SME

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

Myslíte si, že vás lepok v potravinách neprekvapí? Otestujte sa

Môže sa zdať, že potravinové intolerancie sú len ďalším trendom. Ak však trpíte zvýšenou citlivosťou, lepku sa radšej vyhnite.

Vyhýbať sa lepku je v tomto prípade pre vás jednoznačne alfou a omegou bezpečného stravovania. Ak si myslíte, že vás prítomnosť lepku v potravinách nemôže prekvapiť, otestujte sa v našom kvíze.

1. Často sa stáva, že ľudia trpiaci intoleranciou na lepok, či celiakiou vyraďujú z jedálnička aj potraviny, ktoré ich neohrozujú. Viete, ktorá z nasledujúcich potravín je 100 % gluten-free?

a) ryža

b) jačmeň

c) pšenica

správna odpoveď: a) ryža: Lepková bielkovina glutén je obsiahnutá takmer vo všetkých druhoch obilnín. Výnimkami nie sú ani pšenica, jačmeň, raž, ovos, kamut a triticale, či populárna špalda. Osoby postihnuté celiakiou alebo citlivosťou na lepok by sa s týmito druhmi obilnín mali oboznámiť. Ryže sa však báť rozhodne nemusíte.

2. Ste v obchode a potrebujete chlieb pre „bezlepkovú“ návštevu. Viete, po ktorom by ste rozhodne nemali siahnuť?

a) ražný chlieb

b) ryžový chlieb

c) kukuričný chlieb

správna odpoveď: a) ražný chlieb: Tak ako jačmeň, aj raž patrí k plodinám s vysokým obsahom lepku. Ak trpíte celiakiou, nahraďte klasické obilniny zemiakmi, prosom, žltým hrachom a slnečnicovými, alebo tekvicovými semiačkami. Bezlepkové varianty nájdete aj v predajniach Kaufland pod značkou K-free. Ak čakáte „bezlepkovú“ návštevu, poteší vás aj široký výber cestovín.

3. Lepok môže byť prítomný aj v nealkoholických nápojoch. Viete určiť, ktoré sú pre vás potenciálne nebezpečné?

a) minerálne vody

b) sladené nápoje

správna odpoveď: b) sladené nápoje: Ak trpíte intoleranciou na lepok, či celiakiou, venujte zvýšenú pozornosť etiketám jednotlivých produktov. Do tejto skupiny patria aj sladené nápoje, pretože môžu obsahovať stopové množstvá lepku. Tie môžu u celiatikov vyvolať silné reakcie.

4. Viete, ktorý z nasledujúcich nápojov obsahuje lepok?

a) víno

b) šampanské

c) pivo

správna odpoveď: c) pivo: Málokomu napadne, že lepok môže byť prítomný aj v alkoholických nápojoch. Špecifickou kategóriou je pivo, na ktorého výrobu sa používa jačmeň. Množstvo pivovarov označuje niektoré pivá varené z jačmeňa,ako pivá „s nízkym obsahom lepku“, pričom sa opierajú o tvrdenie, že proces varenia znižuje obsah lepku v pive na úroveň, ktorá je pre ľudí s precitlivenosťou na lepok prijateľná. Pivá označené vetou „s nízkym obsahom lepku“ ale obsahujú hordeín, čo je jedna foriem lepku a u pacientov s celiakiou môže vyvolať reakciu.

5. Lepok môžu obsahovať aj omáčky, v ktorých by sme ho nikdy nehľadali.

Viete určiť v ktorej z nasledujúcich obľúbených omáčok sa môže nachádzať?

a) tatárska omáčka

b) kečup

c) majonéza

správna odpoveď: b) kečup: Etiketu treba študovať aj v prípade kečupov a ďalších omáčok ako je horčica, barbeque omáčka, sójová omáčka a šalátový dresing. V mnohých prípadoch sa ako zahusťovadlo používa práve klasická múka. Bez strachu môžete konzumovať produkty na živočíšnej báze, čiže majonézu a tatarskú omáčku.

