Počuli ste už o integrovane pestovanej zelenine?

Ide o spôsob pestovania zeleniny, ktorý je zlatou strednou cestou medzi klasickým a ekologickým, pestovaním zeleniny v bio kvalite

Klasický spôsob pestovania zeleniny sa zameriava na produkciu, teda na výsledok a množstvá. Ekologické pestovanie sa sústreďuje na proces pestovania a kvantitu produkcie nie je možné ovplyvniť. Zlatou strednou cestou je integrované pestovanie, ktoré používa ekologicky bezpečnejšie postupy, a zároveň je jeho cieľom dosiahnuť stabilnú produkciu. Znižuje chemické zásahy a preferuje biologické a mechanické postupy. Používa metódy overené časom a našimi predkami ako vedenie záznamov o počasí, či dodržiavanie osevného postupu, ktorého základom je rotácia plodín s cieľom zabrániť narastajúcemu výskytu chorôb a škodcov. „Integrovaná produkcia používa postupy trvalo udržateľného poľnohospodárstva. Pesticídy sa nepoužívajú preventívne, ale až ako posledná možnosť. Pestovaná zelenina je pod zvýšeným dohľadom a vzorky pôdy sú pravidelne kontrolované na živiny a ťažké kovy,“ vysvetľuje Jozef Šumichrast, riaditeľ Združenia zeleninárov a zemiakarov Slovenska.

Jedným z dodávateľov Kauflandu, ktorý pestuje zeleninu týmto spôsobom je firma Zeleninárska s. r. o. so sídlom v Kráľovej pri Senci. Podľa slov Ing. Jozefa Zrubana, jej obchodného riaditeľa, si tento prístup vyžaduje odborne kvalifikovaný personál a zodpovedajúce technické a technologické vybavenie. „Používame najmodernejšiu techniku, ako traktory, sadzače, či kombajny riadené prostredníctvom GPS, čo je obzvlášť dôležité pri šetrnom hnojení. K nevyhnutnej výbave patria aj meteorologické stanice, feromónové a optické lapače na sledovanie výskytu škodcov. Pravidelne odoberáme vzorky pôdy ako aj plodín, ktoré dodávame do Kauflandu (zemiaky, cibuľa, kvasená kapusta) a sledujeme hodnoty rizikových prvkov, napríklad olova, kadmia, ortuti, či arzénu. Vďaka integrovanému pestovaniu plodín sú ich hodnoty dlhodobo hlboko pod hranicou povolených limitov,“ zdôrazňuje J. Zruban.

Až 85 % zeleniny sa predáva v obchodných reťazcoch. Sú si toho vedomí aj v Kauflande. „Dlhodobo sa zameriavame na podporu slovenských pestovateľov. Integrované pestovanie zeleniny so sebou prináša aj zodpovedný prístup voči životnému prostrediu, čo je pre nás ďalšia dôležitá oblasť, v ktorej sa angažujeme. Zároveň je v tomto systéme zabezpečený princíp dohľadateľnosti, čo znamená, že ak by došlo k nejakej kontaminácií zeleniny, sme schopní cez pestovateľa nájsť a identifikovať príčinu. Integrovane pestovaná zelenina je pod neustálym dohľadom a pritom cenovo na úrovni bežne pestovanej,“ hovorí o výhodách takéhoto typu zeleniny Richard Bendík, riaditeľ nákupu spoločnosti Kaufland.

Tablet nie je na všetko, ale v tomto dokáže zázraky

Kde sa dvaja bijú, tablet víťazí.

Recenze youtubera JeezyJ: jak dopadla autokamera Mio MiVue 785 ?

Dotykový displej, GPS, radary a řada funkcí - jak dopadne autokamera Mio MiVue 785 Touch s nekompromisním testem youtubera JeezyJ?

Test youtubera JeezyJ autokamerky MiVue 785 Touch

Burza pracovných príležitostí opäť na Stavebnej fakulte STU

Po niekoľkoročnej prestávke sa opäť konala Burza pracovných príležitostí spojená s prezentáciou stavebných firiem.

Počet ochorení na rakovinu stále stúpa. Nepodceňujte prevenciu

Až jedno zo štyroch úmrtí v rámci Európskej únie je zapríčinené rakovinou.