Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Grafy hovoria jasnou rečou

Iste poznáte povesť o troch Svätoplukových prútoch.

Iste poznáte povesť o troch Svätoplukových prútoch. Myslím si, že jej posolstvo je aktuálne aj v súčasnosti. My Prešovčania sa s ponaučením z tejto povesti stretávame už veľa rokov, viac volebných období. V rámci regionálnej politiky nedokážeme nájsť spoločnú reč, nedokážeme sa spojiť pre dobro ľudí, ktorí tu žijú. Mestské zastupiteľstvo je permanentne rozhádané, žabomyšie vojny sú každodennou súčasťou riadenia mesta ako aj VÚC. Výsledok tohto všetci intenzívne cítime na vlastných životoch.

Nie, nemusíme mať na riešenie všetkého rovnaký názor, v základných záležitostiach ale musíme mať jasno a musíme mať spoločný a intenzívny „ťah na bránu“. Vo všetkých základných parametroch kvality života sme totiž na chvoste v rámci Slovenska, ako aj vyspelejšej časti EÚ. Na podporu tohto tvrdenia ponúkam nasledujúce štyri charakteristiky:

Priemerné mzdy po krajoch (rok 2017)

Miera evidovanej nezamestnanosti (august 2018)

Štátna podpora po krajoch (2002 - 2017)

Migračné saldo podľa miest za rok 2017

(rozdiel medzi počtom prisťahovaných a odsťahovaných ľudí - podľa trvalého pobytu, ktorý neberie do úvahy ľudí, ktorí tu majú trvalý pobyt, za prácou ale chodia mimo Prešova)

Myslím si, že tieto parametre hovoria jasnou rečou. Nie sú potrebné žiadne komplikované analýzy, stačí sa na ne pozrieť obyčajným sedliackym rozumom.

V predvolebnom období nás celé politické spektrum presviedča, aby sme volili práve ich stranu, ich konkrétnych kandidátov. Osobne nemám patent na rozum, som obyčajným človekom, obyčajným obyvateľom tohto mesta a netvrdím, že sa rozhodnem najlepšie, ako sa dá. Na stoličke primátora, ako aj v mestskom zastupiteľstve, budem však hľadať predovšetkým slušných, pracovitých, charakterných ľudí, zapálených pre Prešov, ktorí budú mať snahu komunikovať a spolupracovať aspoň v zásadných záležitostiach.

Budem hľadať ľudí, za ktorými vidieť kus práce z ich civilných životov a nie iba predvolebné sľuby. Musíme konečne nájsť spoločnú reč, nehľadať zdôvodnenia, prečo sa to nedalo zrealizovať, ale nájsť cesty, ako to jednoducho urobiť. Dozrel čas, kedy je už ozaj nevyhnutné naštartovať naše mesto, kraj, keď sa všetci musíme spojiť, zabudnúť na politické tričká, zapojiť našu pracovitosť, prístup k práci, kreativitu, schopnosti. Inak nedokážeme zabrániť hromadnému exodu ľudí z Prešova, Prešovského kraja za lepším životom hocikde na západ tak, ako sa to deje doposiaľ.

Uvedomme si, že najalarmujúcejším indikátorom toho, ako sú tu ľudia spokojní, čí nespokojní je to, že sa jednoducho rozhodnú nechať tu svojich najbližších, rodičov, priateľov, známych a idú za plnohodnotnejším životom v lepšom prípade na západ republiky, no často žiaľ až do ďalekej cudziny.

Ing. Igor Kobulský
kandidát na poslanca MsZ Prešov za obvod č. 2

Objednávateľ: Ing. František Oľha, Severná 2, 080 01 Prešov

Dodávateľ: Petit Press, a.s., divizia východ , o.z, Letná 47, 040 01 Košice Ičo: 35790253

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody

Téma posilňovania zdravia je v dnešnej dobe veľmi populárna. Avšak, dosiahnutie perfektného zdravia vôbec nemusí byť tak náročné.

Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo

Platíte odvody a dúfate, že ak ochoriete, zaplatia vám potrebnú liečbu? Pandémia a zlý návrh štátneho rozpočtu môžu veľa zmeniť.

1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?

Komunita alebo Bookmakeri?