Ľadový expres dopraví ľudí za lyžovačkou bez prestupov

Turistov tento rok prepravia štyri mimoriadne expresy do rekreačných oblastí.

KOŠICE. Ľadový expres premávajúci na železnici bude príjemným spestrením trávenia voľného času v zimou zaliatej prírode. Zároveň ponúkne možnosť zalyžovať si vo vzdialenejších lyžiarskych strediskách s pohodlnou prepravou po železnici. Ľadový expres bude premávať každú sobotu z Košíc, od 2. februára do 2. marca, s konečnou zastávkou Červená skala. Ide teda o priame spojenie priame spojenie s Národným parkom Slovenský raj.

Projekt je pokračovaním spolupráce Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) a krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Region Turizmus.

Riaditeľ ZSSK: Snáď to bude príklad aj pre iné samosprávne kraje

Generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký ocenil pilotnú letnú spoluprácu ZSSK s Košice Region Turizmus. „Osvedčila sa a chceme v nej pokračovať. Vlak premával od júla 2018 do septembra 2018 každú sobotu a oboma smermi sme prepravili spolu 2 600 cestujúcich. Som presvedčený, že si zimná verzia projektu nájde priaznivcov a bude inšpiráciou aj pre ďalšie samosprávne kraje,“ vraví F. Hlubocký.

Trnka: Ponúkneme ľuďom prístup k menej frekventovaným strediskám

Víziu turistického spojenia bez prestupov predstavili novinárom v utorok v Košiciach. Symbolicky vo vagóne. Podľa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislava Trnku sa snažia podporovať aktivity, ktorá hýbu cestovným ruchom.

„Oceňujem, že prichádzame s ďalšími troma expresmi, smerom na Gemer, do Tokaja a smerom k Dobšinskej ľadovej jaskyni, kde je pripravených veľa aktivít. Minuloročný projekt bol úspešný a hneď po prvom víkende sme museli pridávať dvojnásobný počet vozňov,“ povedal nám R. Trnka.

Zimná edícia Ľadového expresu je totiž prvým zo štyroch mimoriadnych turistických spojení, ktoré budú z Košíc premávať počas nasledujúcich mesiacov. V apríli a máji sa cestovatelia môžu tešiť na Gemerský expres, počas letných mesiacov to bude osvedčená letná verzia Ľadového expresu na juh Slovenského raja a v septembri, v čase vinobrania, sa do Tokajskej vinohradníckej oblasti ľudia odvezú Tokajským expresom.

„Ak sa má cestovný ruch rozvíjať, jednotlivé projekty musia byť sčasti ziskové a som rád, že je tu aj tento rozmer. Ľudia z Košíc si môžu ísť zalyžovať na Jahodnú či Plejsy, no tie sú preplnené. Týmto expresom tak ponúkame ľuďom možnosť využiť aj lyžiarske strediská ďalej od Košíc, čím podporujeme aj lokálnych podnikateľov v kraji,“ dopĺňa R. Trnka.

Prepravná kapacita jednej jazdy je 144 osôb, cestujúcich čakajú aj exkluzívne zľavy v lyžiarskych strediskách. Počas zimných mesiacov je síce Dobšinská ľadová jaskyňa zatvorená, avšak jej okolie ponúka zaujímavé miesta na zimnú turistiku či lyžovanie.

„Aj preto vlak bude vlak zastavovať v zastávkach pri lyžiarskych strediskách Mlynky Gugel a Biele vody, SKI Mraznica a SKI Telgárt. Lokalita ponúka aj možnosti pre bežecké lyžovanie, príkladom je čerstvo sprevádzkovaný areál pri Dobšinskej ľadovej jaskyni,“ vysvetľuje výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Zároveň dodáva, že pripravujú štyri mimoriadne turistické vlaky a prvým v tomto roku bude práve Ľadový expres. „Ľuďom tak ponúkneme zážitky na jednodňové výlety bez prestupu. Trasy vlakov sme pripravovali tak, aby mali ľudia blízko k lyžiarskym strediskám. V Mraznici je napríklad krytá ľadová plocha pre verejné korčuľovanie a ľudí k nej z Nálepkova prepraví kyvadlový autobus.“

Ľadový expres bude od februára do marca premávať pravidelne každú sobotu na trase Košice – Kysak – Margecany – Gelnica – Nálepkovo – Mlynky – Dedinky – Stratená – Dobšinská ľadová jaskyňa – Telgárt, penzión – Červená Skala a späť. Odchod z Košíc bude o 7.55 h. s príchodom do Červenej Skaly o 10.28 hodine. Vracať sa bude o 15.43 a do Košíc príde o 18.46 hodine.

Tipy, kam ísť na dovolenku počas Veľkej Noci

Využívate veľkonočné voľné dni na cestovanie? Tieto destinácie sú práve v kurze.

Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky

Kde sa dvaja bijú, tablet víťazí.

Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?

Dotykový displej, GPS, radary a řada funkcí - jak dopadne autokamera Mio MiVue 785 Touch s nekompromisním testem youtubera JeezyJ?

Test youtubera JeezyJ autokamerky MiVue 785 Touch

Burza pracovných príležitostí opäť na Stavebnej fakulte STU

Po niekoľkoročnej prestávke sa opäť konala Burza pracovných príležitostí spojená s prezentáciou stavebných firiem.