6. Lepok je najčastejšie súčasťou obilnín. Existujú však aj druhy, ktoré konzumovať môžete. Viete, ktorá z menovaných lepok neobsahuje?

a) pohánka

b) jačmeň

c) pšenica

správna odpoveď: a) pohánka: Pohánka je bezlepková a mimoriadne zdravá potravina. Treba poznamenať, že klasické obilniny môžete nahradiť aj kukuricou, amarantom, cirkom, či maniokom. Pečivo,chlieb, aj cestoviny, ktoré sú pripravené z týchto plodín, môžete jesť bez obáv

7. Bezgluténové pečivo nájdete aj v predajniach Kaufland spolu s ďalšími bezlepkovými produktami. Viete, pod ktorou značkou ich máte hľadať?

a) K-to go

b) K- take it veggie

c) K-free

správna odpoveď: c) K-free: Privátnou značkou Kauflandu, pod ktorou sa skrývajú chutné bezgluténové produkty je K-free. Okrem bezlepkových výrobkov pod ňou nájdete aj tie bezlaktózové. Výhodou je, že K-free potraviny Kaufland ponúka za cenu, ktorá je dostupná pre každého.

8. Problematické môžu byť aj produkty, ktoré sú živočíšneho pôvodu – viete o ktoré ide?

a) Párky, salámy, šunka

b) Hovädzie mäso

c) Ryby

správna odpoveď: a) Párky, salámy, šunka: Ak vám lepok spôsobuje problémy, mali by ste byť opatrní aj pri nákupe spracovaných mäsových výrobkov a opäť si dôsledne preštudovať etiketu. Platí to najmä v prípade párkov, šunky a salámy, do ktorých sa ako súčasť procesu spracovania používa aj múka. V prípade mäsových výrobkov alebo výrobkov z rýb sa treba vyhnúť potravinám určeným na vysmážanie ako sú rezne, či rybie prsty. Lepok obsahujú aj napodobeniny krabieho mäsa, ktoré majú s originálom pramálo spoločné

9. Pozor si treba dávať aj v prípade ďalších výrobkov, ktoré by primárne nemali mať s obilninami nič spoločné – viete, ktorých sa výstraha týka?

a) čokoláda

b) ochutené čaje a kávy

c) mlieko

správna odpoveď: b) ochutené čaje a kávy: Pšenica je významnou surovinou v našom potravinovom systéme, nakoľko je lacná a ľahko dostupná. Jej využívanie v priebehu spracovania niektorých potravín je bežné, pretože posilňuje chuť, zlepšuje konzistenciu, ale aj vzhľad takýchto jedál. Ak vidíte na obale pšenicu, jačmeň alebo raž, automaticky počítajte s prítomnosťou lepku vo výrobku.

10. Lepok je súčasťou niektorých základných ingrediencií, ktoré bežne používame pri varení. Uhádnete ktorých?

a) cukor

b) soľ

c) zmes korenín

správna odpoveď: c) zmes korenín: Dôsledne si prečítať etiketu je nevyhnutné aj v prípade korenín. V zmesiach sa môžu objaviť aj čiastočky obilnín a teda malé množstvo lepku. Treba si uvedomiť, že v niektorých prípadoch môžu potraviny obsahovať viac lepku, než uvádza informácia na obale. Ku kontaktu s obilninami a teda k nechcenej kontaminácii, môže dôjsť počas zberu alebo v priebehu spracovania korenín.

Dúfame, že ste si vďaka nášmu kvízu rozšírili vedomosti o ďalších skupinách problematických potravín. Veru, potravinovým etiketám treba venovať zvýšenú pozornosť. Ak si v bežných obchodoch neviete rady, kompletný rad bezgluténových potravín zaručene nájdete v predajniach Kaufland pod značkou K-free

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  2. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  5. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  6. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  7. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  8. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy?
  1. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi
  1. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 7 893
  2. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 6 888
  3. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 5 741
  4. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci 5 219
  5. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 5 130
  6. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 4 711
  7. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň? 3 411
  8. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 3 261
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

First moment zmenil trh a zohnať výhodný last minute zájazd je čoraz ťažšie.


INZERCIA 23 h

Špeciálne literárne vydanie Magazínu Víkend s ilustráciami od Kristíny Mésároš.


INZERCIA 23 h

O Cyrilo-metodských oslavách s Karin Silberhorn.


INZERCIA 26. jún

Počuli ste už slovné spojenia „starnutie obyvateľstva“ alebo „demografia“?


INZERCIA 26. jún
SkryťZatvoriť reklamu