Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!

Jedného z desiatich inšpiratívnych pedagógov poteší ocenenie čitateľov Sme.sk.

(Zdroj: Komenského inštitút a Živica)

Do národného kola prvého ročníka súťaže Učiteľ Slovenska sa mohli prihlásiť učitelia základných a stredných škôl, učitelia na čiastočný úväzok, či školitelia v online kurzoch. Nominovať ich mohla tiež široká verejnosť. ,,Nominácií sme mali 312, prihlášok nakoniec presne 100. Posudzovala ich komisia a na výber 10 finalistov mala jasne stanovené kritériá,“ zhodnotil Juraj Hipš, zakladateľ Komenského inštitútu a riaditeľ Živice, ktorí sú organizátormi súťaže. Kritériá boli v súlade so svetovým formátom Global Teacher Prize. Finalistov spoznala komisia počas stretnutia vo Vzdelávacom centre Zaježová. ,,Chceli sme vidieť finalistov v akcii, mali pripravené prezentácie a ukázali nám, ako na vyučovaní pracujú, aké techniky používajú, ako pristupujú k žiakom, ako sa oni sami vzdelávajú,“ vysvetľuje Juraj Hipš. Učitelia sa popasovali aj s riešením konkrétnych zadaní a úloh. ,,Všetko nám pomohlo v rozhodnutí, kto sa stane prvým Učiteľom Slovenska. Verím, že bude inšpiráciou a príkladom ako pre svojich kolegov, tak pre celú verejnosť a bude zosobňovať rolu učiteľa, akých chceme mať na Slovensku čo najviac.“

Global Teacher Prize už aj na Slovensku

Členkou komisie národnej ceny Učiteľ Slovenska je aj Rebecca Warbrick z londýnskej nadácie Varkey Foundation, ktorá stála pri zrode Gobal Teacher Prize. ,,Keďže moja mama je Slovenka a ja som do siedmych rokov žila v Prešove, som hrdá a šťastná, že cena Global Teacher Prize je už aj na Slovensku. Tunajší učitelia si určite zaslúžia, aby sa o ich práci dozvedeli vo svete,“ hovorí Rebecca Warbrick. Prvého víťaza súťaže spoznáme aj vďaka podpore Slovenskej sporiteľne, Slovak Telekomu a ZSE už 2. októbra 2018. Čaká ho odmena v podobe 5.000 eur a cesta na svetové finále Global Teacher Prize 2019 do Dubaja.

Jeden z učiteľov získa aj Cenu verejnosti. Za svojho favorita môžete do 30. septembra hlasovať tu.

article_photo

Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov

Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov spomedzi ostatných krajín

Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?

Atos pripravil úspešnú online platformu pre dobrovoľníkov, ktorí sa chcú podieľať na organizácii OH 2020 v Tokiu.

Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.

Proxenta vydáva nové emisie, k dispozícii budú o niekoľko dní

Štefánka by Pulitzer

Čo spája legendárnu bratislavskú kaviareň s Pulitzerom.