Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Civilizačné ochorenia trápia Slovákov čoraz viac

Zdravotný stav Slovákov je v porovnaní s okolitými krajinami na horšej úrovni.

Slovensko patrí ku krajinám s častým výskytom kardiovaskulárnych ochorení či rakoviny, ktoré celkovo zapríčiňujú viac ako 70 % úmrtí. Tieto diagnózy sa ešte pred pár rokmi spájali skôr so starobou, no dnes postihujú čoraz mladšie vekové skupiny. Podľa prieskumov žije Slovák v plnom zdraví takmer o 5 rokov kratšie než Rakúšan či o 6 rokov menej oproti Španielovi.

Zlý zdravotný stav zaznamenala aj poisťovňa Generali

Zhoršujúci sa zdravotný stav obyvateľstva zaznamenala vo svojich štatistikách aj poisťovňa Generali. Analýza dát poisťovne za posledných 5 rokov potvrdila zlú situáciu, najmä čo sa týka kardiovaskulárnych ochorení a rakoviny. „V rokoch 2012 až 2017 sme v rámci životného poistenia zaregistrovali, že najviac úmrtí našich klientov spôsobili kardiovaskulárne ochorenia (34 %), pričom v 97 % týchto prípadov bol príčinou smrti srdcový infarkt. Druhou najčastejšou príčinou úmrtí za posledných 5 rokov bola rakovina (13,2 %) a u každého desiateho klienta spôsobilo úmrtie ochorenie dýchacej sústavy,“ uviedol Juraj Páleš, riaditeľ Úseku poistných udalostí poisťovne Generali.

Rakovine či infarktu vieme predísť

Podľa uznávanej vedkyne a lekárky z Ústavu experimentálnej endokrinológie Biomedicínskeho centra SAV doc. MUDr. Barbary Ukropcovej, PhD., nedostatok pohybu a obezita zohrávajú veľmi dôležitú úlohu pri vzniku a náraste výskytu civilizačných ochorení, ku ktorým patria najmä kardiovaskulárne ochorenia, niektoré typy rakoviny, diabetes mellitus 2. typu a ochorenia, ako sú Alzheimerova alebo Parkinsonova choroba. Podľa Ukropcovej by bolo týmto ochoreniam možné predísť včasnou diagnostikou a prevenciou. „Pravidelná dávka dostatočne intenzívneho pohybu ako forma prevencie môže významne znížiť riziko najčastejších chronických ochorení, predĺžiť roky dožité v zdraví a zlepšiť kvalitu života,“ vysvetľuje doc. MUDr. Barbara Ukropcová, PhD.

Prevencia je dôležitá

Práve prevencia je oblasť, ktorá dáva poisťovniam priestor na vytvorenie užšieho kontaktu s klientom. Preto sa poisťovňa Generali rozhodla, okrem riešenia poistných udalostí svojich klientov, prinášať aj dodatočný servis v podobe aktívneho vzdelávania v oblasti prevencie, a to pre všetkých. „Prostredníctvom prevenčného projektu Generali Balans sme spustili blog www.generalibalans.sk, na ktorom chceme jednoduchou a prístupnou formou poukazovať na oblasti, ktoré sú dôležité z pohľadu prevencie a ochrany zdravia a majetku,“ vysvetľuje Jana Hajdu, riaditeľka marketingu a komunikácie v Generali.

V rámci projektu Generali Balans spolupracuje poisťovňa Generali s odborníkmi a influencermi, ktorí budú pravidelne prispievať svojimi odporúčaniami a radami. To, ako sa zdravo stravovať, prezradí Natália Spišiaková (Zdravie na tanieri), pohybu a vitalite sa venuje fitnestrénerka Jana Earl, cestovateľské odporúčania prinášajú Hanka a Jozef Orgonášovci (Cestujeme spolu) a nechýbajú ani skvelé rady pre rodinu a domácnosť od Dobrožrútov Daniely a Matúša Zvalovcov. Odbornými lekárskymi článkami bude blog www.generalibalans.sk obohacovať aj uznávaná lekárka doc. MUDr. Barbara Ukropcová, PhD.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie

Chladné jesenné dni a hrozba infekcie nás zaháňajú dovnútra, kde by malo byť teplo a bezpečne.

Bezbariérové vozidlo

Bezbariérové vozidlo je ideálnym riešením pre rodiny, taxislužby, rôzne združenia, ktoré potrebujú prevážať vozičkára.

Bezbariérové vozidlo – Citroën Berlingo

Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19

O tejto ponuke dnes ráno NFŠ, a.s. informovala listom ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

Ilustračná vizualizácia.