Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Európska investičná banka a EXIMBANKA SR spája svoje sily

Vyhlásenie poskytla Ing. Monika Kohútová, MBA, generálna riaditeľka a predsedníčka Rady banky EXIMBANKY SR.

(Zdroj: EXIMBANKA SR)

EXIMBANKA SR (Exportno-importná banka Slovenskej republiky) podpísala úverovú zmluvu s EIB (Európskou investičnou bankou) v objeme 50 mil. EU. Táto historicky prvá spolupráca medzi EIB a EXIMBANKOU SR je určená na podporu segmentu malých a stredných podnikov (MSP) a stredne veľkých podnikov.

Európska investičná banka (EIB) poskytne EXIMBANKE SR 50 miliónov EUR na financovanie projektov na podporu exportne orientovaných malých a stredných podnikov na Slovensku. EXIMBANKA SR ako jediný priamy finančný nástroj štátu na podporu exportu týmto prispieva k napĺňaniu cieľov hospodárskej politiky Vlády SR.

Predsedníčka Rady banky a generálna riaditeľka EXIMBANKY SR Monika Kohútová uviedla: "Prostredníctvom úveru z EIB budeme môcť podporovať exportné aktivity slovenských vývozcov z radov MSP a stredne veľkých podnikov zlepšením ich prístupu k zvýhodneným podmienkam stredno a dlhodobého financovania. Táto príležitosť umožní aj menším exportérom realizáciu ich investičných zámerov na zahraničných trhoch, čo je aj v súlade so stratégiou EXIMBANKY SR. K dnešnému dňu evidujeme viacero obchodných projektov zo segmentu MSP a stredne veľkých spoločností, ktorí sa môžu uchádzať o financovanie z EIB. Podpredseda EIB Vazil Hudák poznamenal: "Financovanie segmentu MSP a stredne veľkých podnikov je veľmi blízke EIB. EXIMBANKA SR sa stane novým partnerom EIB a spoločne budeme podporovať MSP a stredne veľké podniky - kľúčových aktérov slovenskej ekonomiky z hľadiska zamestnanosti ako aj hospodárskeho rastu. " Touto transakciou banka EÚ zahajuje svoju spoluprácu s EXIMBANKOU SR. EIB týmto partnerstvom rozšíri doterajší počet už na osem finančných sprostredkovateľov na Slovensku, ktorí spolupracujú s EIB, čo je znakom dobre rozvinutej spolupráce medzi bankou EÚ a miestnymi bankami.

EXIMBANKA SR je špecializovaná štátna finančná inštitúcia, ktorá poskytuje bankové a poisťovacie služby. Primárnym cieľom EXIMBANKY SR je umožniť vstup slovenských exportérov do projektov a teritórií, kde komerčný finančný sektor prejavuje menší záujem prevziať na seba riziko. Jej cieľom je prispievať k zvyšovaniu konkurencieschopnosti tuzemských výrobcov a poskytovateľov služieb na zahraničných trhoch.

Európska investičná banka (EIB) je bankou Európskej únie s dlhodobým úverovaním. Je jedinou bankou vo vlastníctve členských štátov EÚ, ktorých záujmy aj reprezentuje. Poskytuje dlhodobé finančné prostriedky na investície v súlade s cieľmi politiky EÚ. EIB úzko spolupracuje aj s inými inštitúciami EÚ na realizácii plnenia zámerov politiky EÚ. EIB ako najväčší multilaterálny dlžník a veriteľ podľa objemu, poskytuje finančné prostriedky a poradenstvo na využiteľné a udržateľné investičné projekty, ktoré prispievajú k napĺňaniu cieľov politiky EÚ. Viac ako 90% aktivít EIB sa zameriava na Európu, ale podporuje aj mimo európske rozvojové politiky EÚ.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Vynovená predajňa v Smrdákoch

COOP Jednota Senica, spotrebné družstvo, pokračuje v modernizácii svojich predajní.

Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje

Chcete si konečne kúpiť novú kuchynskú linku či potrebujete dať auto do opravy, ale chýbajú vám peniaze?

Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím

Sledujte naživo dnes od 12:00.