Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu

Vyplýva z výsledkov RTINGS, ktorá sa zaoberá recenziami spotrebnej elektroniky.

Spoločnosť RTINGS, ktorá je významným subjektom zaoberajúcim sa recenziami spotrebnej elektroniky, pripravila už tri testy týkajúce sa vypálenia pixelov a retencie obrazu.* Z výsledkov jasne vyplynulo, že na OLED televízoroch pri zobrazovaní statického obsahu k týmto nežiaducim javom dochádza. Tento problém sa však netýka napríklad televízorov s QLED technológiou a to vďaka použitým anorganickým materiálom.

Vo svojich testoch spoločnosť RTINGS rozlišuje dva nežiadúce efekty. Prvým je retencia obrazu, pri ktorej na televízore ostane stopa dlho zobrazovaného záberu. Druhý je potom vypálenie obrazu, čo je extrémny prípad retencie, kedy je poškodenie TV trvalé.

Tieto účinky sa môžu prejaviť, pokiaľ sú niektoré časti obrazovky statické. Napríklad pri sledovaní športových udalostí či spravodajstva, počas ktorých je po dlhý čas zobrazovaný ukazovateľ skóre, logo televíznej stanice alebo lišta so správami.

K vypáleniu obrazu môže tiež dôjsť vo videohrách alebo pri používaní televízoru namiesto PC monitora. Ako v hrách, tak pri práci na počítači je totiž na obrazovke veľké množstvo statických prvkov, ktoré môžu nežiaducu retenciu alebo vypálenie spôsobiť.

Výsledky testov krátkodobého a dlhodobého poškodenia

Počas testovania retencie obrazu bolo zistené, že veľmi často sú ňou ohrozené práve televízory s OLED technológiou. Výsledky testu dokonca tvrdia, že „OLED televízory trpia dočasnou retenciou obrazu, ktorá môže byť v niektorých prípadoch trvalá.“

V teste zameranom na vypálenie obrazu boli televízory zapnuté viac než 7 000 hodín. Ukázalo sa, že statické prvky spôsobili na OLED televízoroch vypálenie. Na druhej strane sa tiež prišlo na to, že pri LCD televízoroch s panelmi VA (panely typu QLED) k tomuto nežiaducemu javu nedochádza.

V súčasnosti spoločnosť RTINGS realizuje ďalší test , v ktorom je zapojených šesť rovnakých televízorov s OLED technológiou. Cieľom tohto testu je poskytnúť predstavu o životnosti televíznych obrazoviek OLED predtým, než u nich dôjde k vypáleniu obrazu. Priebežné výsledky nájdete na tejto stránke.

QLED televízory vypálenie netrápi

Samsung QLED televízory (najmä typ VA) boli navrhnuté pre dlhodobú výdrž. Dokazuje to aj test retencie obrazu , v ktorom dosiahli vždy najlepšie možné hodnotenie 10 bodov. Tieto televízory tak netrpia vypálením obrazu, ktoré môže postihnúť OLED displeje a dokážu dlhodobo poskytovať kvalitný obraz bez nežiaducej retencie.

Viac informácií o problematike vypaľovania pixelov a retencie obrazu nájdete na stránke www.nevyhodyoled.sk.

* Pojem retencia obrazu odkazuje na efekt, kedy časť obrazu, ktorá by už nemala byť viditeľná, je stále vidieť na obrazovke.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody

Téma posilňovania zdravia je v dnešnej dobe veľmi populárna. Avšak, dosiahnutie perfektného zdravia vôbec nemusí byť tak náročné.

Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo

Platíte odvody a dúfate, že ak ochoriete, zaplatia vám potrebnú liečbu? Pandémia a zlý návrh štátneho rozpočtu môžu veľa zmeniť.

1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?

Komunita alebo Bookmakeri?