Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Slovenskí študenti môžu už pol roka cestovať v ČR so 75 % zľavou

Už pol roka môžu držitelia študentského preukazu ISIC cestovať v Českej republike so 75 percentnou zľavou.

Slovenskí študenti môžu už pol roka cestovať v ČR so 75 percentnou zľavouSlovenskí študenti môžu už pol roka cestovať v ČR so 75 percentnou zľavou (Zdroj: CKM SYST)

Informoval o tom obchodný riaditeľ združenia CKM SYTS Vladimír Jedlička, ktoré vydáva na Slovensku preukazy ISIC (International Student Identity Card) a ITIC (International Teacher Identity Card). „Od 1.septembra minulého roku vstúpilo v Českej republike do platnosti vládne nariadenie, ktoré určuje výšku zľavy v autobusovej a vlakovej doprave, ktoré sa okrem iných týka aj študentov. Zľavu vo výške 75 percent je možné využívať celoročne bez akéhokoľvek časového obmedzenia a týka sa vnútroštátnej dopravy,“ upresnil Jedlička.

Podľa Jedličku žiaci a študentivo veku od 18 do 26 rokov zľavu získajú automaticky na základe preukázania platného ISIC preukazu. Zľava platí u všetkých vlakových dopravcov v Českej republike, teda nielen na Českých dráhach, ale aj u súkromných dopravcov RegioJet, Leo Express, GW Train Regio alebo Arriva. Čo sa týka autobusovej dopravy, zľava platí na všetkých pravidelných linkách, ktoré neprekračujú hranice mesta.

„Niektoré kraje a mestá v ČR sa rozhodli, že 75% zľavu rozšíria aj na dopravu v rámci mesta a zaplatia ju tak nad rámec štátneho príspevku. Jednotný systém takto platí od minulého septembra v MHD v Libereckom kraji (Liberec, Jablonec nad Nisou., Turnov, Česká Lípa) a Ústeckom kraji (Ústí nad Labem, Děčín, Teplice, Chomutov, Jirkov, Litvínov, Most, Bílina, Varnsdorf),“ dodal Jedlička.

Okrem cestovania sa najčastejšie využívajú zľavy pri návšteve kina, nákupe v kníhkupectvách a na služby u mobilného operátora. “Ďalej nasledujú zľavy na kancelárske a školské potreby, zľavy v reštauráciách rýchleho občerstvenia, zľavy na oblečenie, reprografické služby a zľavy na kreatívne pomôcky a materiály. Veľmi populárnymi sú aj zľavy na cestovanie, lyžovanie, poistenie, relax a zľavy na spotrebný tovar,” priblížil Jedlička. Rebríček najvyužívanejších zliav je zostavovaný z reálnych údajov od partnerov CKM SYTS a ročne je možné s preukazom ušetriť viac ako 350 eur.

Združenie CKM SYTS, je členom celosvetovej organizácie ISIC Association. ISIC je jediný celosvetovo uznávaný doklad študenta denného štúdia a ITIC doklad potvrdzujúci štatút pedagogického zamestnanca. Všetky typy dokladov sú podporované aj organizáciou UNESCO.

ISIC Association bola založená nórskou, holandskou a dánskou úniou študentov v roku 1953 na medzinárodnom stretnutí v dánskej Kodani. Dôvodom vzniku tejto asociácie bolo skvalitniť život študentom a pomôcť im sprístupniť služby, cestovanie a produkty, ktoré napomáhajú ich rozvoju počas študentského života. Počas prvých piatich rokov pôsobenia asociácie sa vydalo viac ako 330 tisíc preukazov a postupne sa k projektu ISIC pridávali ďalšie krajiny. Dnes má ISIC Association 128 členov.

V roku 2016 vznikla prvá virtuálna forma preukazov ISIC a ITIC pre smartfóny. Aktuálne sú virtuálne preukazy realitou v 28 krajinách a na Slovensku fungujú od roku 2017.

Držitelia platných preukazov ISIC a ITIC majú nárok na zľavy a benefity na viac ako 1300 miestach na Slovensku a viac ako 150.000 miestach vo svete. Podrobnejšie informácie o všetkých zľavách a novinkách nájdu držitelia preukazov na stránkach www.isic.sk www.studentskypreukaz.sk a www.itic.sk .

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Kupujte originálne tonerové kazety HP

Lacné tonerové napodobeniny môžu byť riskantným rozhodnutím pre životné prostredie.

Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %

Slovenská investičná skupina pôsobí na trhu od roku 2009

Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!

Odštartujte svoje zážitky v sude, teepee a sene: Výlety (nie) len pre dobrodruhov.