Registrácia ochrannej známky

Registrácia ochrannej známky - postup, výhody, poplatky, kde registrovať - Slovensko, EU, USA - čo sú to triedy tovarov a služieb.

Registracia ochrannej znamky

Keď máte dobre rozbehnutú spoločnosť, prípadne máte dobre vymyslené logo alebo názov spoločnosti, tak je čas, keď sa Vám oplatí zaregistrovať si ochrannú známku. Ochrannou známkou je štátom vydané potvrdenie o vlastníctve určitého označenia, a to slovného, obrazového, priestorového alebo kombinovaného. Na základe tohto vlastníctva môžete obmedziť všetkých ostatných podnikateľov prípadne iné osoby, pre ktorých nebolo prioritou registrovanie ochrannej známky.

Registrácia ochrannej známky – EU

Kedy sa Vám oplatí registrácia ochrannej známky v EU a kedy stačí registrovať ochrannú známku v SR? Aké sú výhody a nevýhody? Hlavným rozdielom je cena. Poplatky za registráciu ochrannej známky v EU sú od 850 € za prvú triedu plus ďalšie poplatky za každú ďalšiu triedu. Poplatky za registráciu ochrannej známky v SR sú od 166 € za tri triedy. Avšak pokiaľ máte plány podnikať aj mimo územia SR, tak sa v tomto prípade určite oplatí ochranná známka EU, nakoľko zahŕňa registráciu pre všetky členské štáty Európskej únie.

Skoršie ochranné známky môžu zabrániť registrácii

Pokiaľ sa Vaše označenie podobá skôr zapísaným ochranným známkam, môže to byť prekážkou registrácie Vášho označenia ako ochrannej známky a môže viesť ku konaniu o námietkach pred príslušným Úradom priemyselného vlastníctva. V prípade, že Vaše označenie je totožné so skôr zapísanou ochrannou známkou, príslušný Úrad priemyselného vlastníctva Vám registráciu ochrannej známky zamietne. To je veľmi nepríjemné, nakoľko prídete o správny poplatok, ktorý ste investovali do registrácie ochrannej známky. Toto riziko sa dá eliminovať, pokiaľ si zabezpečíte rešerš už zapísaných ochranných známok. Následne v prípade podozrenia na podobnosť alebo zhodnosť doplníte alebo upravíte Vaše logo alebo slogan. Preto Vám odporúčame, aby ste oslovili odborníkov na ochranné známky, ktorých nájdete na web stránke www.etuls.sk

Obmedzenia registrácie ochrannej známky

Ochranná známka nemôže chrániť akékoľvek slovo. Ako príklad uvádzame že, registrácia ochrannej známky nemôže byť vydaná na všeobecné slovo ako je„jablko“ v triede, ktorá obsahuje tovary z oblasti potravinárstva, avšak slovo „jablko“ je prípustné pre registráciu ochrannej známky v oblasti (triede) počítačov, respektíve pre triedu, ktorá obsahuje bankové služby. Anglický preklad slova jablko je „Apple“, čiže túto spoločnosť určite poznáte.

Triedy pre ochrannú známku

Triedy obsahujú zadelenie tovarov alebo služieb v rámci rôznych oblastí. Ide o ďalšie obmedzenie, s ktorým je registrácia ochrannej známky spojená.. Tovary alebo služby sú rozdelené do 45 skupín, napríklad potravinárstvo, odevy , farmaceutické výrobky a iné. Registrovanie ochrannej známky je spojené s poplatkami,a preto čím viac výrobkov v rôznych triedach si registrujete, tým je tento poplatok vyšší. Z tohto dôvodu musí byť ochranná známka registrovaná veľmi opatrne, aby ste sa vyhli platbe za triedy, ktoré nepotrebujete.

Popis tovarov alebo služieb v rámci tried

Ďalším krokom pri registrácii ochrannej známky je presné vymedzenie konkrétnych tovarov alebo služieb v rámci tried. Poradiť Vám, ktoré triedy si môžete vybrať a naformulovať popisy tovarov a služieb Vám pomôžu napríklad odborníci pre ochranné známky, ktorých nájdete na stránkewww.etuls.sk. Popisy tovarov a služieb musia byť urobené formálne a gramaticky takým spôsobom, ako to predpisujú vyhlášky a predpisy Úradu priemyselného vlastníctva.

Rozprávkové tankovanie

Rozprávkové kostýmy, hotdog priamo od kuchára či chodiaci výdajný stojan. Čerpacie stanice Shell majú za sebou magický týždeň.

AAA Auto zorganizovalo autogramiádu

Pre podpisy od Hamšíka či Škriniara si prišli stovky fanúšikov.

Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste

Dana Kleinert vypočula hlasy voličov volajúcie po spájaní a spolupráci.

Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu

Čo je obraz? Estetická hodnota alebo hodnotná investícia? Jedno nezatieňuje druhé. Cez umenie investovať objavíte krásu umenia.