Ako sa starať o investičné šperky

Investičné šperky s drahými kameňmi sa tešia väčšej obľube. Ľudia sa vracajú k prvorepublikovej tradícií rodinných klenotov.

Investičné šperky z drahých kovov a kameňov môžu niesť značnú hodnotu. Aby si ju zachovali a postupom času zvyšovali, vyžadujú si pravidelnú starostlivosť. „Vždy záleží na použitom materiáli a drahých kameňoch. Napríklad obľúbené prírodné diamanty, či už biele alebo farebné, majú výhodu vo svojej tvrdosti, a teda odolnosti voči poškrabaniu. Aj o diamantové šperky sa však treba náležite starať,“ vraví Alojz Ryšavý, klenotník a majiteľ klenotníctva ALO diamonds.

Klenoty sa vyplatí odkladať pri fyzických aktivitách, kedy hrozí ich poškrabanie, vypadnutie kameňa či roztrhnutie retiazky. „Platí to aj pri domácich prácach, kedy šperky môžu ohroziť rôzne chemické látky v čistiacich prostriedkoch. Nesvedčia im ani kozmetické prípravky či chlórová, slaná alebo silno mineralizovaná voda,“ vysvetľuje Alojz Ryšavý. Poškodeniu klenotov zabráni aj ich odkladanie na noc, napríklad do šperkovnice, látkových vrecúšok či originálnych krabičiek, a to bez ich vzájomného kontaktu.

Kontrola a čistenie raz ročne

Zmenu povrchovej úpravy alebo farby niekedy môže spôsobiť aj časté nosenie šperkov. Do pôvodného stavu je ich možné uviesť profesionálnym čistením, ktoré je spolu s kontrolou klenotov vhodné absolvovať raz ročne. Klenotníctva ALO diamonds za týmto účelom poskytujú svojim klientom celoživotný servis. Vďaka šetrnému zaobchádzaniu a pravidelnej starostlivosti môžu šperky stále plniť svoj účel a tiež uchovávať a zvyšovať svoju hodnotu.

Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov

Na Slovensku sa vydáva najviac učiteľských preukazov spomedzi ostatných krajín

Prihlásili ste sa ako dobrovoľník na Olympiádu v Tokiu?

Atos pripravil úspešnú online platformu pre dobrovoľníkov, ktorí sa chcú podieľať na organizácii OH 2020 v Tokiu.

Šesťročné dlhopisy teraz s výnosom až 7 % p.a.

Proxenta vydáva nové emisie, k dispozícii budú o niekoľko dní

Štefánka by Pulitzer

Čo spája legendárnu bratislavskú kaviareň s Pulitzerom.