Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Ľadový expres sa vracia! Kam si vyraziť?

Mimoriadny turistický vlak, s ktorým vlani prišla krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus, je späť! Jeho trasu navyše predĺžili až po Červenú Skalu.

Aj tieto prázdniny sa môžete na juh Slovenského raja z Košíc odviezť mimoriadnym turistickým vlakom Ľadový expres. Vlani ho po prvej jazde museli výrazne posilniť, aby uspokojili záujem verejnosti. Za 9 sobôt sa ním, jedným či druhým smerom, odviezlo 2.600 cestujúcich.

Všetkých, ktorí vytrvalo bojujú s letnými horúčavami, to prirodzene ťahá na čo najchladnejšie miesta. V meste zrejme mrazničku, do akej by ste sa mohli legálne a pohodlne vojsť, nenájdete. Príroda v Národnom parku Slovenský raj ale jednu takú vytvorila.

Dobšinská ľadová jaskyňa sa pýši najväčším objemom ľadu, spomedzi jaskýň tohto druhu, na svete. Teplota tu ani v lete nevyskočí nad bod mrazu. To znamená blahodarné vychladenie, no neprežeňte to a zoberte si so sebou ponožky a bundu.

Ak vám bude stačiť nižší teplotný rozdiel oproti horúčavám v betónovej džungli, určite si prejdite Zejmarskú roklinu.

A keby ste sa radšej chceli opáliť a zabaviť pri vode, zájdite si k Palcmanskej Maši. Nachádza sa neďaleko obce Dedinky a ide o najväčšiu a najznámejšiu vodnú nádrž v Slovenskom raji. Nájdete tu pestrú ponuku, vrátane požičovne bicyklov a člnov.

Výkonnejší turisti si môžu k Ľadovému expresu naplánovať turistiku na Kráľovu hoľu, Havraniu skalu alebo k ikonickej technickej pamiatke v lone prírody – Chmarošskému viaduktu.

Tí, ktorí si na netrúfajú na dlhú vzdialenosť, vysoké tempo či prevýšenie, môžu zvoliť ľahšiu túru cez Stratenský kaňon alebo až k Stratenskej píle.

No a ešte jeden tip k Ľadovému expresu pre tých, ktorí milujú jazdu na koni. Tú si môžete užiť na Ranči pod Ostrou skalou.

Vlak bude premávať každú prázdninovú sobotu z Košíc o 7:55, nazad sa vráti o 18:46. Cena jednosmerného lístka pre dospelého je 6 eur, deti, seniori a ZŤP ho majú za polovicu, teda 3 eurá. Cestovné lístky si môžete kúpiť v Regionálnom informačnom bode na Hlavnej 48 v Košiciach alebo online webe vylety.kosiceregion.com, kde nájdete podrobnejšie informácie a cestovateľské tipy.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry

Spoločnosť BILLA podáva pomocnú ruku ľuďom pôsobiacim v slovenskej kultúre.

Vynovená predajňa v Smrdákoch

COOP Jednota Senica, spotrebné družstvo, pokračuje v modernizácii svojich predajní.

Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje

Chcete si konečne kúpiť novú kuchynskú linku či potrebujete dať auto do opravy, ale chýbajú vám peniaze?