Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Ako sa starať o investičné šperky

Investičné šperky s drahými kameňmi sa tešia väčšej obľube. Ľudia sa vracajú k prvorepublikovej tradícií rodinných klenotov.

Investičné šperky z drahých kovov a kameňov môžu niesť značnú hodnotu. Aby si ju zachovali a postupom času zvyšovali, vyžadujú si pravidelnú starostlivosť. „Vždy záleží na použitom materiáli a drahých kameňoch. Napríklad obľúbené prírodné diamanty, či už biele alebo farebné, majú výhodu vo svojej tvrdosti, a teda odolnosti voči poškrabaniu. Aj o diamantové šperky sa však treba náležite starať,“ vraví Alojz Ryšavý, klenotník a majiteľ klenotníctva ALO diamonds.

Klenoty sa vyplatí odkladať pri fyzických aktivitách, kedy hrozí ich poškrabanie, vypadnutie kameňa či roztrhnutie retiazky. „Platí to aj pri domácich prácach, kedy šperky môžu ohroziť rôzne chemické látky v čistiacich prostriedkoch. Nesvedčia im ani kozmetické prípravky či chlórová, slaná alebo silno mineralizovaná voda,“ vysvetľuje Alojz Ryšavý. Poškodeniu klenotov zabráni aj ich odkladanie na noc, napríklad do šperkovnice, látkových vrecúšok či originálnych krabičiek, a to bez ich vzájomného kontaktu.

Kontrola a čistenie raz ročne

Zmenu povrchovej úpravy alebo farby niekedy môže spôsobiť aj časté nosenie šperkov. Do pôvodného stavu je ich možné uviesť profesionálnym čistením, ktoré je spolu s kontrolou klenotov vhodné absolvovať raz ročne. Klenotníctva ALO diamonds za týmto účelom poskytujú svojim klientom celoživotný servis. Vďaka šetrnému zaobchádzaniu a pravidelnej starostlivosti môžu šperky stále plniť svoj účel a tiež uchovávať a zvyšovať svoju hodnotu.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie

Chladné jesenné dni a hrozba infekcie nás zaháňajú dovnútra, kde by malo byť teplo a bezpečne.

Bezbariérové vozidlo

Bezbariérové vozidlo je ideálnym riešením pre rodiny, taxislužby, rôzne združenia, ktoré potrebujú prevážať vozičkára.

Bezbariérové vozidlo – Citroën Berlingo

Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19

O tejto ponuke dnes ráno NFŠ, a.s. informovala listom ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

Ilustračná vizualizácia.