, kam sa vybrať, ak chcete posilniť imunitu svojich detí, vyliečiť kašeľ, zlepšiť ekzém či zmierniť bolesti kĺbov. Ich odporúčania vás prekvapia.

Načítavám video...

Neodchádzajte v tom najlepšom

„Ľudia si myslia, že kdekoľvek k moru pôjdu, tak pobyt tam má liečebný efekt. S tým zásadne nesúhlasím, určite to nie je pravda,“ vystríha MUDr. Janka Zálešáková, viceprezidentka Európskeho zväzu kúpeľov. Prímorská liečba pritom pomáha pri širokom spektre diagnóz. Alergie, ekzémy, poruchy imunity, ťažkosti s kĺbmi, dýchacie problémy a mnohé ďalšie ochorenia môže takýto pobyt výrazne zlepšiť. Dôležité je však vybrať si vhodnú destináciu, ročné obdobie, dopriať si aspoň štrnásť dní oddychu a naozaj aktívne využívať benefity prímorského prostredia.

Experti spolupracujúci s portálom www.preventivne.sk, ktorý prináša Všeobecná zdravotná poisťovňa, vysvetľujú základné pravidlá. Dovolenky kratšie ako desať dní sú skôr len na psychický oddych a treba ich brať ako rekreáciu. „Efekt začína pri dlhšom pobyte. Desať dní je minimum. Ak máte opakované ochorenia, problémy s dutinami, nosom alebo dýchacími cestami, znamená to, že máte v organizme chronický zápal, či už alergický alebo infekčný. Ten sa zmenou prostredia môže zaktivizovať. Slnko, morská voda a vzduch akoby naštartovali imunitné procesy v našom organizme, a to sa môže prejaviť zhoršením stavu. Ste zahlienení, soplíte, kašlete alebo sa vám zhorší ekzém. Vnímame to ako prvotnú reakciu organizmu na zmenu, ktorá môže byť priaznivá. Potom dochádza k druhej fáze, k uzdravovaciemu procesu,“ vysvetľuje v rozhovore pre www.preventivne.sk imunológ Martin Lešťan, ktorý absolvoval so svojimi pacientmi desať ročníkov úspešných liečebných pobytov pri mori.

More lieči, nie však každé a nie všade

Dôležité je vybrať si správnu destináciu. Klimatoterapia pri mori má podľa MUDr. Zálešákovej najväčšie opodstatnenie pri liečbe porúch imunity a respiračných ochorení. Čo pomáha, je slaný vlhký vzduch. „Treba si všímať, či sa v lokalite tvorí morský aerosól. Keď máte v nejakom zálive pokojné more a nie sú tam žiadne skaly, tak sa skoro netvorí a prichádzate o jeden z benefitov. V Holandsku, v regióne Zeeland, konkrétne Bad Domburg a Cadzand, vytvorili umelé drevené bariéry, o ktoré sa trieštia vlny, vytvára sa slaný aerosól a pacienti na tom mieste cvičia.“

Vdychovanie morského aerosólu s obsahom solí regeneruje sliznicu dýchacích ciest. Obsah iónov jódu a vápnika je pri mori výrazne vyšší ako inde vo vnútrozemí, vzduch obsahuje menej baktérií a peľov, preto takýto pobyt pomáha napríklad alergikom.

Ozdravné účinky súvisiace s výskytom soli vo vode využívajú aj ľudia s rôznymi ekzémami. Ťažko očakávať, že sa psoriatik alebo atopik výrazne zlepší, ak pôjde k Baltskému moru, kde je salinita veľmi nízka. „U nás je najpopulárnejší Jadran. Podobne ako Egejské more v Grécku, aj Jadranské more má tu výhodu, že má málo vtoku riek a o to viac má vyššiu slanosť. Čierne more, ktoré sa v poslednej dobe stáva veľmi obľúbené, najmä pobrežie Bulharska, má salinitu o viac ako polovicu nižšiu a najmenej slané je Baltické more,“ dodáva pre www.preventivne.sk primár Kliniky telovýchovného lekárstva Univerzitnej nemocnice Bratislava MUDr. Pavel Malovič.

S kašľom choďte na sever, ekzém a psoriázu lieči Mŕtve more

Našinec sa síce veľmi nepoteší, ale skúsení odborníci skôr ako egyptskú Hurgadu odporučia Jürmalu v Lotyšsku. Na podporu imunity otužovaním sa totiž uprednostňujú severné oblasti s chladnejšími a búrlivejšími vodami. Ľudia, ktorí trpia opakovanými infekciami dýchacích ciest spojených s poruchami imunity, tí ktorí netolerujú horúcu klímu a seniori, by mali cestovať k Severnému moru, Baltskému moru a k Atlantiku. „V Nemecku, v Poľsku, Litve, Lotyšsku, Estónsku, vo Francúzsku, ale aj v Holandsku a na Islande sú vynikajúce strediská uznanej talasoterapie,“ radí MUDr. Zálešáková.

Druhá skupina ľudí sú pacienti trpiaci ekzémami. V tomto prípade efekt vyslovene závisí od zloženia morskej vody. Spravidla platí, čím vyššia je salinita, tým lepšie. „Výnimočné postavenie má Mŕtve more, kde je salinita až 330 gramov soli v jednom litri vody. 38 gramov soli na liter je v Stredozemnom mori, 19 gramov soli na liter v Čiernom mori a 4 gramy soli na liter v Baltickom mori. V Mŕtvom mori navyše väčšinu tvoria horečnaté soli, čo nie je typické pre iné moria, a práve vysoký obsah horčíka je priaznivý pre efektívnu liečbu kožných chorôb,“ opisuje podrobnosti odborníčka.

Ktoré sú konkrétne liečivé miesta v Európe a ešte viac o téme sa dočítate na http://www.preventivne.sk/tema/nie-je-more-ako-more/

Portál www.preventivne.sk prináša relevantný obsah tvorený výlučne v spolupráci s viac ako dvadsiatimi lekármi a odborníkmi z oblasti zdravotníctva. Novinky z medicíny, poradňu, testy, zdravé recepty, videá, informácie o zdraví pre laickú i odbornú verejnosť. Publikované materiály sú autorizované.

Zdroj: Pixabay

Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania

S každým realizovaným projektom sa zvyšuje povedomie ľudí o firme

Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch

Ako hodnotí profesionálka hotely, služby a aktivity v dovolenkovom raji?

Sieť prevádzok STOP SHOP obchodov má už 80 pobočiek

Spoločnosť IMMOFINANZ rozširuje svoju značku STOP SHOP pre retailové parky, kúpila osem parkov v Slovinsku, Srbsku a Chorvátsku.

Rozdiel medzi Dič a Ič dph

Dnes sa pozrieme na rozdiel medzi DIČ A IČ DPH.