Streda, 23. október, 2019 | Meniny má Alojzia

Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu

Odštartoval 12. ročník grantového programu Talenty Novej Európy.

Talentované deti a mladí ľudia v oblasti športu, umenia alebo vedy sa môžu opäť uchádzať o finančnú podporu na rozvoj svojho nadania. Slovnaft a Stredoeurópska nadácia vyberú aj tento rok tých najlepších vo veku od 8 do 25 rokov, medzi ktorých prerozdelia 66-tisíc eur. Prihlasovanie do grantového programu Talenty Novej Európy je otvorené do 25. februára 2019 a nemal by ho zmeškať nikto, kto chce získať podporu na rozvoj svojho talentu.

„Naším dlhodobým zámerom je podporovať tých, ktorí majú šancu uspieť aj v medzinárodnej konkurencii. Veríme, že cez granty prispievame nielen k rozvoju výnimočných talentov, ale aj k vytváraniu pozitívneho imidžu našej krajiny,“ povedal Anton Molnár, hovorca a riaditeľ Podnikovej a marketingovej komunikácie spoločnosti Slovnaft.

Talent niekedy nestačí. Je skvelé, ak je niekto cieľavedomý a ide si za svojim cieľom, no bez financií to proste nejde. Nový hudobný nástroj, športový výstroj, vedecké vybavenie alebo kurzy, workshopy či súťaže. To všetko niečo stojí a aj vďaka grantu si to môžu mladé talenty dovoliť a napredovať. Veď na medzinárodných súťažiach nereprezentujú len seba, ale aj celé Slovensko.

„Za kľúčový moment považujem účinkovanie v divadle, do ktorého som sa dostal, keď som mal asi 10 rokov. Tam som sa po prvýkrát stretol s prácou režiséra, dramaturga a ostatných členov kreatívneho tímu. Veľmi sa mi páčilo pracovať s emóciami a taktiež som sa aspoň na chvíľu chcel stať režisérom.“ V 11. ročníku bol podporený aj 24-ročný Dominik Bari, ktorého Americká filmová akadémia posunula s jeho dokumentom Oymyakon medzi 80 najlepších dokumentov na svete, a kvalifikoval sa tak na Oscara. Čo predchádzalo tomuto veľkému úspechu nájdete v jeho príbehu.

„Pre nás je veľmi inšpirujúce sledovať, čo všetko sú títo mladí ľudia schopní zvládnuť pri napĺňaní svojich vízií. To, že sa im darí, nám dáva motiváciu pokračovať v programe naďalej,“ uviedla Szilvia Czuczor, výkonná riaditeľka Stredoeurópskej nadácie.

Má len 16 rokov a už prezentoval na medzinárodnom fóre v Singapure. „Postupne som sa učil programovať a začal som pripravovať jednoduché hry, pomocou ktorých sa učia písmená, farby či čísla. Môj projekt (alebo vynález?) Pinf Hry sa začal rozrastať, dostal sa do desiatok škôl a stoviek rodín.“ Ondrej Vrábel a jeho hry pre deti so špeciálnym postihnutím sú v súčasnosti už v 13 jazykoch. Čo ho motivovalo, aby niečo takéto vytvoril si prečítajte v jeho úžasnom príbehu.

„Bola som ochotná aj veľa pre tento šport obetovať. Cestovanie, úspechy a športové ciele a sny ma utvrdili v tom, že tvrdá každodenná drina sa vyplatí a že som ju ochotná, aj keď mnohokrát s ťažkosťami, podstúpiť.“ Vynikajúca plavkyňa Barbora Tomanová v príbehu prezradila, čo stojí za jej medailovými úspechmi.

Celkovo bolo v rámci grantovému programu Talenty Novej Európy podporených už 350 mladých talentov, medzi ktorých sa prerozdelilo takmer 720 000 eur. Viac o programe a pravidlách k jednotlivým kategóriám spolu s prihláškou nájdete na webovej stránke tne.sk.

Eva Kováčová: Motivácia vzdelávať sa je spojená s nádejou

Opatrovateľské kurzy, cudzie jazyky, IT zručnosti, aj osobnostný rozvoj. To všetko sa chcú ľudia naučiť.

Grafickí dizajnéri ukázali, ako možno zmeniť charakter miesta

Spravili nový „mejkap“ jednej prevádzky, ale Centrum stále nefunguje ako celok.

Zabudni na prvoplánové kostýmy. Tu sa budeš skutočne báť

Nebavia ťa halloweenske párty? Kašli na ne. Neďaleko Bratislavy otvárajú Strašidelný dom pre silné žalúdky.