Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Cena elektriny rastie, čo to znamená pre firmy?

O vývoji cien hovorí Marián Ponechal, vedúci propozícií a analýz ZSE Energia.

Ako sa vyvíjajú ceny elektriny na burze a prečo?
Z pohľadu minulých rokov sa ceny elektriny zbláznili. V tomto roku sme svedkom nárastu o 30 percent, čo je najviac za ostatných osem rokov. Dôvodov je niekoľko – pod tento trend sa určite podpísal približne trojnásobný nárast ceny povoleniek na emisie CO2. Cena elektriny je tiež naviazaná na cenu uhlia, ropy a na ďalšie komodity. Súčasný dynamický vývoj však nie je možné jednoducho odvodiť len od týchto faktorov. Je zrejmé, že naň vplývajú aj neekonomické dôvody. Jedinou istotou teda ostáva neistota a na to sa musia pripraviť tak zákazníci, ako aj dodávatelia, keďže elektrinu nakupujú na burze.

Aký vplyv bude mať drahšia elektrina na koncovú cenu pre firmy?

Pri cenotvorbe v čase vysokej neistoty, keď jednoducho nevieme predvídať vývoj cien, záleží veľa od nákupnej stratégie dodávateľa. V čase vysokých výkyvov cien, majú zrejmú výhodu väčší hráči, ktorí vzhľadom na veľkosť portfólia vedia otrasy na burze do istej miery absorbovať sami a neprenášajú ich okamžite na koncového zákazníka. Tohtoročný nárast je natoľko markantný, že dodávatelia ho budú musieť premietnuť aj do faktúr pre zákazníka. Môj odhad je, že firmy musia očakávať 20 až 30 percentný nárast celkovej fakturovanej ceny za elektrinu.

Ako môžu na túto situáciu reagovať firmy?

Na výšku celkovej faktúry má vplyv viacero faktorov, ktoré nie je možné ovplyvniť, ako je napríklad cena komodity. Niektoré faktory však vie ovplyvniť aj samotný zákazník. Predovšetkým starostlivým výberom dodávateľa . V čase dynamického vývoja na energetickom trhu, majú určite výhodu väčší hráči. Väčšie portfólio zákazníkov im rozširuje možnosti obchodovania na burze, a umožňuje im to, že nemusia všetky zmeny na burze automaticky v plnej miere reflektovať v cene. Napríklad už dnes máme na trhu prípad, kedy menší dodávateľ energií nedokáže zákazníkovi garantovať cenu, ku ktorej sa zmluvne zaviazal a preto musí so zákazníkom zmluvu vypovedať. Toto sa, vzhľadom na väčší počet zákazníkov, väčšie možnosti pri nákupe na burze a striktným pravidlám riadenia rizika, veľkému dodávateľovi pravdepodobne nestane. Cena komodity však tvorí len 30 až 40 percent účtu. Zákazník môže ušetriť tým, že celkovú spotrebu zníži. Dostatočne skúsený dodávateľ mu dokáže urobiť energetický audit spolu s plánom, ktorý prinesie reálne úspory a optimalizuje prípadné potrebné investície.

Zároveň platí, že dodávateľ s dostatočným know-how a skúsenosťami je schopný zákazníkovi poradiť s výberom vhodného produktu – existujú zákazníci, ktorí preferujú každodenný nákup elektriny na burze a tiež zákazníci, ktorí sú konzervatívnejší a vyberajú si garantovanú cenu.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie

Chladné jesenné dni a hrozba infekcie nás zaháňajú dovnútra, kde by malo byť teplo a bezpečne.

Bezbariérové vozidlo

Bezbariérové vozidlo je ideálnym riešením pre rodiny, taxislužby, rôzne združenia, ktoré potrebujú prevážať vozičkára.

Bezbariérové vozidlo – Citroën Berlingo

Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19

O tejto ponuke dnes ráno NFŠ, a.s. informovala listom ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

Ilustračná vizualizácia.