Utorok, 19. november, 2019 | Meniny má Alžbeta

Kúpa spoločnosti, ktorá je platiteľom DPH

Ako prebieha celý proces kúpy a predaja firmy, ktorá je platcom DPH a ako sa vyhnúť možným problémom pri predaji spoločnosti?

Ako prebieha celý proces kúpy apredaja firmy, ktorá je platcom DPH a ako sa vyhnúť možným problémom pri predaji spoločnosti? Tomu sa budeme venovať v tomto článku.

Kúpa a predaj spoločnosti vlastne predstavuje prevod podielov firmy z jedného spoločníka na druhého. Náš článok sa zameriava na predaj a kúpu spoločnosti s.r.o., ktorá je platiteľom DPH, ale veľká časť uvedených náležitostí sa vzťahuje aj na firmu, ktoré nie je platiteľom DPH.

Prečo si niekto kupuje spoločnosť s ručením obmedzeným a nezaloží si vlastnú firmu? Pri eseročke, ktorá nie je platiteľom DPH je výhodou hlavne časová úspora pri celom procese od založenia až po zápis do obchodného registra. Inak má táto forma kúpy eseročky viac nevýhod ako výhod ( iba v tom prípade ak budeme podnikať s rovnakým predmetom podnikania).

Pri kúpe s.r.o., ktorá je platiteľom DPH je iná situácia, pretože takáto eseročka je atraktívna pre možných kupcov. Dôvodom je zábezpeka na daň, ktorej zloženie podnikateľovi určí daňový úrad rozhodnutím pri registrácii firmy.Výška zábezpeky na daň je určená od 1000 – 500 000 eur a preto podnikateľ môže mať obavy z uloženia vysokej zábezpeky na daň od daňového úradu a preto sa rozhodne radšej kúpiť už existujúcu spoločnosť, ktorá je už platiteľom DPH.

Od roku 2016 sa zmenili pravidlá na zloženie zábezpeky na daňnovelou zákona č. 222/2004 o dani z pridanej hodnoty (,,zákon o DPH,,), ktoré zvýhodňujú kúpu už existujúcej spoločnosti. Pred účinnosťou tejto novely do roku 2015 platilo, že daňový úrad zaregistroval len takého podnikateľa, ktorý sa preukázal obratom za posledných 12 po sebe idúcich kalendárnych mesiacov vo výške 49 790 eur, teda išlo o povinnú registráciu DPH. V prípade, že podnikateľ žiadal o registráciu pred dosiahnutím tohto obratu, musel zložiť zábezpeku. Ak túto zábezpeku do 20 dní odo dňa doručenia rozhodnutia o zložení zábezpeky nezložil, alebo bola zložená v nižšej čiastke, daňový úrad zamietol jeho žiadosť o registráciu DPH.

Od 1.1.2016 došlo k podstatnej zmene v tom, že keď podnikateľ pri dobrovoľnej registrácii DPH a rozhodnutí daňového úradu o zložení zábezpeky nezloží v stanovenom termíne, alebo zloží len jej časť, tak bude aj napriek tomu registrovaný pre DPH. Následne bude daňový úrad zábezpeku vymáhať od podnikateľa. Pre podnikateľov to v praxi znamená, že budú registrovaní pre DPH, ale nebudú sa môcť vyhnúť zloženiu zábezpeky, ktorú im určí daňový úrad.

Rozhodnutie kúpiť už existujúcu firmu, ktorá je platcom DPH je teda ďalším dôvodom, ako sa vyhnúť riziku spojeného s vymáhaním uloženej zábezpeky pre DPH daňovým úradom.

Pozrite sa, ako fungujú asistenčné systémy Volkswagenu

Volkswagen Slovensko pokračuje v produkcii zaujímavých videí, ktoré odhaľujú technologickú výbavu modelov VW.

Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.

Výška fixného výnosu sa mení podľa výšky a dĺžky investície

Známe osobnosti prezradili, do ktorej krajiny sa nechcú vrátiť

Influenceri si v kampani O2 pripomenuli 30. výročie Nežnej revolúcie.