Cez deň ajťák, večer legenda – Miro oživuje Pink Floyd

Založiť revival vraj neplánoval, no už je to viac ako desaťročie, čo Miro Merčiak oživuje legendárnych Pink Floyd.

Miro je dnes hviezdou nielen na pódiách, ale aj v kampani pre Siemens Healthineers.(Zdroj: Siemens)

Ako si sa dostal k hudbe? Bolo to práve cez Pink Floyd?

Môj hudobný príbeh je veľmi dlhý. Už asi ako štvorročný som s rodičmi počúval Modus, Olympic, Drupiho či Beatles J V časoch, keď sa všetci pýtali, či „metal alebo depeš“, som sa ja zaradil medzi skalných fanúšikov (a dodnes ním som) Depeche Mode. Ale moje hudobné obzory sa postupne rozširovali a počas štúdia na univerzite som už počúval takmer všetko od Queen cez Stinga, Radiohead až po Metallicu. Paradoxne, k tomu čo ma drží až dodnes – k art a progressive rocku – som sa dopracoval až medzi poslednými. Pink Floyd, Genesis, ELP a Yes mám dnes v poličke hneď vedľa Depeche Mode J

Ako sa z poslucháča a „pasívneho“ fanúšika stal hudobník?

Svoju prvú kapelu sme s kamošmi založili v roku 1990, keď som mal šestnásť. Tvorili sme vlastné skladby, skúšali to v kluboch a na koncertoch. Po niekoľkých rokoch vznikla kapela Stopa, kde som hral niekoľko rokov spolu s bratom. Na prešovské pomery (keďže tu vždy bol pretlak muzikantov) sme boli celkom úspešní a tá kapela funguje dodnes. I keď som z nej neskôr odišiel, stále sme priateľmi, a keď je príležitosť, rád si s nimi zahrám.

Kedy si si povedal, že budeš robiť revival band?

To, že budeme robiť revival, sme najprv neplánovali. Rozhodli sme sa pripraviť projekt Pink Floyd: Dark Side Unplugged. Keďže Floydi nikdy unplugged nehrali, bola to výzva, a keď som ten nápad predostrel bratovi, povedal mi, že sa to nedá. Ale asi o mesiac už mal prichystané demo verzie niektorých skladieb a v septembri 2007 sme to mali hotové. Bolo to zaujímavé, malo to úspech, tak sme sa rozhodli pokračovať. 1st Slovak Pink Floyd Revival bol na svete. Dnes má kapela osem členov, takže je to taký malý orchester J

Spomínal si, že revival bandu sa venuješ popri zamestnaní. Vieme o tebe, že si „ajťák“ – čo presne robíš?

V Siemens Healthineers pracujem už dvanásty rok ako vývojár softvéru pre medicínske prístroje a softvérový architekt. Konkrétne na projekte softvéru pre CT prístroje. Sme súčasťou medzinárodného tímu a v Košiciach nás na tomto projekte pracuje viac ako 25. Veľa cestujem, okrem Nemecka som mal možnosť navštíviť Indiu aj USA. Moja práca je pre mňa aj poslaním. Keď viem, že to, čo robíme, pomáha lekárom pri diagnostikovaní závažných ochorení a oni takto vedia pacientom lepšie pomôcť, cítim hrdosť, že je to aj vďaka nám.

Aktuálne sa objavuješ aj v náborovom videu Siemens Healthineers, kde pracuješ. Bola to pre teba nová skúsenosť alebo si už zvyknutý na svetlá reflektorov?

Určite to pre mňa bola nová skúsenosť. A som za ňu vďačný. Dúfam, že sa nám aj takto podarí spropagovať našu prácu a prilákať do našich radov nielen v Košiciach ďalších záujemcov o vývoj softvéru pre medicínsku techniku. Je to veľmi zaujímavá oblasť a nie je to „len IT“.

Vráťme sa ešte ku kapele. Keby si mal niekomu, kto Pink Floyd vôbec nepozná a nikdy sa s ním nestretol, odporučiť jednu jedinú pesničku tejto legendy, ktorá by to bola a prečo?

To je veľmi zaujímavá otázka. Takých skladieb by som určite našiel niekoľko, ale ak to má byť iba jedna, tak asi Shine On You Crazy Diamond z albumu Wish You Were Here. Je naozaj nádherná a má za sebou veľmi silný príbeh viažuci sa k dátumu 5. 6. 1975. Kto príde na niektorý z našich koncertov, určite mi dá za pravdu. Celý rozhovor nájdete tu.

Načítavám video...

Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch

Keš prestáva obchodníkom zarábať.

Autokamery Mio a navigace teď s 3letou záruční dobou

Tříletou garanci na autokamery a navigace Mio teď získají všichni, kteří si koupí jeden z produktů Mio do konce roku 2018

Move in immediately, if you feel like it

Living close to the centre of Bratislava has many advantages.

Predaj poistenia motorových vozidiel cez web rastie a bude rásť

Myslí si to Peter Gál, zakladateľ stránky poistnamyska.sk, ktorý má vyše 20-ročné skúsenosti v poisťovníctve.