Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

Hon na čarodejnice v Senci sa skončil

Domy v Malom Bieli postavili pri logistike.

(Zdroj: Silvretta Real Slovakia )

Úplne zbytočný hon na čarodejnice v Senci sa skončil. Klamstvá o výstavbe logistickej haly D, ktoré šíril jeden z kandidátov na poslanca do mestského zastupiteľstva mesta Senec, ukončil zástupca spoločnosti Silvretta Real Slovakia k.s. Ten počas zasadnutia Mestského zastupiteľstva uviedol reálne fakty a vyvrátil lži o výstavbe logistickej haly v susedstve obytnej časti Malý Biel.

„V médiách sa objavilo mnoho zavádzajúcich a klamlivých vyjadrení, ktoré začínali tým, že výstavba haly D je neočakávaná, začala náhle a je nepovolená. Celé to bolo podávané do rúška niečoho tajomného a náhleho. Zodpovedzme si však na základné otázky a spoznáme pravdu,“ povedal na zasadnutí mestského zastupiteľstva Milan Tomáško, konateľ spoločnosti CLC advokátska kancelária s.r.o., ktoré je právnym zástupcom spoločnosti Silvretta Real Slovakia k.s.

Ten uviedol na pravú mieru a vyvrátil viaceré klamstvá šírené jedným z nespokojných obyvateľov časti Malý Biel. Napríklad tvrdenie to, že majitelia domov nevedeli o tom, že v ich susedstve bude stáť logistické centrum. Pravda je však taká, že už v roku 2004 bolo všeobecne záväzným nariadením prijatý územný plán mesta umožňujúci výstavbu logistických hál A a B a zároveň výstavbu obytných domov v časti Malý Biel. V roku 2005 bolo následne rozhodnuté o možnosti výstavby hál C a D, ako súčasti kompaktnej zóny logistických centier. Na halu D, ktorá je v súčasnosti vo výstavbe, bolo vydané územné rozhodnutie už v máji 2007 a stavebné povolenie v júni 2008. Takže majitelia domov v časti Malý Biel mohli už od roku 2005 a teda aj v čase kúpy pozemkov bez problémov zistiť, že si domy idú stavať hneď vedľa logistického centra. Prečo sa rozhodli kupovať pozemky a domy pri logistickom centre je otázne, ale bolo to ich slobodné rozhodnutie.

„Stavebný úrad vám na počkanie vydá informáciu o tom na čo je určený pozemok, ktorý kupujete a aj to na čo je určený pozemok ležiaci vedľa pozemku, ktorý chcete kúpiť. Všetci o tom mohli vedieť,“ dodáva Tomáško. Predmetné informácie sa navyše dajú nájsť aj na internete za pár minút.

Stavba haly D, s ktorou má problém len malá časť obyvateľov časti Malý Biel a ktorú akceptuje väčšina dotknutých obyvateľov , je v súlade s územným plánom a má tiež platné stavebné povolenie. „Je to zákonné a riadne. Neexistuje žiadne rozhodnutie súdu ani prokuratúry, ktoré by to poprelo,“ uzatvára Tomáško. Aj napriek tomu však spoločnosť Silvretta Real Slovakia k.s. vstúpila do aktívneho rokovania s mestom Senec a zástupcami občanov časti Malý Biel a odhliadnuc od splnenia náročných zákonných kritérií navyše ponúkla viacero dodatočných opatrení v prospech obyvateľov. Je pripravený návrh opatrení. Napríklad navýšenie ochranného valu, zmenšenie plochy okien haly, nasmerovanie reflektorov mimo obytnej časti a ďalšie opatrenia. Hala bola v porovnaní s podmienkami územného rozhodnutia v skutočnom vyhotovení zmenšená a posunutá o 18 až 28 metrov ďalej od obytnej zóny. Stavebník kooperuje s mestom a nezatajuje sa. Aj počas mestského zastupiteľstva zástupca spoločnosti ponúkol malej skupine nespokojných občanov ďalšiu možnosť na stretnutie. Ich zástupca však na ponuku nereagoval a na otázky odmietol odpovedať aj prítomným novinárom.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Nemusíme dlho bádať, aby sme prišli na to, že strava postavená na čerstvých plodoch je tá najzdravšia.

4 h
Projekt na Šancovej.

Investičná skupina Proxenta získala do portfólia developerský projekt v Bratislave v blízkosti bratislavskej Hlavnej stanice.

6 h

Potreba zmeny životného štýlu na zníženie environmentálneho dopadu rezonuje v rôznych spoločenských a komunitných kruhoch.

7 h