Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Ružové diamanty. Je tento obrovský ošiaľ oprávnený?

Ružové diamanty sa stávajú vysoko žiadaným artiklom, čo dokazuje aj ich cena, ktorá za posledných 20 rokov stúpla o 500 percent.

V súčasnosti je na predaj iba jeden veľký ružový diamant – je oválny, má nezvyčajnú fancy vivid purple-pink, čiže purpurovo-ružovú farbu, 14,8 karátu a nesie názov Spirit of the Rose.

Patrí ruskej ťažobnej spoločnosti Alrosa a bude ponúknutý do dražby na jeseň. V týchto dňoch sa prevalila predpokladaná vyvolávacia cena cena – 60 miliónov amerických dolárov. Ešte začiatkom augusta sa predajná cena odhadovala na 35 miliónov. Americký gemologický inštitút (Gemological Institute of America - GIA) označil farbu za mimoriadne zriedkavú a ešte pridal hodnotenie, že Spirit of the Rose je najväčší diamant tejto farby. Podľa štatistík tohto inštitútu z desaťtisíc vyťažených diamantov iba jeden je farebný.

Prítomnosť farby v ružových diamantoch ostáva záhadou, je však isté, že nie je odvodená od prevažujúceho stopového prvku alebo nečistoty. Medzi známejšie a žiadané farebné kategórie ružových diamantov patria fancy light, fancy, fancy intense a fancy vivid. Kategória diamantov fancy vivid má najväčšiu možnú koncentráciu farby, a práve preto je natoľko žiadaná.

Výnimočnosť a hodnotu si ružové diamanty dokazujú aj v aukčných sieňach. V roku 2017 bol vydražený najdrahší drahokam na svete o váhe 59,60 káratov, vo farebnej škále Fancy Vivid Pink s názvom Pink Star. Nový majiteľ za drahokam zaplatil 71,2 miliónov amerických dolárov. Ďalším dôkazom výnimočnosti je ružový diamant Fancy Vivid Pink o váhe 18,96 karátov s názvom Pink Legacy, ktorý bol v roku 2018 vydražený za 50 miliónov amerických dolárov.

Podľa Fancy Color Diamond Indexu už v prvom kvartáli roku 2019 stúpli ceny ružových diamantov vo všetkých saturaciách a veľkostiach o 0,5 percenta. Na čele rastu boli troj-karátové a päť-karátové ružové diamanty z kategórie fancy vivid pink, ktorých cena vzrástla v priemere o 3,1 percenta. Za posledných desať rokov stúpli ceny ružových diamantov štvornásobne, a tým vzbudili značný záujem kupujúcich.

S blížiacim sa zatvorením najväčšej diamantovej bane Argyle, preslávenej svojou pestrosťou ružových diamantov, sa očakáva, že sa zastaví 90 percent svetovej dodávky farebných diamantov. Diamantový priemysel predpokladá po roku 2020 explóziu cien farebných diamantov.

„V ostatných rokoch stúpa záujem o farebné diamanty v šperkoch. Ružové diamanty osádzame s klasickými bielymi diamantmi, keďže kombinácia bielej a ružovej farby podčiarkuje výnimočnú farbu kameňov,“ hovorí Ivo Weber zo spoločnosti ALO diamonds . „Situácia na trhu posilňuje záujem o investičné šperky, kde sa nachádzajú zriedkavé drahokamy. Môžem potvrdiť, že aj medzi našimi klientmi rastie záujem o ružové diamanty, najmä ak kupujú šperky na výnimočné príležitosti alebo ako dedičné šperky.“

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov

K svojim 10. narodeninám dostal aj darček: až 3 ocenenia zo 14. ročníka ASB Gala.

Milan Murcko pri preberaní ceny verejnosti

Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje

Ako a kde ho môžete získať?

Pomáhajte čítaním

Kúpou predplatného SME.sk podporíte projekt OMAMA.