Utorok, 15. október, 2019 | Meniny má Terézia

Nárast novozaložených eseročiek za posledné 3 roky

Na Slovensku za posledné tri roky zaznamenávame nárast novozaložených eseročiek. Len v roku 2018 vzniklo 22 668 nových spoločností, pričom až 92 % z nových spoločností tvoria práve spoločnosti s.r.o. Od roku 2015 sme zaznamenali stúpajúci charakter nárastu novozaložených spoločností , ale toto číslo je však stále nižšie ako v roku 2013, kedy vzniklo až 28 786 nových spoločností.

V roku 2018 vzniklo najviac nových s.r.o. vBratislavskom kraji až 35 %, za ním nasleduje Žilinský kraj a Nitriansky kraj. Najmenej spoločností vzniklo v Trenčianskom kraji – len 7,5 % zo všetkých novozaložených spoločností.

Môžeme však konštatovať, že v roku 2018 zaniklo len 5 638 spoločností, čo je menej v porovnaní s tými, ktoré vznikli.

Živnosť

V počte novozaložených živností prvenstvo patrí Prešovskému kraju, kde bola registrovaná približne každá šiesta živnosť. Za ním nasleduje Žilinský a Nitriansky kraj. Bratislavský kraj obsadil až štvrté miesto. Najmenej zaregistrovaných živností bolo v Trenčianskom kraji.

V roku 2018 bolo zaregistrovaných 39 313 nových živností, čo znamená mierny pokles oproti tomuto roku. Zaujímavý je fakt, že viacej živností bolo zrušených ako založených a to pri stúpajúcom trende nových eseročiek znamená, že veľa živnostníkov prešlo na inú formu svojho podnikania – prešlo zo živnosti na spoločnosť s.r.o.

Porovnanie živnosti a s.r.o.

Najčastejšie formy podnikania na Slovensku sú teda živnosť a spoločnosť s.r.o. Pri rozhodovaní sa o forme podnikania vždy treba individuálne posúdiť, ktorý druh podnikania je pre vás výhodnejší, prípadne začať živnosťou a potom neskôr si založiť s.r.o.

Ekonomike sa na Slovensku darí a preto je výhodné začať podnikať, pretože napr. ak podnikáte popri zamestnaní formou s.r.o. , tak nemusíte platiť žiadne odvody.

Uvedené informácie použité v tomto článku sme využili z portálu www.finstat.sk , na ktorom sa nachádzajú informácie o obchodných spoločnostiach a o ďalších podnikateľoch, ktoré môžu byť pre nich užitočné.

P3 začína na východe Slovenska s výstavbou parku

Prácu v ňom by mohlo nájsť až 1 500 ľudí z košického a prešovského regiónu.

Zľavnené študentské lístky na dopravu s ISIC už aj cez mobil

Zľavnené študentské lístky na dopravu sa s ISIC dajú kupovať už aj cez mobil

Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope

Od októbra si zákazníci Lidla môžu obľúbený spotrebný tovar kúpiť už aj online