Štvrtok, 21. november, 2019 | Meniny má Elvíra

Jesenné upratovanie v Prešove sa začalo

Obyvatelia sa teraz môžu ekologicky zbaviť nadrozmerného odpadu.

V Prešove sa začalo veľké jesenné upratovanie. Do akcie sa zapojila aj spoločnosť HORNBACH, ktorá podporila aktivitu mesta pätnástimi označenými veľkoobjemovými kontajnermi. Zároveň si nechala vypracovať prieskum o triedení odpadu, podľa výsledkov ktorého separuje odpad deväť z desiatich opýtaných obyvateľov Prešovského kraja.

Tradičné jesenné upratovanie v Prešove sa začalo 18. septembra a potrvá do 15. októbra 2019. Počas štyroch týždňov pristaví mesto celkovo 102 veľkoobjemových kontajnerov. Aj tento rok si môžu obyvatelia pozrieť termíny rozmiestnenia kontajnerov na mape mesta. Orientáciu v mape uľahčuje obyvateľom farebné rozlíšenie podľa dátum a lokalít umiestnenia. Veľkoobjemové kontajnery budú k dispozícii do ich naplnenia, maximálne však sedem dní.

Zodpovedné upratovanie

Do pristavených veľkoobjemových kontajnerov nepatrí hocijaký odpad.

Odpad, ktorý DO kontajnerov PATRÍ

• objemný odpad z domácností alebo verejných priestranstiev (napr. nábytok, matrace, koberce, sanita,..)

Odpad, ktorý môžete uložiť VEDĽA kontajnerov

• biologicky rozložiteľný odpad (napr. konáre, zvyšky zeleniny či opadané ovocie)

Odpad, ktorý DO kontajnerov NEPATRÍ

• elektroodpad (napr. chladničky, žiarivky, vysávače, počítače)
  • nebezpečný odpad (napr. akumulátory, obaly z farieb, oleje)
  • knihy, šaty

Nebezpečný alebo stavebný odpad, textil či elektroodpad nepatrí nielen do veľkoobjemových kontajnerov, ale ani do komunálneho odpadu. Je potrebné odovzdať ho v zbernom dvore, elektroodpad sa môže odovzdať aj na predajniach s elektrospotrebičmi.

Silný partner životného prostredia

Prvýkrát sa do jesenného upratovania v Prešove zapojila aj spoločnosť HORNBACH, ktorá chce touto aktivitou prispieť k tomu, aby tento odpad končil v kontajneroch, kam patrí. Počas rôznych termínov tak v meste pribudne pätnásť označených veľkoobjemových kontajnerov HORNBACH.„Cítime spoločenskú zodpovednosť za životného prostredia, či už na globálnej alebo lokálnej úrovni. Preto sme sa rozhodli mesto Prešov počas jesenného upratovania navyše podporiť formou dodatočných kontejnerov. V priebehu celého roka je na našej predajni k dispozícii zberné miesto, kde môže ktokoľvek bezplatne odovzdať menší aj väčší elektroodpad – od bateriek, cez žiarivky až po kosačku na trávu. Samozrejmosťou sú aj kontajnery na triedený odpad ako plast a papier,“ hovorí David Kolář, marketingový riaditeľ spoločnosti HORNBACH pre Slovenskú a Českú republiku.

Až 89 % obyvateľov Prešovského kraja triedi bežný odpad

V súvislosti s jesenným upratovaním si spoločnosť HORNBACH nechala vypracovať agentúrou Median prieskum o triedení odpadu. Ten bol realizovaný v Bratislavskom, Košickom a Prešovskom kraji. Práve z posledného zmieneného triedi odpad až 89 % opýtaných. Zvyšných 11 %, ktorí odpad vôbec netriedia, udalo až takmer 70 % ako hlavný dôvod, že nemajú k dispozícii smetné nádoby na triedený odpad. Z tých, ktorí odpad separujú, viac ako 97 % tak robí doma, odkiaľ následne putuje do špecializovaných smetných košov. Viac ako polovica (56 %) likviduje elektroodpad odvozom na zberné miesto a služby zberného dvora využíva na separáciu okolo 43 % respondentov.

Aký odpad obyvatelia Prešovského kraja separujú?

Z prieskumu vyplýva, že až deväť z desiatich opýtaných triedi plast, papier a sklo. Okolo 70 % respondentov separuje aj batérie a kovy. Každý druhý obyvateľ Prešovského kraja pristupuje zodpovedne aj k likvidácii elektroodpadu. Pod hranicu 50 % ostalo oblečenie, nápojové kartóny a bioodpad.

Päť príkladov, ako HORNBACH aktívne pristupuje k ochrane životného prostredia

1. Už v roku 1996 sa HORNBACH dobrovoľne zaviazal dovážať iba FSC® – certifikované tropické dreviny. V roku 2007 obdržal ako prvý DIY reťazec FSC – certifikát. Najnovším krokom v tejto oblasti je výhradný predaj grilovacieho uhlia a brikiet práve s týmto certifikátom.
  2. V marci 2016 vyradil HORNBACH zo svojej ponuky celý rad prípravkov na likvidáciu buriny obsahujúci glyfosát. Takými sú napríklad Roundup (v pôvodnom zložení), Dominator alebo Kaput, teda najpoužívanejšie herbicídne prípravky.
  3. Následne prišlo k úplnému vyradeniu prípravku s obsahom Neonikotinoidu, ktorý má devastujúce účinky na včelstvo. Tento krok je logickým vyústením snahy HORNBACHu, ktorý chce fungovať v súlade so životným prostredím a nechce prispievať k poškodzovaniu zdravia svojich zákazníkov a spoluobčanov.
  4. Na každej predajni HORNBACH je zriadené zberné miesto, kde môže ktokoľvek odovzdať menší či väčší elektroodpad. Spoločnosť zároveň zodpovedne pristupuje k triedeniu obalov, a preto sú pri pokladniach smetné nádoby na separovaný odpad. Obaly zo zakúpených výrobkov tak môžu zákazníci nechať priamo na predajni.
  5. Spoločnosť vybavila novú predajňu v Prešove ako prvú v Európe kompletne LED osvetlením, ktoré šetrí energiu a má dlhšiu životnosť ako bežné osvetlenie. Nachádza sa nielen v interiéri predajne, ale aj v exteriérových plochách. Ďalší zdroj úspor energie predstavujú vzduchotesné steny budovy, systém tepelnej rekuperácie a vzduchotechnika.

Zoznámte sa: Filozoficko-přírodovědecká fakulta v Opavě

Slezská univerzita v Opavě

EkF TUKE – výzva pre tvoju budúcnosť

EkF TUKE je známa dôrazom na kvalitu vzdelávania, priateľské prostredie a orientáciou na cudzie jazyky.

Zažite svoj vlastný úspech

Univerzita Komenského v Bratislave.