Kľúčovým zdrojom vitamínu D je čas strávený na slnku. Počas dní, kedy to nie je možné, si ho jednoducho naservírujte v kuchyni.
Nedostatok vitamínu D si väčšina z nás spája hlavne s rednutím kostí, pretože jeho príjem je potrebný aj pre správne využitie vápnika a fosforu. Málokto však vie aj o jeho významnom vplyve na imunitný systém a o tom, že nás chráni nielen pred infekciami, ale aj nádormi, či autoimunitnými ochoreniami.
Kľúčovým zdrojom vitamínu D je samozrejme pobyt na slniečku. Ak si ho však nemôžeme dopriať dostatok, môžete si “déčko” naservírovať aj v kuchyni. Telo sa vám odvďačí nielen zdravými kosťami, ale aj hormónom dobrej nálady − sérotonínom. Ak si chcete imunitný system nadopovať D-čkom, určite siahnite po vaječných žĺtkoch, čerstvých mliečnych výrobkoch, či slnečnicových semienkach.

Náš tip: Skvelým zdrojom vitamínu D po dlhej zime sú ryby, najmä tie čerstvé, ako losos či tuniak. Za skvelé ceny a v tej najlepšej kvalite ich nájdete spolu so širokým sortimentom čerstvého ovocia, zeleniny, ale aj mäsa a mliečnych výrobkov pod jednou strechou vo vašom Kauflande.
Čerstvá porcia vitamínu D á la Lenivá kuchárka
Losos je jedným z mála skutočne bohatých živočíšnych zdrojov vitamínu D. V tomto recepte, ktorý si pre vás pripravila food blogerka Lenivá kuchárka ho naviac dopĺňa avokádo, ktoré má okrem vitamínov aj vysoký obsah antioxidantov.
Losos s avokádovou salsou
Ingrediencie na 2 porcie
- 400 g malých zemiakov
- 300 g lososa
- olivový olej K-Bio
- soľ
- mletá červená paprika
- citrón
- hrsť baby špenátu
- ružičky brokolice
- petržlenová vňať
Marináda na lososa
- lyžica horčice a lyžica medu
- pol lyžice olivového oleja K-Bio
Avokádová salsa
- zrelé avokádo
- červená paprika
- červená cibuľa
- šťava z limetky

Postup
Umyté zemiačiky prekrojte na polovicu, zmiešajte s olivovým olejom, soľou, mletou červenou paprikou a rozprestrite ich v zapekacej nádobe prekrojenou časťou nadol. Vložte do vyhriatej rúry a pečte na 200 °C cca hodinu. Medzitým si pripravte marinádu na lososa. V miske zmiešajte horčicu, med a olivový olej, pridajte soľ, čierne korenie a hotovou marinádou potrite kúsky lososa z každej strany. Nechajte pôsobiť pol hodinu.
Pripravte si avokádovú omáčku zo zrelého, ošúpaného, na menšie kúsky nakrájaného avokáda. Zmiešajte ho s na kocky nakrájanou červenou paprikou a nadrobno nasekanou cibuľou. Pridajte trochu soli a čierneho korenia, pokvapkajte šťavou z limetky a jemne premiešajte. Pred servírovaním odložte do chladničky.
Na panvici zohrejte olivový olej a opečiete na ňom kúsky lososa z každej strany, potom ho ešte pokvapkajte citrónovou šťavou a servírujte s pečenými zemiačikmi a avokádovou omáčkou. Na záver pridajte hrsť baby špenátu a uvarené ružičky brokolice. Zemiaky i lososa môžete ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou, bohatou na vitamín C.
Inšpirujte sa ďalšími chutnými receptami na stránke www.kaufland.sk .