Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

PhDr. Janette Langová - Aj ja som sa ocitla v úlohe aktivistky

Komunálna politika nemá byť o politikárčení, ale má spájať.

Komunálna politika nemá byť o politikárčení, ale má spájať

Už 8 rokov sa aktívne venujem komunálnej politike ako poslankyňa MsZ v Prešove. To, že som sa rozhodla aj po 3. krát kandidovať, nebolo pre mňa ľahké rozhodnutie, keďže po 8 rokoch mám na jednej strane niekedy pocit únavy, najmä vtedy, ak pri vážnych rozhodovaniach zaváži prevaha tej či onej politickej strany, ktoré som ja ako nezávislá poslankyňa nemohla ovplyvniť. No na druhej strane ma táto práca baví. Baví ma robiť pozitívne veci a mám radosť keď vidím ako sa naša mestská časť mení k lepšiemu. Mám peknú rodinu, šikovného manžela - manažéra, ktorý ma maximálne podporuje vo všetkých mojich aktivitách. Nechcem z tohto miesta menovať všetky opravené cesty a chodníky, revitalizované detské ihriská či vnútro blokové priestory. Niekedy naozaj stačil iba nápad či postreh práve Vás, ktorý som sa snažila pretaviť do praxe, zároveň si uvedomujem, že realizácia niektorých projektov – najmä ak ide o čerpanie externých zdrojov trvá veľmi dlho / revitalizácia vnútroblokov na Ul. 17. Novembra či na Hviezdoslavovej a Štefánikovej ulici/, ktoré sa začnú ešte v tomto roku realizovať a ukončené budú začiatkom budúceho roka. Napriek tomu, že ako nezávislá poslankyňa som nemala ,,výhody“ kandidátov politických strán, svoje rozhodnutie neľutujem. Som presvedčená, že komunálna politika nemá byť o politikárčení, ale má spájať – ľudí, či komunity s rovnakým cieľom – pracovať v prospech rozvoja mestských častí.

Aktívni ľudia, ktorí robia prospešné veci pre mesto a zviditeľňujú ho nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí by mali byť oceňovaní, nie bojovať s ,,byrokratickými mlynmi“

Ako poslankyňa som sa už v minulom volebnom období začala venovať problému, ktorý trápil mnohých Vás – hanlivo postriekanej stene na Okružnej ulici. Na začiatku sme dostávali postrehy najmä od obyvateľov blízkych bytových domov, no neskôr aj od zahraničných hostí. Táto téma ma chytila za srdce, keď mi pri náhodnom stretnutí boli poskytnuté fotografie zo zahraničia, kde mali ten istý problém a o rok na to boli na stene vyobrazené celosvetovo známe osobnosti z rôznych oblastí života. Keďže mám veľmi blízky vzťah k umeniu – najmä výtvarnému, ktoré som aj vyštudovala, začala som uvažovať nad spôsobmi, ako by sme niečo také výnimočné mohli zrealizovať aj u nás v Prešove. Založili sme občianske združenie J.D. – Galéria J.L a spolu s kolegom Jozefom Dorčákom, sme začali okrem zhromažďovania financií aj plánovať témy, ktoré by mohli byť vyobrazené jednotlivých paneloch. K byrokratickému kolotoču, ktorý sme absolvovali takmer 2 roky, keď sme zháňali rôzne povolenia a súhlasy – napriek tomu , že aj prvá dáma mesta bola z nášho projektu od začiatku nadšená, sa už nechcem vracať, ale aj táto negatívna skúsenosť ma utvrdila v tom, že aktívni ľudia, ktorí robia prospešné veci pre mesto a zviditeľňujú ho nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí by mali byť ocenení. Aj ja som sa ocitla v role aktivistky, ktorá bojuje za vec, o ktorej som bola presvedčená, že je správna. Dnes, keď prechádzam Okružnou ulicou a stretávam tam Vás, milí Prešovčania ako sa pri nej fotíte, ako zahraniční hostia vyjadrujú obrovské nadšenie, že niečo tak nádherné ešte nevideli, mám obrovský zadosťučinenia, že tá námaha stála za to, lebo je to Vami prijímané s nadšením. Okrem tejto priority sme s naším občianskym združením zorganizovali už 3 ročníky medzinárodnej detskej výtvarnej súťaže Rozprávočka moja naj – v roku 2018 sa nám prihlásilo takmer 1 000 detských účastníkov zo všetkých okolitých krajín aj celého Slovenska a 2 umelecké výtvarné sympóziá, ktorého sa zúčastnili umelci z 8 krajín.

