Utorok, 20. august, 2019 | Meniny má Anabela

Atos pomáha odhaľovať hrozby v lodných kontajneroch

V rámci projektu COSMIC vzniká pokročilý inšpekčný systém na odhaľovanie nebezpečných látok v kontajneroch a prístavoch.

Centrála AtosCentrála Atos

Zneužitie CBRNE (chemických, biologických, rádiologických, nukleárnych a explozívnych) komponentov teroristami je veľkou hrozbou nielen pre Európsku úniu, ale i pre celosvetovú bezpečnosť. Tieto materiály možno skryť a prepašovať v kontajneroch alebo vozidlách. Podľa záznamov bolo len v Spojených štátoch od roku 1998 hlásených viac ako 1300 prípadov stratených, ukradnutých alebo opustených zariadení, obsahujúcich zapečatené rádioaktívne zdroje, v priemere 250 ročne. V boji proti teroristickým hrozbám, krádežiam a pašovaniu je preto mimoriadne dôležité zlepšiť prechod kontajnerov a vozidiel cez hranice ako aj kontroly na vstupoch do kritických infraštruktúr.

Projekt COSMIC navrhuje inovatívny prístup k detekcii CBRNE materiálov, ktorý umožní rýchlu inšpekciu veľkého množstva kontajnerov a vozidiel v námorných prístavoch a na hraničných prechodoch pomocou trojstupňového detekčného systému, využívajúceho nové inovatívne senzory. Zámerom je vytvoriť rýchle a spoľahlivé riešenie, v ktorom sa pri každom kroku rýchlo prepustia kontajnery bez podozrenia, kým tie podozrivé budú pokračovať k ďalšej fáze kontroly.

Atos ako líder pracovnej skupiny „Systémová analytika a používatelia“ má na starosti vývoj systému COSMIC, ktorý počas každej fázy detekcie umožní analýzu výstupov jednotlivých zariadení a senzorov ako aj iných informácií, získaných z externých zdrojov. Vyvíjaný softvér a algoritmy budú riadiť a kontrolovať dáta i senzory, aby poskytli podklady pre relevantné rozhodovanie v CBRNE postupoch. Systém poskytne nasledovné benefity:

• rýchlejšie a spoľahlivejšie odhaľovanie hrozieb v prepravných kontajneroch,
  • výrazné zníženie potreby fyzickej inšpekcie,
  • celkové zníženie nákladov,
  • zavedenie nových inovatívnych CBRNE senzorov, ktoré sa použijú v trojfázovom prístupe.

Vyvíjané riešenie sa bude testovať na troch kontrolných stanoviskách v Holandsku, Albánsku a Španielsku.

V projekte sú zapojené 3 spoločnosti (Atos, Lingacom, SEADM), 3 veľké výskumné pracoviská (Technion, Univerzita Bena Guriona a španielska Národná výskumná rada) ako aj 3 organizácie koncových používateľov (Holandská colná správa, izraelská polícia a španielska Guardia Civil)

Ďalšie informácie o projekte COSMIC nájdete na: https://www.cosmic-cbrne.eu/

Opätovne ožíva bratislavská Koliba Expo

Miesto ako stvorené na strávenie príjemných chvíľ s rodinou a vychutnanie si kvalitných domácich gastronomických produktov.

Koliba Expo

Prvý dojem urobíte len raz. Prečo to platí práve pri predaji?

Mnoho ľudí prípravu svojej nehnuteľnosti podceňuje. Dnes na zaujatie budúceho kupujúceho nestačí len rýchlo odfotená fotka mobilom

Otvoria prvú časť zrekonštruovaného Polusu

Už 9. septembra sa návštevníci môžu tešiť na slávnostné otvorenie supermarketu Lidl, nové priestory Datart a moderný food court