Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku

OZ KOVO potrebuje 350 000 podpisov, podporte ich snahy o skoršiu penziu.

Dnešný štyridsiatnik by mal ísť do dôchodku vo veku viac ako 65 rokov a tridsiatnici ako 68-roční. Odborový zväz KOVO spolu s ďalšími odborovými zväzmi s tým nesúhlasí a už od júla zbiera podpisy pod petíciu za referendum o „zastropovaní“ dôchodkového veku na 64 rokov. Ženy, ktoré vychovajú tri deti, by mohli ísť do dôchodku o rok a pol skôr. Petíciu už podpísali tisíce ľudí, no stále nekončí. Nájsť ju môžete na stránke ozkovo.sk.

„Aj keď návrh na zastropovanie dôchodkového veku už v parlamente v prvom čítaní prešiel, stále nemáme istotu, že prejde aj v druhom a treťom čítaní. Naše snahy o vyzbieranie podpisov potrebných na vyhlásenie referenda teda ďalej pokračujú a nebudeme spokojní, kým návrh neschvália poslanci alebo prezident nevyhlási plebiscit,“ uviedol predseda Rady OZ KOVO Emil Machyna.

Česi a Poliaci majú hranicu odchodu do penzie na úrovni 65 rokov. U nás nič také nie je, aj keď má Slovensko oproti ostatným krajinám EÚ vysoké percento pracujúcich na nočných zmenách a cez víkendy. Európsky priemer je 6, u nás je to 23 percent zamestnancov.

Už v najbližších dňoch sa parlament bude venovať druhýkrát návrhu ústavného zákona o zastavení dôchodkového veku, no nie je jasné, či ho tentoraz podporí dosť poslancov.

„Budeme apelovať na poslancov, aby mysleli na to, že politika má mať aj ľudský rozmer,“ povedal Machyna.

Podpisovú akciu odborárov je možné nájsť v regionálnych odborových kanceláriách a na internete.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.

Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant

Grant vo výške 30 000 eur môžu vybrané subjekty získať vďaka charitatívnemu behu No Finish Line