Aj v zime si motorka zaslúži mať v nádrži kvalitné palivo

Motorkárska sezóna sa pomaly končí a opäť nastáva čas čo najlepšie zazimovať motorku, aby bola na jar pripravená vyraziť na cesty.

BMW R 1200 RSBMW R 1200 RS

K najdôležitejším zazimovacím opatreniam patrí natankovanie plnej nádrže, najlepšie 100-oktánovým prémiovým benzínom.

Plná nádrž bráni tomu, aby sa v nej zrážala voda. Pri odstavení motorky na dlhší čas totiž poloprázdna nádrž „dýcha“. S meniacou sa teplotou v garáži nasáva a vypúšťa okolitý vzduch. Pri poklese teploty dochádza v nádrži ku kondenzácii vodných pár, ktoré potom stekajú do paliva a znehodnocujú ho, navyše pri starších motorkách s plechovými nádržami spôsobujú aj ich koróziu. Do plnej nádrže sa vzduch nedostane, pretože jednoducho nie je kam, takže nemôže ani „nadýchať“ vodu.

Nemali by sme zabúdať ani na to, že benzíny majú rozdielne parametre v letnom a zimnom období. Letný benzín má nižší tlak pár, aby sa zamedzilo stratám v dôsledku zvýšeného odparovania pri vysokých teplotách. Naopak, tlak pár zimného benzínu je vyšší, aby sa vďaka zvýšenému odparovaniu dosiahol spoľahlivý štart aj pri nízkych teplotách. Nadmerný tlak pár v palivovom systéme spôsobuje tvorbu parných vankúšov, s čím si motorka nevie poradiť. Motorku je najlepšie zazimovať s palivom, s ktorým bude schopná po zime bez problémov fungovať.

„Za normálnych okolností nie je bezpodmienečne nutné sledovať, či je v nádrži zimný alebo letný benzín, keďže teplotné rozdiely medzi jeseňou a jarou nie sú veľké a jazdiť sa dá s jedným aj s druhým typom benzínu. Ak by však bola motorka zazimovaná až v čase, keď čerpacie stanice predávajú už len zimný benzín, tak v prípade, že by sa s týmto palivom niekto pokúšal vyraziť na prvú cestu až počas horúceho leta, mohlo by to viesť k problémom s chodom motora, v extrémnom prípade až k jeho zhasínaniu počas jazdy,“ vysvetľuje Ladislav Fuka, riaditeľ divízie paliva a mazív spoločnosti SGS.

Prémiové benzíny majú rad ďalších výhod. Napríklad najnovšia generácia prémiového benzínu Shell V-Power s technológiou Dynaflex obsahuje molekuly so silným čistiacim účinkom, ktoré zabraňujú tvorbe nových a odstraňujú staré usadeniny v palivovom systéme. Vďaka tomu motor lepšie nasáva vzduch, čo sa odráža na jeho výkone. Okrem toho sú súčasťou poslednej generácie palív Shell aj nové účinnejšie zložky, ktoré znižujú trenie na styčných plochách piestov a stenách valcov, čo má tiež priaznivý vplyv na výkon.

Palivá, ktoré sú označené ako prémiové, spĺňajú okrem bežných štandardov aj náročné požiadavky výrobcov automobilov definované v dokumente Wordwide Fuel Charter. Tieto požiadavky sa týkajú detergentných účinkov paliva, ich zvýšenej mazivosti či protikoróznych vlastností. „Výrobcovia áut odporúčajú aspoň každú štvrtú nádrž naplniť práve prémiovým palivom,“ dodáva Ladislav Fuka. Na druhej strane, len jedno natankovanie nekvalitného paliva môže viesť k trvalému poškodeniu motorky, v lepšom prípade sa odrazí len na zníženom výkone, väčšej dymivosti či vyššej spotrebe.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 27 213
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 548
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 544
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 925
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 301
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 178
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 870
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 708
SkryťVypnúť reklamu

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.

INZERCIA 6 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.

INZERCIA 6 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.

INZERCIA 17 h
SkryťZatvoriť reklamu