Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu

Aj Košický samosprávny kraj sa zapojí do kampane Európsky týždeň mobility.

Aj Košický samosprávny kraj sa zapojí do kampane Európsky týždeň mobility. Od nedele 16. septembra do soboty 22. septembra sa vďaka tomu bude v Košickom kraji cestovať za polovicu.

KOŠICE. Na zľavu majú nárok všetci plne platiaci cestujúci v košickej MHD, v prímestských autobusoch aj vo vlakoch kategórie OS a REX. Uplatniť si zľavu nie je vôbec komplikované. Tá bude odpočítaná automaticky podľa tarify 3.6 ako cestovné „pre rodiča na návštevu dieťaťa.“

Autá dostanú voľno

Európsky týždeň mobility je najväčšia celoeurópska kampaň, ktorá umožňuje mestám a obciam vyskúšať si alternatívy trvalo udržateľnej dopravy. Koná sa každoročne z iniciatívy Európskej komisie už v druhej polovici septembra. Tohto roku sa uskutoční 17-krát. Snahou kampane je motivovať ľudí, aby si na prepravu namiesto automobilu zvolili radšej udržateľnejší spôsob prepravy, ako je napríklad hromadná doprava, cyklistika alebo pešia chôdza.

Kombinuj a choď!

Téma tohtoročnej kampane znie: „Kombinuj a choď!“. Je to výzva pre ľudí, aby preskúmali viaceré možnosti na svoj presun z bodu A do bodu B a našli si tú najvyhovujúcejšiu.

Mnohým sa síce môže zdať automobil tou najsprávnejšou voľbou, ale cestovanie verejnou dopravou môže byť aj skvelou príležitosťou spoznať nové miesta, nových ľudí a zažiť aj trochu dobrodružstva. Ak trochu upustíme od využívania osobných áut, znížime tým emisie uhlíka, čím sa zlepší kvalita ovzdušia. Cesty nebudú také preplnené a z mestských častí sa môžu stať príjemnejšie miesta pre život a prácu.

MHD – mimoriadne hospodárna doprava

Kampaň nemyslí len na životné prostredie a dopravu, ale aj na zlepšenie zdravia a ekonomickej situácie ľudí.

Efektívne využívané rozličné spôsoby verejnej dopravy, ktorá býva často lacnejšia, než preprava súkromným automobilom, vodičov motivuje vystúpiť z áut, zmeniť svoje zaužívané stereotypy.

Ulica nie je len krásny dom

Vďaka Európskemu týždňu mobility má verejnosť možnosť zamyslieť sa nad tým, na čo skutočne slúžia ulice mesta. Dáva priestor na predebatovanie konkrétnych problémov, ktoré trápia obyvateľov miest a obcí už dlhú dobu. Ide napríklad o nadmerný hluk, zápchy, problém s parkovaním, znečistené ovzdušie či dopravné nehody.

Košický kraj sa zapojí rád

„Cieľom kampane je rozhýbať ľudí, motivovať ich žiť zdravšie a zároveň propagovať služby verejnej dopravy. To všetko spadá pod naše priority, preto sa radi staneme súčasťou Európskeho týždňa mobility,“ hovorí Rastislav Trnka, predseda Košického samosprávneho kraja.

Podľa neho má táto akcia pre Košický kraj aj iné výhody. Cestujúci dostávajú vďaka nej možnosť vyskúšať si vyššiu kvalitu služieb poskytovaných vo verejných dopravných prostriedkoch. Ide najmä o klimatizáciu, wifi či GPS monitoring.

Ako pomôcka môže posúžiť aj aplikácia Ubian, poskytujúca prehľad o aktuálnej polohe autobusu, čím prispieva k dodržiavaniu cestovných poriadkov. To všetko môže byť skvelou motiváciou pre šoférov osobných áut, aby svoje vozidlá nechali radšej doma v garáži a nasadli na električku alebo autobus. Pomôžu tým zlepšiť situáciu na cestách.

Počas akcie bude Košický samosprávny kraj (KSK) monitorovať a vyhodnocovať údaje o cestujúcich. Sledovať budú aj to, aký vplyv malo poskytnuté zľavnené cestovné na vyťaženosť liniek.

„Zberom dát sledujeme primárne zvýšenie kvality dopravných služieb v prímestskej doprave. Dá nám to tiež lepší prehľad o efektívnom nastavení frekvencií spojov v jednotlivých okresoch,“ povedal R. Trnka.

Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár

Hlavné mesto SR Bratislava spolu s investorom HB Reavis pokračuje v revitalizácii ulice Mlynské nivy.

DEXIS SLOVAKIA má nového generálneho riaditeľa

Po zlúčení DELUX a SLS-TECHNACO, kde sa právnym nástupcom stala firma DEXIS SLOVAKIA, dochádza k výmene na strategickej pozícii.

Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať

Strávte hlavné sviatky roka netradične - namiesto zimy si oddýchnite v exotike.

Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC

V dňoch 11. a ž 14. septembra sa na Stavebnej fakulte STU v Bratislave uskutočnila piata medzinárodná konferencia CSASC 2018