Utorok, 17. september, 2019 | Meniny má Olympia

Nechajte si citlivé informácie pre seba

Najdrahšie informácie sú tie, o ktoré prídete.

Priemyselná špionáž či nepozorní zamestnanci dokážu výrazne ochromiť firmu, ktorá si na citlivé údaje nedáva pozor. Hoci dnes existuje viacero softvérových riešení, ponúkajúcich bezpečnú a šifrovanú komunikáciu, na skutočnú ochranu treba ešte niečo navyše.

Populárne aplikácie ako napríklad WhatsApp, Viber či Threema sú šifrované, a preto sú považované za bezpečné. Bežný používateľ sa však už nepýta, kadiaľ jeho dáta tečú, kto vytvára šifrovacie kľúče, ovláda infraštruktúru alebo kto má prístup k ich dátovým tokom. Firmy alebo štáty, ktoré majú záujem na skutočne bezpečnej komunikácii, by však odpovede na tieto otázky mali poznať,“ hovorí Tomáš Hlavsa, odborník na bezpečnosť spoločnosti Atos.

Zabudovaná bezpečnosť

Východiskom môže byť riešenie Hoox. „Je to vlastne infraštruktúra s natívne zabudovanou bezpečnosťou. Komunikačný terminál, ktorý využíva, vyzerá a používa sa ako bežný smartfón, ponúka však šifrovanú bezpečnú komunikáciu cez hlas i dáta,“ vysvetľuje.

Hoox si zákazník môže zaobstarať ako on-premise infraštruktúru, pri ktorej má pod kontrolou úplne všetky aspekty komunikácie - sám si spravuje šifrovanie či všetky zariadenia, riešenie je navyše plne integrované s jeho informačnými systémami.

Rýchle a jednoduchšie nasadenie zasa umožňuje použitie vo forme služby. Zákazník dostane komunikačné riešenie na mieru a po vložení SIM karty do zariadenia môže hneď bezpečne komunikovať. Všetky dáta v takom prípade idú cez chránenú internú infraštruktúru Atosu.

Telefón bez zadných vrátok

Zabezpečením hlasového a dátového prenosu sa však bezpečnostné opatrenia nekončia. Hoox vďaka end-to-end zabezpečeniu - od terminálu, cez USB porty, Wi-Fi, Bluetooth až po komunikáciu, dáta a aplikácie - ponúka komplexnú ochranu proti zachyteniu komunikácie a prieniku a to dokonca aj v prípade straty či krádeže telefónu.

Naše terminály sú postavené na platforme Alcatel, ktorá umožňuje bezpečnostnú revíziu firmvéru – ako jeden z mála výrobcov,“ vysvetľuje Hlavsa. Každý „telefón“ tak prejde kontrolou na úrovni zdrojového kódu čo prináša istotu, že sa v ňom neskrývajú žiadne zadné vrátka. Aj vďaka dôkladnej bezpečnostnej revízii sa môže Hoox pochváliť certifikáciou NATO a Európskej únie.

Systém i aplikácie pod kontrolou

Maximálna bezpečnosť bola kritériom i v prípade operačného systému. Hoox využíva uzavretý systém na báze Androidu. Na jednej strane tak ponúka používateľovi prívetivé a intuitívne prostredie, na ktoré je zvyknutý zo súkromnej komunikácie, na druhej strane navyše poskytovateľovi dáva úplnú kontrolu nad systémom.

„Ponúkame aj vlastný Hoox Store, obchod s overenými aplikáciami. Neustále ich kontrolujeme a do obchodu sa dostanú len naozaj bezpečné aplikácie. Používatelia si tak nemôžu do telefónu doinštalovať nič, čo by neprešlo bezpečnostnou kontrolou,“ zdôrazňuje odborník spoločnosti Atos.

Ochrana klímy spojí slovenské mestá a obce

Spoločnosť dm drogerie markt pokračuje už piaty rok v najväčšej iniciatíve na podporu dobrovoľníctva pod názvom dm {spoločne}.

Revolučný Volkswagen ID.3 naživo z Frankfurtu!

Na frankfurtskom autosalóne sa predstavil nový model Volkswagenu, ktorý je pre značku jedným z najdôležitejších v histórii.

Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú

Stále viac sa hovorí o vplyve vnútorného vzduchu a stavebných materiálov na naše zdravie.