Sobota, 16. november, 2019 | Meniny má Agnesa

Realitná kancelária v roku 2019

Mnohí začínajúci podnikatelia snívajú o založení vlastnej realitnej kancelárie. Jej založenie môžete zrealizovať dvoma spôsobmi.

Mnohí začínajúci podnikatelia snívajú o založení vlastnej realitnej kancelárie. Jej založenie môžete zrealizovať dvoma spôsobmi:

• do svojej súčasnej spoločnosti si môžete pridať ďalší predmet podnikania,
  • alebo si založiť novú spoločnosť respektíve s.r.o.

Tak ako pri založení novej spoločnosti je potrebné si vybrať predmet podnikania, aj v prípade vykonávania realitnej činnosti je dôležité do predmetu podnikania uviesť ,,Sprostredkovanie predaja, prenájmu a kúpy nehnuteľnosti (realitná činnosť),,.

Pre prevádzkovanie realitnej činnosti jedôležitá odborná spôsobilosť, ktorá sa preukazuje:

• vysokoškolským vzdelaním právnického, ekonomického, stavebného alebo architektonického smeru, alebo
  • úplným stredným vzdelaním s maturitou a praxou v odbore 5 rokov.

Medzivšeobecné podmienky prevádzkovania tejto živnosti patrí:

• dosiahnutý 18. rok veku
  • bezúhonnosť
  • spôsobilosť na právne úkony.

Spoločnosti si zapisujú ako predmety podnikania viaceré možnosti, z hľadiska efektívneho fungovania spoločnosti.

Medzi najčastejšie zapisované predmety podnikania patria:

• prenájom hnuteľných vecí,
  • sprostredkovateľská činnosť v oblasti služieb, výroby alebo obchodu,
  • prenájom nehnuteľností spojený s poskytovaním iných ako základných služieb,
  • uskutočňovanie stavieb a ich zmeny,
  • stavebné práce pri dokončovaní interiérov a exteriérov,
  • správa a údržba nebytového a bytového fondu v rozsahu voľných živností,
  • poskytovanie administratívnych služieb.

Po výbere predmetov podnikania je ďalším krokom spoločnosti podanie žiadosti naživnostenský register, aby spoločnosť získala oprávnenie na podnikanie. Realitná činnosť je zaradená medzi voľné živnosti a pri získaní oprávnenia na podnikanie je potrebné zaplatiť správny poplatok - pri elektronickom podaní - 7,50 eur, pri papierovom ohlásení - 15 eur.

Po získaní oprávnenia na podnikanie je posledným krokom prezaloženie eseročky s realitnou činnosťou zápis do obchodného registra. Až dňom zápisu do obchodného registra môže začať Vaša spoločnosť podnikať v danej oblasti.

Pre úspešné rozbehnutie Vašej realitnej činnosť je vhodné už počas zakladania spoločnosti, pripravovať sa na toto podnikanie rôznymi spôsobmi. Napr. hľadaním informácií na trhu v tejto oblasti , hľadaním budúcich partnerov ako sú napr.právne služby pre realitnú kanceláriu alebo vytváraním vlastných internetových stránok týkajúcich sa tejto oblasti.

O2 opäť pripomína, že sloboda nie je samozrejmosť

Tentokrát konceptom „Krajiny, do ktorej sa nechceme vrátiť“ a desiatkou ďalších projektov zameraných na 17. november.

Čo funguje v českom obchodnom registri lepšie ako na Slovensku

V Českej republike majú notári s účinnosťou od 1. januára 2015 právomoc na žiadosť oprávnenej osoby vykonať zápis do VR.

Iba tento víkend: Predplaťte si SME.sk za mimoriadnu cenu

Získajte SME.sk k 30. výročiu nežnej revolúcie iba za 30 eur na celý rok.