Utorok, 25. jún, 2019 | Meniny má Tadeáš

Unikátny koncept asistovaného bývania pre seniorov

Európa starne a to so sebou prináša dopyt po špecializovaných zariadeniach a službách.

Rátajú s tým aj developeri. Na Slovensku vznikajú v zriaďovateľskej pôsobnosti miest, obcí a krajov rôzne typy zariadení pre seniorov. Či už denné centrá, domovy dôchodcov, alebo zariadenia s intenzívnou opatrovateľskou starostlivosťou. Veľký dopyt je aj po súkromných centrách, výnimkou nie sú ani špecializované, napr. Alzheimer centrá. Rovnaký trend je vo väčšine európskych krajín. Niektoré regióny Nemecka očakávajú podľa demografického vývoja až 13%ný podiel 60 ročných ľudí už v roku 2030. Preto je dopyt po kvalitných typoch zariadení pre starších ľudí a opatrovateľskej starostlivosti značný už dnes.

Nemecký projekt Helske People Care, divízie spoločnosti HELSKE, ktorá na Slovensku vyvíja a vyrába špičkové stavebné materiály je projektom s osobitou myšlienkou – prepojiť moderný dizajn a technológie s prírodou a umiestniť do jednej lokality viacero rôznych typov zariadení pre seniorov. Zároveň areál prepojiť svojimi službami s okolím a ľuďmi v rôznych vekových kategóriách. To všetko s cieľom čo najaktívnejšieho a najproduktívnejšieho trávenia staroby.

V spolupráci štyroch architektonických ateliérov z Francúzska, Nemecka a Slovenska vznikli rezorty, ktoré sú zakomponované do prírody a obsahujú rôzne budovy s rôznymi typmi bývania alebo služieb pre seniorov a verejnosť. Budú tu nielen denné stacionáre, špecializované centrá mimoklinickej intenzívnej starostlivosti, apartmánové bývanie pre samostatných seniorov, ale aj bývanie s 24-hodinovou ošetrovateľskou asistenciou, či zariadenia pre ľudí s demenciou, imobilitou, alebo inými ťažkými diagnózami, vyžadujúcimi si intenzívnu medicínsku starostlivosť. Súčasťou každého zo štyroch plánovaných rezortov bude aj fyzioterapeutické pohybové centrum Ultimuv, kaviarne, nákupné možnosti, rôzne typy stravovacích zariadení, dokonca aj campus pre zamestnancov. Rezorty poskytnú rôzne možnosti trávenia času – od pokojných prechádzok v prírode, cez knižnice, lounge, spoločenské priestory na rôzne spoločenské aktivity, športy, a iné, ktoré budú prístupné aj pre bežnú verejnosť. Tieto rezorty sa stanú súčasťou infraštruktúry miest.

Dopyt ovplyvnil výber lokalít

Bývanie je štruktúrované podľa požiadaviek klientov. Od moderných komplexne vybavených apartmánov s vlastnou kuchyňou, až po intenzívnu starostlivosť. Prvý rezort bude stáť v nemeckom Bad Harzburgu, kde už boli v apríli 2019 zahájené stavebné práce v nádhernom prostredí bývalého športového areálu. Bude tu stáť komplex šiestich dvojpodlažných a štvorpodlažných budov. Ďalšie rezorty budú taktiež v Nemecku, v Essene, Kasseli, Bad Abbachu, Ennepetali a Norimbergu. Rozhodnutie Helske o umiestnení ovplyvnil najmä dopyt a výsledky analýz.

Budovy so všetkými službami

Bezbariérové, multifunkčné, moderné, dizajnové, estetické a zdravé. Také budú priestory určené na bývanie v kúpeľnom meste Bad Harzburg. Elegantne vybavené apartmány budú vyhovovať aj náročným požiadavkám klientov. Celkový počet apartmánov bude 112 a bude slúžiť pre 150 až 170 klientov. Seniori si budú môcť vybrať z útulných apartmánov, ktoré budú svojou rozlohou od 34 po 113 m štvorcových uspokojovať individuálne preferencie. Nielen architekti mysleli na rôzne detaily, ale aj samotný investor Helske, ktorý pri výrobe použije rôzne ekologické materiály s dôrazom na vytvorenie zdravej klímy v interiéroch. Projekt počíta so zelenými strechami a využívaním dažďovej vody, minimálnym odpadom, úsporou energií, tepelnými čerpadlami, inovatívnym stropným chladiacim systémom a rôznymi alternatívnymi zdrojmi energie. Na stavebné konštrukcie budú použité aj niektoré inovatívne materiály divízie Helske Energy Save, ako napríklad nehorľavé prírodné konštrukčné dosky alebo nanoomietka, ktorá zabraňuje tvorbe plesní, kondenzácii vody a má výrazné termoizolačné vlastnosti. Helske tieto vlastné technológie už v súčasnosti využíva aj vo svojich výrobných halách a budú súčasťou aj špičkovej modernej administratívnej budovy v priemyselnom parku v Levoči, ktorá bude dokončená do konca roka.

Jednotlivé projekty si môžete pozrieť na www.helskepeoplecare.com

Sporením sa oberáte o peniaze. Najmä v týchto štyroch prípadoch

Sporenie sa niekedy nemusí oplatiť.

Horúce počasie a zlé skladovanie rýchlo znehodnocuje potraviny

Zle uskladnené potraviny sa môžu v priebehu pár hodín pokaziť a spôsobiť problémy.

Myslíte si, že vás lepok v potravinách neprekvapí? Otestujte sa

Môže sa zdať, že potravinové intolerancie sú len ďalším trendom. Ak však trpíte zvýšenou citlivosťou, lepku sa radšej vyhnite.