Streda, 20. november, 2019 | Meniny má Félix

Robotika sa už tlačí aj do domácností. Máme sa obávať o prácu?

Prvé roboty tohto druhu sa objavili už v roku 1996, ale neboli dokonalé.

Automatizácia a robotizácia je doménou 21. storočia. Nie je divu, že medzi prvými robotmi, ktorým prenechávame svoje povinnosti v domácnosti, sú práve robotické vysávače. Prvé kúsky sa objavili už v roku 1996, ale kvôli vtedajším nedokonalým technológiám často narážali do prekážok a niektoré miesta zostali nevyčistené. Prvým z dokonalých zariadení bol v roku 2010 guľatý model SR8855 zo série Samsung NaviBot. Odvtedy sa technológia posunula ďalej.

Dizajn s veľkým D

Najnovšia generácia s označením POWERbot je už v tvare písmena D, ktorá má podstatne širšiu samočistiacu kefu a umožňuje efektívnejšie vysávanie rohov. Je tiež vybavená sofistikovaným senzorom FullView 2.0, s ktorým jednoducho prekľučkuje medzi prekážkami. Dostane sa aj na zle prístupné miesta, ktoré pomocou výsuvnej stierky zbaví aj najmenších smietok v rohoch miestnosti. S funkciou Visionary Mapping zmapuje všetky miestnosti a zvolí optimálnu trasu pre efektívne upratovanie. Okrem toho automaticky rozpozná typ povrchu a podľa toho upraví sací výkon na optimálnu hodnotu.

Zametanie nie je vysávanie

Robotické vysávače POWERbot nepoužívajú bočné kefy, pretože sú v prvom rade vysávače a nie mechanické metly. Ich silný motor s príkonom až 250 W sa hravo vyrovná výkonu bežných tyčových vysávačov a zvládne dôkladne povysávať akýkoľvek povrch. Systém vysávania CycloneForce využíva odstredivú silu, ktorá zachytáva prach a špinu zo vzduchu vo vonkajšom zásobníku. Filter sa tak neupcháva a ostáva dlhšie čistý. Vďaka tomu si POWERbot udržiava dlhodobo stály vysoký sací výkon. Ovládanie je možné prostredníctvom tlačidiel na tele alebo aj cez aplikáciu SmartThings na svojom smartfóne. Stačí nastaviť, kedy a v akom režime má POWERbot upratovať a po návrate domov vás privíta dokonale čistá podlaha. Okrem automatických režimov je možné robota ovládať aj manuálne pomocou infračerveného ovládača.

50 rokov inovácií v podobe 50 dní výhodných ponúk

V rámci osláv 50. výročia vzniku spoločnosti Samsung je od 17. júna do 5. augusta k dispozícii 50 obľúbených produktov spotrebnej elektroniky Samsung ako sú QLED televízory, soundbary, monitory, práčky, chladničky či vysávače so zľavami vo výške až 1 960 eur. Za nákup týchto modelov totiž Samsung ponúka peniaze späť (cash back). V prípade modelu VR10M703CWG/GE je to 66 Eur, pri VR20M707CWD/GE 80 Eur a na model VR20K9350WK/GE až 120 Eur. Všetky produkty zaradené do špeciálnej ponuky, zoznam predajcov a podmienky pre získanie zľavy sú k dispozícii na stránke www.50rokovsamsung.sk

Tipy na lyžovačku v Rakúsku

Špeciálny magazín vložený dnes v denníku SME.

Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv

Náhlu potrebu peňazí môžete vyriešiť rýchlo a jednoducho.

SEAT predstavil e-Scooter

SEAT predstavil e-Scooter, prvé plnohodnotné jednostopového vozidlo v 70-ročnej histórii značky.