Utorok, 28. jún, 2022 | Meniny má Beáta

Civilizačné ochorenia trápia Slovákov čoraz viac

Zdravotný stav Slovákov je v porovnaní s okolitými krajinami na horšej úrovni.

Slovensko patrí ku krajinám s častým výskytom kardiovaskulárnych ochorení či rakoviny, ktoré celkovo zapríčiňujú viac ako 70 % úmrtí. Tieto diagnózy sa ešte pred pár rokmi spájali skôr so starobou, no dnes postihujú čoraz mladšie vekové skupiny. Podľa prieskumov žije Slovák v plnom zdraví takmer o 5 rokov kratšie než Rakúšan či o 6 rokov menej oproti Španielovi.

Zlý zdravotný stav zaznamenala aj poisťovňa Generali

Zhoršujúci sa zdravotný stav obyvateľstva zaznamenala vo svojich štatistikách aj poisťovňa Generali. Analýza dát poisťovne za posledných 5 rokov potvrdila zlú situáciu, najmä čo sa týka kardiovaskulárnych ochorení a rakoviny. „V rokoch 2012 až 2017 sme v rámci životného poistenia zaregistrovali, že najviac úmrtí našich klientov spôsobili kardiovaskulárne ochorenia (34 %), pričom v 97 % týchto prípadov bol príčinou smrti srdcový infarkt. Druhou najčastejšou príčinou úmrtí za posledných 5 rokov bola rakovina (13,2 %) a u každého desiateho klienta spôsobilo úmrtie ochorenie dýchacej sústavy,“ uviedol Juraj Páleš, riaditeľ Úseku poistných udalostí poisťovne Generali.

Rakovine či infarktu vieme predísť

Podľa uznávanej vedkyne a lekárky z Ústavu experimentálnej endokrinológie Biomedicínskeho centra SAV doc. MUDr. Barbary Ukropcovej, PhD., nedostatok pohybu a obezita zohrávajú veľmi dôležitú úlohu pri vzniku a náraste výskytu civilizačných ochorení, ku ktorým patria najmä kardiovaskulárne ochorenia, niektoré typy rakoviny, diabetes mellitus 2. typu a ochorenia, ako sú Alzheimerova alebo Parkinsonova choroba. Podľa Ukropcovej by bolo týmto ochoreniam možné predísť včasnou diagnostikou a prevenciou. „Pravidelná dávka dostatočne intenzívneho pohybu ako forma prevencie môže významne znížiť riziko najčastejších chronických ochorení, predĺžiť roky dožité v zdraví a zlepšiť kvalitu života,“ vysvetľuje doc. MUDr. Barbara Ukropcová, PhD.

Prevencia je dôležitá

Práve prevencia je oblasť, ktorá dáva poisťovniam priestor na vytvorenie užšieho kontaktu s klientom. Preto sa poisťovňa Generali rozhodla, okrem riešenia poistných udalostí svojich klientov, prinášať aj dodatočný servis v podobe aktívneho vzdelávania v oblasti prevencie, a to pre všetkých. „Prostredníctvom prevenčného projektu Generali Balans sme spustili blog www.generalibalans.sk, na ktorom chceme jednoduchou a prístupnou formou poukazovať na oblasti, ktoré sú dôležité z pohľadu prevencie a ochrany zdravia a majetku,“ vysvetľuje Jana Hajdu, riaditeľka marketingu a komunikácie v Generali.

V rámci projektu Generali Balans spolupracuje poisťovňa Generali s odborníkmi a influencermi, ktorí budú pravidelne prispievať svojimi odporúčaniami a radami. To, ako sa zdravo stravovať, prezradí Natália Spišiaková (Zdravie na tanieri), pohybu a vitalite sa venuje fitnestrénerka Jana Earl, cestovateľské odporúčania prinášajú Hanka a Jozef Orgonášovci (Cestujeme spolu) a nechýbajú ani skvelé rady pre rodinu a domácnosť od Dobrožrútov Daniely a Matúša Zvalovcov. Odbornými lekárskymi článkami bude blog www.generalibalans.sk obohacovať aj uznávaná lekárka doc. MUDr. Barbara Ukropcová, PhD.

SkryťVypnúť reklamu

SkryťVypnúť reklamu

Primárnym zámerom je vybudovanie inteligentnej siete v strednej a východnej Európe.

SkryťZatvoriť reklamu