Štvrtok, 17. október, 2019 | Meniny má Hedviga

Vyhlásenie Vedeckej rady EU v Bratislave

Vyhlásenie Vedeckej rady EU v Bratislave k diskusii o porušovaní autorského práva v akademickom prostredí

Vyhlásenie Vedeckej rady EU v Bratislave k diskusii o porušovaní autorského právaVyhlásenie Vedeckej rady EU v Bratislave k diskusii o porušovaní autorského práva(Zdroj: Ekonomická univerzita v Bratislave)

Vedecká rada Ekonomickej univerzity v Bratislave na svojom zasadnutí dňa 21. januára 2019 prijala vyhlásenie k diskusii o porušovaní autorského práva v akademickom prostredí.

Text vyhlásenia:

"Vždy platilo, platí a musí platiť, že vzdelávanie vysoko kvalifikovaných ľudí nemožno rozvíjať odpisovaním cudzích textov a privlastňovaním si duševného vlastníctva iných autorov. Akademické štandardy a etické princípy platia vždy a neoprávnené používanie cudzích textov je v rozpore s nimi. Táto zásada by mala byť samozrejmosťou pre každého nielen v jeho profesijnom živote, ale aj pre jeho celkové osobné pôsobenie voči verejnosti.

Dôležité miesto pri udržiavaní a zvyšovaní úrovne výstupov na vysokých školách majú ich orgány a celá akademická obec. Primárnu zodpovednosť za neetické prevzatie cudzích textov do vlastnej práce má však vždy jej autor, ktorý takto koná vedome v rozpore s dobrými mravmi a akademickou etikou. Žiaden autor nemôže byť na takúto prácu hrdý, nepôsobí to odborne a už vôbec to nie je slušné.

Aj na základe princípov deklarovaných v Etickom kódexe Ekonomickej univerzity v Bratislave Vedecká rada Ekonomickej univerzity v Bratislave považuje pedagogickú a vedeckú prácu a každú inú tvorivú prácu za integrálny príspevok k rozvoju ľudského poznania, kultúry, inovácií a všeobecnému úžitku a obhajuje ju proti nespravodlivému spochybňovaniu alebo zneužívaniu.

Vedecká rada Ekonomickej univerzity v Bratislave odmieta prejavy porušovania autorského práva a neetických vedeckých praktík a preto aj týmto spôsobom vyjadruje svoj názor k problému porušovania autorského práva v akademickom prostredí, ktorý vyvolal aj značnú celospoločenskú diskusiu, a je z nášho pohľadu nielen prejavom ochrany akademickej etiky, ale aj prejavom našej zodpovednosti za zdravý vývoj celej našej spoločnosti."

Ferdinand Daňo
rektor EU v Bratislave
predseda Vedeckej rady EU v Bratislave

členovia Vedeckej rady EU v Bratislave

Bratislava, 21.1.2019

Udržateľné úspešné podnikanie na Slovensku a v Bulharsku

Univerzita národného a svetového hospodárstva v Sofii v spolupráci s EU v Bratislave zorganizovali medzinárodnú konferenciu.

Slováci sú chlebovým národom

Slováci sú chlebovým národom a až dve tretiny z nás jedia na raňajky chlieb a pečivo.

Kedy je správny čas nasťahovať sa do novostavby?

Pozor na znečisťujúce látky v interiéri.