Štvrtok, 12. december, 2019 | Meniny má Otília

Euro voči doláru klesá. Je niekto, koho to teší?

Investovanie do diamantov je súčasťou portfólia ako alternatívna investícia, ale má výnimočné parametre.

Svet sa mení, diamanty zostávajú

Diamanty sú jedinou komoditou, ktorej hodnota za posledných sto rokov neklesla, takže predstavujú dlhodobú, výhodnú a bezpečnú formu investície. Pretože diamanty a investičné šperky poskytujú maximálnu koncentráciu hodnoty bohatstva v ľahko prenosnej forme.

„Diamant sa označuje za investičný na základe medzinárodne stanovených pravidiel, pričom základným kritériom je váha kameňa od 1 karátu vyššie a následne sa posudzuje jeho farba a čistota“, vysvetľuje Alojz Ryšavý zo spoločnosti ALO diamonds .

Mantra 4C

Všeobecne uznávaný štandardCarat – Color – Clarity – Cut na hodnotenie diamantov stanovil Americký gemologický inštitút (GIA) v polovici dvadsiateho storočia. Vznikol tak univerzálny parameter, ako obchodovať a zároveň komunikovať hodnotu diamantov.

Diamanty s vlastným menom

Vysokokvalitný diamant s hmotnosťou dva až tri gramy môže mať cenu až sto kilogramov zlata. Cena za karát sa totiž nepočíta lineárne a hodnota dvojkarátového diamantu je väčšia ako hodnota dvoch karátových diamantov rovnakej kvality. Diamanty väčšie ako 25 karátov sú také vzácne, že už dostávajú vlastné meno.

Koncentrácia bohatstva

Investičným parametrom v prípade diamantov je ich vysoká hodnota na jednotku hmotnosti, čo uľahčuje skladovanie a prepravu. Investovanie do diamantov znamená investovanie do fyzických komodít a vysoká afinita kupcov sa prejavuje v čase recesie, keď je o ne väčší záujem ako o nehnuteľnosti.

Dopyt rastie, ponuka klesá

Trh s diamantmi prešiel výraznými zmenami v minulom storočí, keď padol obchodný monopol a objavili sa nové náleziská. Najviac obchodov a v najväčšom objeme sa v súčasnosti realizuje v USA a Číne, pričom ťažisko predaja sa posúva do Ázie. Svetu hrozí nedostatok diamantov už v roku 2030 a podľa odborníkov to spôsobí raketový rast cien.

Hodnota odoláva

Diamanty vykazujú kontinuálny rast ceny a a ich hodnota odoláva aj hospodárskym krízam. Na svetovom trhu sa obchodujú v amerických dolároch a vzhľadom na oslabujúce sa euro voči doláru cena diamantov v tejto dekáde organicky rastie.

Certifikát pravosti

Pravosť diamantu garantuje medzinárodný certifikát overený znalcom, kde sú uvedené jedinečné vlastnosti drahokamu. Znakom dôveryhodného predajcu je garancia likvidity, ktorá pre investora znamená, že má zabezpečený garantovaný spätný výkup investičných diamantov.

Predajca musí byť schopný doložiť pôvod a certifikáciu diamantov. Ako upozorňuje klenotník Alojz Ryšavý: „Nižšia cena skrýva riziká, akými sú nelegálny pôvod či nepatričné ​​zafarbenie a falošné certifikáty často pochádzajú z online predaja.“ Napriek ére internetu zostáva osobný predaj u odborníka stále najbezpečnejšou formou investície.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,5 miliónov čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození

Vďaka Good Pay poputuje za každú platbu kartou na trhoch príspevok OZ Návrat.

Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky

Ako sa financuje zber triedeného odpadu, prečo sa v obciach na Slovensku triedi rôznymi spôsobmi?

Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?

V Proxente sa výška výnosu mení podľa výšky a dĺžky investície a podľa typu cenného papiera