SME
Nedeľa, 23. február, 2020 | Meniny má Roman, Romana
INZERCIA

Slovenské vinárstvo dosiahlo historický úspech

Taliani budú od teraz piť víno zo svätojurských pivníc v trojhviezdičkovej michelinskej reštaurácii.

Rizling rýnsky 2017 z produkcie vinárstva ViaJur zo Svätého Jura sa od prvého februára stane súčasťou jednej z vôbec najlepších michelinskych reštaurácii v Európe. Multi-michelin Chef Enrico Bartolini, ktorý koncom roka 2019 hosťoval vo Vysokých Tatrách, tak bude vo svojej vychýrenej reštaurácii sídliacej v milánskom múzeu kultúry MUDEC, podávať len jediné slovenské víno. Zvučné vinárstvo však zabodovalo aj s novou líniou červených vín, ktoré momentálne uvádza na trh.

Kuchyňa kontrastov, textúr, odkazov na tradíciu v kľúči tretieho tisícročia zábavných optických ilúzií. Aj o tom je kuchyňa Multi-michelin Chefa Enrica Bartoliniho, ktorý je jednoducho mottom súčasnej klasiky, rešpektovania vkusu, tradície, ale tiež invencie. Niet divu, na svojom konte má až osem michelinských hviezd za svojich päť reštaurácií. Je preto nesmiernym úspechom, že víno ViaJur vyniklo z radov obrovskej konkurencie a prebojovalo sa až na samotnú špičku tohto „ľadovca“. Spomínaný rizling tak môžete už čoskoro nájsť aj na vínnej karte v jednej z top talianskych reštaurácii - v Ristorante Mudec Di Enrico Bartolini ***, Miláno.

„Práve tento rizling sme od začiatku považovali za výnimočné víno,“ hovorí hneď na úvod Michal Rigan, hlavný technológ vo vinárstve ViaJur, ktorý sa koncom roka pričinil na zviditeľnení slovenskej vinárskej obce v Taliansku. Jeho víno považujú mnohí odborníci za skutočný skvost. Niet divu, pretože Rizling rýnsky vyrábal s obrovským úsilím, pokorou a s veľkým rešpektom, čo sa v závere odzrkadlilo aj na špičkovom charaktere vína. „Sledovali sme jeho postupný vývoj, pracovali a maznali sme sa s ním, ale určite sme netušili, že sa ocitne v ponuke u takejto špičky európskej a svetovej gastronómie,“ hovorí.

Z týchto slov je evidentné, že po finálnom nafľašovaní tohto rizlingu vo ViaJur ani len netušili, že rukopis tohto vína časom ocení aj gastronomický veľmajster Enrico Bartolini. „Je to naozaj obrovská pocta, a to nielen pre nás všetkých vo vinárstve ViaJur. Enrico je totiž známy tým, že do siete svojich podnikov pustí len tú najvyššiu kvalitu, a preto je vo výbere vždy veľmi dôsledný,“ dodal talentovaný technológ.

Zaujímavosťou je, že vinárstvo ViaJur práve v roku 2019 uviedlo na trh aj prvé vlastné červené vína – Frankovku modrú a Dunaj. Obe sú zhodou okolností zo šťastného ročníka 2017, ktorý vyniesol Rizling rýnsky do michelinských sfér.

Z Lomnice do Milána

Michal Rigan mal možnosť pracovať po boku slávneho šéfkuchára v závere minulého roka, kedy Bartolini servíroval v tatranskom Hoteli Lomnica svoje legendárne degustačné menu s názvom „Back to the Roots“. Párovanie vín ku jednotlivým chodom prebehlo pod taktovkou markíza Francesca Mazzeia, ktorý je pokračovateľom toskánskeho vinárskeho rodu a zároveň̌ výkonným riaditeľom vinárstva Marchesi Mazzei – Castello di Fonterutoli. Jednotlivé chody boli párované práve s vínami tejto talianskej vinárskej dynastie. Na počesť hosťovania Talianov na Slovensku bolo však pre porovnanie každé jedlo naparované aj s jedným vínom zo slovenského vinárstva, exkluzivitu získalo v tomto prípade ViaJur. Práve pri tejto príležitosti vznikol priestor, kedy si Bartolini pri schvaľovaní výberu vín všimol Rizling rýnsky 2017, prakticky okamžite.

Za spomenutie určite stojí aj „winepairing“ druhého slovenského novošľachtenca, odrody Dunaj 2017 opäť z produkcie ViaJur, ktorého párovanie schválil aj Enrico Bartolini k jednému z jeho mäsových chodov, a to k CHVOSTU Z BÝKA. Ide o plné zamatové víno s obrovským potenciálom, ktoré strávilo jeden a pol roka v bariku a vynikajúco podčiarklo sofistikovanosť podávaného chodu. Po rozležaní v pohári sa vám otvorí široká paleta chutí a vôní.

Výnimočným momentom bolo však aj tretie zvolené párovanie s Frankovkou modrou 2017, ViaJur. Bartolini ho napároval dokonca k svojmu ikonickému jedlu – k RIZOTU, ktoré je už nejaký ten rok jeho „Crème de la Crème“. Odrodový prejav frankovky v spojení s novým barikovým sudom niesol vo vôni obrovskú eleganciu. Šťavnatý prejav kôstkového ovocia prelínajúci sa s jemnými tónmi vanilky bol pre Enrica to správne harmonické spojenie.

Všetky spomínané vína jednoznačne stoja za vašu pozornosť, pretože ich možno čaká rovnaký osud, ako v prípade už viackrát spomínaného rizlingu.

Miláno totiž nemusí byť poslednou talianskou stanicou k zalistovaniu vín z produkcie ViaJur. Vo Svätom Jure bol osobne ochutnať niektoré vína aj Davide Macaluso, hlavný someliér ďalšej michelinskej reštaurácie Trattoria Enrico Bartolini*, ktorá sa nachádza v Toskánsku, v zážitkovom rezorte L´Andana. Macalusa fascinoval podpivničený tunel v areáli Kaštieľa Pálffy, kde sídli aj vinárstvo ViaJur. Pochvaľoval si najmä vína z odrôd Rizling a Muller.

Ak by ste chceli ochutnať jednotlivé vína spomínané v článku, môžete si ich zakúpiť v Reštaurácii a vínotéke Selaví v Bratislave na Klobučníckej 4.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,5 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Najčítanejšie správy na SME

Najčítanejšie správy na SME

Neprehliadnite tiež

Tlačové správy

Tipy na darček pre krstniatko

Byť krstným rodičom je pocta. Ide o vzťah, ktorý prehlbuje vzťahy, robí vás súčasťou užšieho rodinného kruhu.

Tlačové správy

Viete aké je študentské mesto na Slovensku?

Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici poskytuje kvalitné vysokoškolské vzdelávanie.

Tlačové správy

Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?

Metropolitná univerzita Praha (MUP) má ako jedna z malého množstva skromných vysokých škôl v Českej republike štatút univerzity.