Streda, 13. november, 2019 | Meniny má Stanislav

Konferencia KSK o energetike a klimatických zmenách

Konferencia JRC priblíži, ako môžu mestá a obce lepšie reagovať na klimatické zmeny.

Odpoveď na otázku, ako sa prispôsobiť zmenám klímy a jej vplyvom, budú hľadať účastníci konferencie Regióny a mestá v kontexte udržateľnej energetiky a klimatických zmien. Košický samosprávny kraj ju organizuje v spolupráci s Európskou komisiou vo štvrtok 3. októbra vo Veľkej konferenčnej sále Univerzitnej knižnice na Technickej Univerzite v Košiciach.„Takzvané zelené projekty nie sú módnym trendom, ale nevyhnutnou odpoveďou na klimatickú zmenu podnebia. Sú kľúčové pri ochrane klímy a dokážu pozitívne ovplyvniť globálnu aj lokálnu ekonomiku. V Košickom kraji je príkladom dobrej praxe náš Program obnovy krajiny, ktorým chceme prinavrátiť vodu do vysychajúcej krajiny. Verím, že táto konferencia bude inšpiráciou pre predstaviteľov mestských, regionálnych a ústredných orgánov štátnej správy, ako aj súkromných firiem,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.

Konferencia Regióny a mestá v kontexte udržateľnej energetiky a klimatických zmien je jedným z 27 podujatí v EÚ, ktoré vybralo Spoločné výskumné centrum (JRC) Európskej komisie v rámci pilotného projektu SciencemeetsParliaments, SciencemeetsRegions. Účastníci konferencie získajú príležitosť stretnúť sa s odborníkmi, oboznámiť sa s riešeniami, ale aj možnými nástrojmi, ktoré pomôžu pri realizácii lokálnych riešení v oblasti energetiky a klimatických zmien. Podujatie by malo poukázať aj na prekážky, s ktorými bojujú samosprávy pri implementácii integračných stratégií v oblasti zmeny podnebia. Starostovia, primátori a ďalší predstavitelia štátnej správy budú môcť predložiť svoje nápady a viac sa dozvedieť o tom, z akých zdrojov možno zafinancovať svoje projekty, orientované na minimalizáciu zmien klímy a zmierňovanie jej vplyvov na spoločnosť.„Úlohou tejto konferencie nie je predpovedať budúcnosť, ale priblížiť sa k budúcnosti pomocou správnych nástrojov a správnych informácií,“ uviedol Trnka.

Ako dodal, porozumenie a riadenie rizík zmeny klímy v regionálnom a mestskom meradle si vyžaduje vypracovanie spoločnej vízie medzi kľúčovými zúčastnenými stranami a dostatok pracovných vedeckých a technických odborníkov. Nevyhnutné sú lokálne poznatky o tom, ako sa môže región a mesto vyvíjať v reakcii na meniace sa klimatické podmienky.„Infraštruktúra pre základné služby, ako je energetika, voda, nakladanie s odpadmi, doprava a komunikácia, poháňa hospodársky rast mesta, podporuje sociálne potreby a je úzko spätá so zdravím, pohodou a kvalitou života obyvateľov. Aby boli mestá a obce obývateľné a udržateľné, musia tomu prispôsobiť infraštruktúru,“ poznamenal Trnka. Aj preto sa bude na konferencii skloňovať, aké opatrenia možno prijať na zvýšenie odolnosti regionálnej a miestnej infraštruktúry.

Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.

Výška fixného výnosu sa mení podľa výšky a dĺžky investície

Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?

Už dnes si môžete kúpiť SME so špeciálnou prílohou pre budúcich vysokoškolákov.

Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček

Trápili vás pri dopĺňaní železa kŕče či iné nepríjemné tráviace ťažkosti? Asi preto, že ste správne nevyužili silu prírody.