Štvrtok, 5. august, 2021 | Meniny má HortenziaKrížovkyKrížovky

Už aj Slováci môžu platiť cez Apple Pay

Slováci sa konečne dočkali. Na Slovensko a do ďalších 13 európskych krajín prišli tento týždeň platby cez Apple Pay. Doteraz tento rýchly a moderný spôsob platenia mohli využívať ľudia v 40 krajinách sveta. Po majiteľoch telefónov s operačným systémom Android sa mobilných platieb dočkali aj tí, čo využívajú iPhony.

Moderne platiť môžu Slováci v obchodoch iba jednoduchým priložením mobilu k platobnému terminálu. Digitálna novinka má obrovský potenciál, keďže aktuálne je na Slovensku viac 70-tisíc bezkontaktných terminálov. Platiť mobilom či hodinkami sa však dá aj vo svete, keďže bezkontaktné terminály sú už úplne bežné, dokonca aj v exotických krajinách. Navyše, ľudia za mobilné platby neplatia nič navyše v porovnaní s bežnou platbou kartou.

„Ako najväčšia digitálna banka prinášame mobilné platby cez Apple Pay hneď v deň ich príchodu na Slovensko. Veríme, že moderné Slovensko potrebuje čo najdostupnejšie digitálne služby, a preto sme sa rozhodli dať možnosť inovatívne platiť aj tým, ktorí ešte nie sú našimi klientmi. Vďaka účtu zadarmo si to budú môcť vyskúšať všetci Slováci,“ povedal Zdeněk Románek, člen predstavenstva Slovenskej sporiteľne zodpovedný za retailové bankovníctvo.

Ako to v praxi funguje?
Platenie je jednoduché. Službu spustíte podľa generácie telefónu buď dvojklikom na tlačidlo „Home“ alebo na bočné tlačidlo, ktoré aktivuje aplikáciu Wallet a vašu predvolenú kartu. Telefón po následnom odblokovaní (FaceID/TouchID/PIN) stačí priložiť k terminálu. Keďže ste ho odomkli bezpečne, môžete platiť sumy až do výšky limitu platobnej karty. Platiť môžete aj hodinkami Apple Watch, ak si do nich pridáte kartu cez aplikáciu Watch. Platba prebehne prostredníctvom NFC technológie.

Platiť mobilom je bezpečné
Číslo platobnej karty sa na zariadení ani na serveroch Apple nikdy neukladá a Apple ho neposkytuje ani obchodníkom. Služba pri platení používa špecifické číslo zariadenia (token) a jedinečný kód transakcie. Navyše, na rozdiel od straty peňaženky, môžete v prípade straty telefónu vďaka funkcii „Nájdi moje zariadenie” zistiť jeho polohu a Apple Pay deaktivovať. Pri strate telefónu nie je nutné blokovať fyzickú platobnú kartu, pretože jej údaje sa v telefóne nenachádzajú.

Načítavam video...

Účet zadarmo
Slovenská sporiteľňa ponúka účet zadarmo až do konca roka 2019 všetkým novým klientom, ktorí oň požiadajú do konca augusta. Účet bez poplatku však môžu mať aj po uplynutí bezplatného obdobia. Stačí splniť tri jednoduché kroky – mesačne zaplatiť kartou aspoň 200 eur, využívať minimálne tri pravidelné platby (trvalé príkazy, inkasá) a pravidelne si sporiť.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Nemusíme dlho bádať, aby sme prišli na to, že strava postavená na čerstvých plodoch je tá najzdravšia.

5 h

Už žiadne ručné zdvíhanie imobilných osôb. Máme pre vás skvelého pomocníka. Neviete sa dostať do vane či na vozík?

8 h

Účinky Arónie oceňujú hlavne onkologický pacienti a ľudia so slabšou imunitou

4. aug