Ako som sa vzdala lukratívnej funkcie

Pôsobím v oblasti, ktorú som vyštudovala, mám rada a realizujem sa – v kultúre. Som vedúcou galérie Caraffova väznica, ktorá sa časom vyprofilovala na galériu prezentujúcu najmä mladých umelcov, absolventov umeleckých akadémií. ,,Caraffka“ sa dostala do povedomia aj vďaka Prešovskému Montmarteru“ ktorý pravidelne organizujem počas Dní mesta Prešov. Pôsobila som ako členka pracovnej skupiny VÚC PSK, ktorá spracúvala strategický dokument – Regionálna integrovaná územná stratégia / RIÚS / Súčasne som zapísaná aj do zoznamu expertov v rámci programu Interreg Poľsko – Slovensko. Spolupodieľala som sa na príprave národného projektu Kultúrneho a kreatívneho priemyslu, kde som na návrh predsedu PSK a primátorky mesta bola navrhnutá a následne schválená krajským aj mestským zastupiteľstvom do funkcie riaditeľky Prešovskej kreatívnej fabriky. Tejto funkcie som sa však vzdala, keďže sa mi nepáčili praktiky a spôsob, akým boli zmenené stanovy tejto organizácie na mestskom zastupiteľstve bez toho, aby to niekto so mnou konzultoval. Mohla som si užívať takmer 3 násobný plat, no takto zmenené stanovy nedovoľujú riaditeľovi konať podľa svojho svedomia a ja odmietam byť len figúrkou v niečích rukách - najmä, ak malo ísť o projekt za viac ako 50 miliónov eur.

V roku 2015 som sa stala spoluautorkou monografie ,,Visions of the Marketing Management Of NPOs In The European context“, ktorá sa zaoberá fundraisingom neziskových organizácií a slúži predovšetkým ako študijný materiál pre vysoké školy.

Aj vo svojom voľnom čase sa venujem organizovaniu kultúrnych či športových podujatí - mnohé majú aj charitatívny cieľ.

Chýbajúce oddychové zóny v centre mesta

Moji drahí rodičia mi od začiatku vštepovali lokálpatriotizmus k rodnému mestu, empatiu k iným ľuďom. Ako poslankyňu ma trápi, že Prešovčania – najmä obyvatelia centra mesta, nemajú veľa možností, ako tráviť voľné chvíle v prírode v oddychových zónach. A zároveň tu máme krásne miesta, ktoré sa priam núkajú na revitalizáciu.

Preto chcem v rámci svojho programu presadiť v MsZ:

- premenu Záhrady umenia na umelecko - aktívnu oddychovú zónu pre všetky vekové kategórie s dôrazom na deti s možnosťou celoročného využitia.

- pokračovať vo zveľaďovaní vnútro blokových priestorov, pokračovať v riešení statickej dopravy

- každý volebný rok odovzdať jedno detské ihrisko

- samozrejme, že chcem naďalej zviditeľňovať naše mesto prostredníctvom múru na Okružnej ulici

- presadiť, aby každá iniciatíva občanov v prospech mesta bola minimálne morálne ocenená.

- pomáhať riešiť problémy obyvateľov Starého mesta.

Na základe vyššie uvedeného sa uchádzam o Váš hlas na post poslankyne MsZ vo volebnom obvode 4 pod číslom 12.

PhDr. Janette Langová,

Objednávateľ: Janette Langová, Vajanského 15, 080 01 Prešov

Dodávateľ : Petit Press, a.s., divízia východ, o.z. Letná 47, 040 01 Košice Ičo: 35790253

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie

Chladné jesenné dni a hrozba infekcie nás zaháňajú dovnútra, kde by malo byť teplo a bezpečne.

Bezbariérové vozidlo

Bezbariérové vozidlo je ideálnym riešením pre rodiny, taxislužby, rôzne združenia, ktoré potrebujú prevážať vozičkára.

Bezbariérové vozidlo – Citroën Berlingo

Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19

O tejto ponuke dnes ráno NFŠ, a.s. informovala listom ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

Ilustračná vizualizácia.