SME
Nedeľa, 12. júl, 2020 | Meniny má NinaKrížovkyKrížovky
INZERCIA

Ako si doplniť D-čko aj bez slnka: Lenivá kuchárka pozná recept

Telo cez zimu zo seba vydáva maximum. Naštartujte sa na jar pomocou vitamínu D!

Kľúčovým zdrojom vitamínu D je čas strávený na slnku. Počas dní, kedy to nie je možné, si ho jednoducho naservírujte v kuchyni.

Nedostatok vitamínu D si väčšina z nás spája hlavne s rednutím kostí, pretože jeho príjem je potrebný aj pre správne využitie vápnika a fosforu. Málokto však vie aj o jeho významnom vplyve na imunitný systém a o tom, že nás chráni nielen pred infekciami, ale aj nádormi, či autoimunitnými ochoreniami.

Kľúčovým zdrojom vitamínu D je samozrejme pobyt na slniečku. Ak si ho však nemôžeme dopriať dostatok, môžete si “déčko” naservírovať aj v kuchyni. Telo sa vám odvďačí nielen zdravými kosťami, ale aj hormónom dobrej nálady − sérotonínom. Ak si chcete imunitný system nadopovať D-čkom, určite siahnite po vaječných žĺtkoch, čerstvých mliečnych výrobkoch, či slnečnicových semienkach.

Náš tip: Skvelým zdrojom vitamínu D po dlhej zime sú ryby, najmä tie čerstvé, ako losos či tuniak. Za skvelé ceny a v tej najlepšej kvalite ich nájdete spolu so širokým sortimentom čerstvého ovocia, zeleniny, ale aj mäsa a mliečnych výrobkov pod jednou strechou vo vašom Kauflande.

Čerstvá porcia vitamínu D á la Lenivá kuchárka

Losos je jedným z mála skutočne bohatých živočíšnych zdrojov vitamínu D. V tomto recepte, ktorý si pre vás pripravila food blogerka Lenivá kuchárka ho naviac dopĺňa avokádo, ktoré má okrem vitamínov aj vysoký obsah antioxidantov.

Losos s avokádovou salsou

Ingrediencie na 2 porcie

  • 400 g malých zemiakov
  • 300 g lososa
  • olivový olej K-Bio
  • soľ
  • mletá červená paprika
  • citrón
  • hrsť baby špenátu
  • ružičky brokolice
  • petržlenová vňať

Marináda na lososa

  • lyžica horčice a lyžica medu
  • pol lyžice olivového oleja K-Bio

Avokádová salsa

  • zrelé avokádo
  • červená paprika
  • červená cibuľa
  • šťava z limetky

Postup

Umyté zemiačiky prekrojte na polovicu, zmiešajte s olivovým olejom, soľou, mletou červenou paprikou a rozprestrite ich v zapekacej nádobe prekrojenou časťou nadol. Vložte do vyhriatej rúry a pečte na 200 °C cca hodinu. Medzitým si pripravte marinádu na lososa. V miske zmiešajte horčicu, med a olivový olej, pridajte soľ, čierne korenie a hotovou marinádou potrite kúsky lososa z každej strany. Nechajte pôsobiť pol hodinu.

Pripravte si avokádovú omáčku zo zrelého, ošúpaného, na menšie kúsky nakrájaného avokáda. Zmiešajte ho s na kocky nakrájanou červenou paprikou a nadrobno nasekanou cibuľou. Pridajte trochu soli a čierneho korenia, pokvapkajte šťavou z limetky a jemne premiešajte. Pred servírovaním odložte do chladničky.

Na panvici zohrejte olivový olej a opečiete na ňom kúsky lososa z každej strany, potom ho ešte pokvapkajte citrónovou šťavou a servírujte s pečenými zemiačikmi a avokádovou omáčkou. Na záver pridajte hrsť baby špenátu a uvarené ružičky brokolice. Zemiaky i lososa môžete ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou, bohatou na vitamín C.

Inšpirujte sa ďalšími chutnými receptami na stránke www.kaufland.sk .

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,5 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie správy na SME

Najčítanejšie správy na SME

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Tlačové správy

Viete, ako vzniká kvalitná šálka espressa?

Profesionálna baristka prezradila, čo sa skrýva v šálkach kávy Deli by Shell.

Tlačové správy

Turistický sprievodca: Cestujeme na obľúbenú Malorku

Opäť môžeme vyraziť na Malorku. Pomôžeme vám pripraviť sa a naplánovať cestu.

Tlačové správy

Slovenskí študenti rozumejú financiám čoraz lepšie

Nadácia PARTNERS ocenila tých najlepších účastníkov Finančnej olympiády