Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

Konferencia KSK o energetike a klimatických zmenách

Konferencia JRC priblíži, ako môžu mestá a obce lepšie reagovať na klimatické zmeny.

Odpoveď na otázku, ako sa prispôsobiť zmenám klímy a jej vplyvom, budú hľadať účastníci konferencie Regióny a mestá v kontexte udržateľnej energetiky a klimatických zmien. Košický samosprávny kraj ju organizuje v spolupráci s Európskou komisiou vo štvrtok 3. októbra vo Veľkej konferenčnej sále Univerzitnej knižnice na Technickej Univerzite v Košiciach.„Takzvané zelené projekty nie sú módnym trendom, ale nevyhnutnou odpoveďou na klimatickú zmenu podnebia. Sú kľúčové pri ochrane klímy a dokážu pozitívne ovplyvniť globálnu aj lokálnu ekonomiku. V Košickom kraji je príkladom dobrej praxe náš Program obnovy krajiny, ktorým chceme prinavrátiť vodu do vysychajúcej krajiny. Verím, že táto konferencia bude inšpiráciou pre predstaviteľov mestských, regionálnych a ústredných orgánov štátnej správy, ako aj súkromných firiem,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.

Konferencia Regióny a mestá v kontexte udržateľnej energetiky a klimatických zmien je jedným z 27 podujatí v EÚ, ktoré vybralo Spoločné výskumné centrum (JRC) Európskej komisie v rámci pilotného projektu SciencemeetsParliaments, SciencemeetsRegions. Účastníci konferencie získajú príležitosť stretnúť sa s odborníkmi, oboznámiť sa s riešeniami, ale aj možnými nástrojmi, ktoré pomôžu pri realizácii lokálnych riešení v oblasti energetiky a klimatických zmien. Podujatie by malo poukázať aj na prekážky, s ktorými bojujú samosprávy pri implementácii integračných stratégií v oblasti zmeny podnebia. Starostovia, primátori a ďalší predstavitelia štátnej správy budú môcť predložiť svoje nápady a viac sa dozvedieť o tom, z akých zdrojov možno zafinancovať svoje projekty, orientované na minimalizáciu zmien klímy a zmierňovanie jej vplyvov na spoločnosť.„Úlohou tejto konferencie nie je predpovedať budúcnosť, ale priblížiť sa k budúcnosti pomocou správnych nástrojov a správnych informácií,“ uviedol Trnka.

Ako dodal, porozumenie a riadenie rizík zmeny klímy v regionálnom a mestskom meradle si vyžaduje vypracovanie spoločnej vízie medzi kľúčovými zúčastnenými stranami a dostatok pracovných vedeckých a technických odborníkov. Nevyhnutné sú lokálne poznatky o tom, ako sa môže región a mesto vyvíjať v reakcii na meniace sa klimatické podmienky.„Infraštruktúra pre základné služby, ako je energetika, voda, nakladanie s odpadmi, doprava a komunikácia, poháňa hospodársky rast mesta, podporuje sociálne potreby a je úzko spätá so zdravím, pohodou a kvalitou života obyvateľov. Aby boli mestá a obce obývateľné a udržateľné, musia tomu prispôsobiť infraštruktúru,“ poznamenal Trnka. Aj preto sa bude na konferencii skloňovať, aké opatrenia možno prijať na zvýšenie odolnosti regionálnej a miestnej infraštruktúry.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020

Celkový trh s uvedenými vozidlami tak poklesol o takmer 25% oproti roku 2019.

Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách

Digitalizácia má byť o moderných riešeniach, ktoré slúžia ľuďom. Ich zavádzanie do každodenného života je prioritou aj pre DATALAN

Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru

Trend podčiarkujú čísla návštevnosti webstránky poisťovne a stavebnej sporiteľne Wüstenrot