Utorok, 16. júl, 2019 | Meniny má Drahomír

Legitímnosť virtuálneho sídla

Stretávame sa s názormi, že virtuálne sídlo využívajú väčšinou len špekulanti, no nie vždy je tomu tak.

Stretávame sa s názormi, že virtuálne sídlo využívajú väčšinou len špekulanti, no nie vždy je tomu tak a v tomto článku sa budeme snažiť vyvrátiť toto tvrdenie. Tieto hypotézy pochádzajú predovšetkým z nepochopenia trhu, keďže momentálne na ňom pôsobí veľké množstvo ľudí, ktorí nepotrebujú práve kanceláriu na výkon svojej podnikateľskej činnosti.

Akých podnikateľov sem zaraďujeme?

• subjekty, ktoré sú v styku so zákazníkmi v teréne taxikári, alebo
  • subjekty pracujúce z domáceho prostredia – účtovníci, programátor, majiteľ eshopu
  • začínajúci podnikatelia, ktorí chcú ušetriť finančné prostriedky

virtuálne sídla využívajú predovšetkým podnikatelia v urbánnom prostredí, bývajúci v mestských alebo štátnych bytoch, študenti rozbiehajúci vlastný projekt, alebo ľudia, ktorí nechcú mať vlastný byt zároveň aj sídlom spoločnosti.

Definícia virtuálneho sídla

Podľa § 2 ods. 3 Obchodného zákonníka cit.: „sídlom právnickej osoby a miestom podnikania fyzickej osoby je adresa, ktorá je ako sídlo alebo miesto podnikania zapísaná v obchodnom registri, živnostenskom registri, alebo v inej evidencii ustanovenej osobitným zákonom.“

Súčasné právne normy bližšie nešpecifikujú aké podmienky by malo virtuálne sídlo spĺňať. To znamená, že je možné mať sídlo na akejkoľvek adrese. Teda nehnuteľnosť, v ktorej ste sa rozhodli mať adresu, nie je nevyhnutné byť jej majiteľom, alebo byť v prenájme. Postačí mať súhlas majiteľa nehnuteľnosti. Treba dať pozor na to, ak pri výbere sídla zvažujete najmä cenu, treba byť obozretní, nakoľko niektoré najlacnejšie sídla môžu byť využívané zadlženými spoločnosťami. To nemusí vytvoriť dobrý obraz o Vás v očiach príslušných úradov. Ďalšou komplikáciou spojenou s lacnými sídlami môžu byť nekvalitné služby, napr. oneskorené oznamovanie prijatej pošty. Treba si vopred overiť spoločnosť u ktorej si zakladáte virtuálne sídlo.

Miesto podnikania – virtuálne sídlo momentálne využíva značné množstvo podnikateľov, spoločností malých aj veľkých. Jedná sa o legálne zákonom opatrené riešenie. Dokážete ušetriť značné množstvo finančných prostriedkov, taktiež čas a sídlo umiestnené na prestížnej adrese môže zvýšiť postavenie Vašej spoločnosti na trhu.

Seat výpredaj

Oslava 50. výročia pristátia na Mesiaci aj v Košiciach

Tento rok oslavujeme 50 rokov od pristátia na Mesiaci a pri tejto príležitosti prichádza do kín nový dokument Apollo 11.

Už to na vás niekedy padalo?

Takýto zážitok je možné zvyčajne zažiť len v kine.