Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Platí najviac a míňa na seba najmenej

Štátna VšZP poráža v kľúčových údajoch súkromné poisťovne.

(Zdroj: Shutterstock)

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) nedávno zverejnil kľúčové ekonomické ukazovatele, z ktorých jasne vyplýva, ktorá zdravotná poisťovňa (ZP) koľko platí za svojich poistencov. Fakty, čísla, žiadne emócie. Tá, čo platí za ľudí najviac, vlastne v praxi poskytuje najvyššiu „hodnotu za peniaze“. A zdravie a kvalitná zdravotná starostlivosť patrí bezpochyby k najvzácnejším hodnotám ľudského života.

Všeobecná zdravotná poisťovňa je jednoznačným víťazom, platí za poistencov najviac. V porovnaní s rokom 2016 dokonca výdavky zvýšila, pričom súkromné poisťovne ich priškrtili. V roku 2017 išlo z rozpočtu VšZP na zdravotnú starostlivosť na jedného poistenca až941 eur, teda o 16 eur viac ako v roku 2016. Zostávajúce dve poisťovne svoje investície do zdravotnej starostlivosti na jedného poistenca vlani znížili. Prvá o šesť eur na 696 eur, druhá o štyri eurá na 576 eur.

A to nie je všetko. O dobrom hospodárení VšZP svedčia aj náklady nesúvisiace so zdravotnou starostlivosťou, kde patria aj celkové prevádzkové náklady.VšZP ako jediná zdravotná poisťovňa dokázala vlani podľa správy ÚDZS ušetriť na svojej správe a prevádzke. Zo zákonom stanoveného limitu výdavkov na prevádzku vyčerpala 91,47 %, čo bolo o 2,21 % menej ako v roku 2016. Zostávajúce dve poisťovne, naopak, investovali do prevádzky viac. Jedna v porovnaní s rokom 2016 až o 7,75 % a druhá o 0,22 % viac.

VšZP ako jediná zdravotná poisťovňa na trhu nie je založená nato, aby vytvorený zisk vyplácala akcionárom na súkromné účty, ale aby zdravotné odvody ľudí, ktoré povinne musia platiť, boli správne prerozdelené, ostali v systéme zdravotníctva a pacienti tak dostali maximum.

Načítavam video...

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.

Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant

Grant vo výške 30 000 eur môžu vybrané subjekty získať vďaka charitatívnemu behu No Finish Line