Piatok, 15. november, 2019 | Meniny má Leopold

Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)

Záujem Slovákov zlepšovať svoje bývanie je akcelerovaný predovšetkým dostupnosťou úverov, aj rastúcou ponukou nových projektov.

Nie každý si však hypotéku môže dovoliť alebo sa ľudia jednoducho boja zadĺžiť na dekády, resp. založiť nehnuteľnosť, v ktorej bývajú. Zlepšovanie kvality bývania je však jednou zo základných ľudských potrieb. Stále málo využívanou možnosťou sú systémové rekonštrukcie existujúceho domu či bytu.

Štatistiky potvrdzujú, že byt alebo dom, ktorý má spĺňať potreby svojho užívateľa, by mal prejsť po 15 rokoch modernizačnou rekonštrukciou a po 30 rokoch tzv. generačnou rekonštrukciou. Na Slovensku si z celkového počtu asi milión bytov a milión domov už viac ako polovica vyžaduje čiastočnú alebo kompletnú rekonštrukciu. Slovákov často od takejto investície, ktorá môže zásadne zlepšiť kvalitu ich života, odrádza prílišná opatrnosť, respektíve nemajú predstavu, koľko takáto investícia stojí a či si ju môžu dovoliť.

Nebojte sa zainvestovať do jednoduchého projektu, ktorý Vám môže dokonca zvýšiť využiteľnú obytnú plochu, čo môže byť kľúčové pre mladé rozrastajúce sa rodiny.

Rekonštrukcia vás nemusí zruinovať

Pri štandardnom 3-izbovom byte sa náklady na kompletnú rekonštrukciu pohybujú na úrovni približne 16 000 až 23 000 €. Samozrejme, výsledná suma je individuálna a odvíja sa i od stavu nehnuteľnosti, rozsahu prác a použitých materiálov. Pri odhadovaných nákladoch treba zohľadňovať aj cenu práce, ktorá sa v jednotlivých regiónoch líši. Pri štandardnom rodinnom dome sa náklady na rekonštrukciu pohybujú od 25 000 do 33 000 €. Pokiaľ uvažujete len o čiastočnej rekonštrukcii, suma je nižšia rádovo o tisícky eur.

Vo väčšine prípadov to bez vhodného úveru nejde. Splatnosť klasického bezúčelového spotrebného úveru je do 8 rokov, čo pri spomínanej výške nákladov na rekonštrukciu znamená vyššie mesačné splátky a pre rodinný rozpočet to môže znamenať neúnosnú záťaž. Optimálnym riešením je využiť účelový úver od stavebnej sporiteľne, ktorého splatnosť je možné prispôsobiť a predĺžiť na obdobie reálnej ekonomickej životnosti investície, pričom nie je nutné zakladať nehnuteľnosť.

ČSOB Stavebná sporiteľňa dáva klientom možnosť rekonštruovať svoje bývanie prostredníctvom výhodného účelového úveru, ktorého splatnosť je až 15 rokov s atraktívnou úrokovou sadzbou od 4,2% p.a. Výsledkom je nízka mesačná splátka, ktorá umožní bývať v novom takmer každému. Výšku si viete orientačne prepočítať v kalkulačke. Úver bez zbytočných komplikácií vybavíte v ktorejkoľvek pobočke ČSOB alebo u finančných poradcov spolupracujúcich s ČSOB Stavebnou sporiteľňou.

30 rokov slobody: Predplaťte si SME.sk za mimoriadnu cenu

Získajte SME.sk k 30. výročiu nežnej revolúcie iba za 30 eur na celý rok.

Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?

Otestovali sme hotely, služby a pláže na Phukete, Krabi, Khao Lak a v Bangkoku.

Noc divadiel má okrúhle výročie a je v znamení Nežnej revolúcie

Ponúkne výnimočné predstavenia, stretnutia s hercami a herečkami a iné zážitky.