SME
Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky
INZERCIA

Ako si doplniť D-čko aj bez slnka: Lenivá kuchárka pozná recept

Telo cez zimu zo seba vydáva maximum. Naštartujte sa na jar pomocou vitamínu D!

Kľúčovým zdrojom vitamínu D je čas strávený na slnku. Počas dní, kedy to nie je možné, si ho jednoducho naservírujte v kuchyni.

Nedostatok vitamínu D si väčšina z nás spája hlavne s rednutím kostí, pretože jeho príjem je potrebný aj pre správne využitie vápnika a fosforu. Málokto však vie aj o jeho významnom vplyve na imunitný systém a o tom, že nás chráni nielen pred infekciami, ale aj nádormi, či autoimunitnými ochoreniami.

Kľúčovým zdrojom vitamínu D je samozrejme pobyt na slniečku. Ak si ho však nemôžeme dopriať dostatok, môžete si “déčko” naservírovať aj v kuchyni. Telo sa vám odvďačí nielen zdravými kosťami, ale aj hormónom dobrej nálady − sérotonínom. Ak si chcete imunitný system nadopovať D-čkom, určite siahnite po vaječných žĺtkoch, čerstvých mliečnych výrobkoch, či slnečnicových semienkach.

Náš tip: Skvelým zdrojom vitamínu D po dlhej zime sú ryby, najmä tie čerstvé, ako losos či tuniak. Za skvelé ceny a v tej najlepšej kvalite ich nájdete spolu so širokým sortimentom čerstvého ovocia, zeleniny, ale aj mäsa a mliečnych výrobkov pod jednou strechou vo vašom Kauflande.

Čerstvá porcia vitamínu D á la Lenivá kuchárka

Losos je jedným z mála skutočne bohatých živočíšnych zdrojov vitamínu D. V tomto recepte, ktorý si pre vás pripravila food blogerka Lenivá kuchárka ho naviac dopĺňa avokádo, ktoré má okrem vitamínov aj vysoký obsah antioxidantov.

Losos s avokádovou salsou

Ingrediencie na 2 porcie

  • 400 g malých zemiakov
  • 300 g lososa
  • olivový olej K-Bio
  • soľ
  • mletá červená paprika
  • citrón
  • hrsť baby špenátu
  • ružičky brokolice
  • petržlenová vňať

Marináda na lososa

  • lyžica horčice a lyžica medu
  • pol lyžice olivového oleja K-Bio

Avokádová salsa

  • zrelé avokádo
  • červená paprika
  • červená cibuľa
  • šťava z limetky

Postup

Umyté zemiačiky prekrojte na polovicu, zmiešajte s olivovým olejom, soľou, mletou červenou paprikou a rozprestrite ich v zapekacej nádobe prekrojenou časťou nadol. Vložte do vyhriatej rúry a pečte na 200 °C cca hodinu. Medzitým si pripravte marinádu na lososa. V miske zmiešajte horčicu, med a olivový olej, pridajte soľ, čierne korenie a hotovou marinádou potrite kúsky lososa z každej strany. Nechajte pôsobiť pol hodinu.

Pripravte si avokádovú omáčku zo zrelého, ošúpaného, na menšie kúsky nakrájaného avokáda. Zmiešajte ho s na kocky nakrájanou červenou paprikou a nadrobno nasekanou cibuľou. Pridajte trochu soli a čierneho korenia, pokvapkajte šťavou z limetky a jemne premiešajte. Pred servírovaním odložte do chladničky.

Na panvici zohrejte olivový olej a opečiete na ňom kúsky lososa z každej strany, potom ho ešte pokvapkajte citrónovou šťavou a servírujte s pečenými zemiačikmi a avokádovou omáčkou. Na záver pridajte hrsť baby špenátu a uvarené ružičky brokolice. Zemiaky i lososa môžete ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou, bohatou na vitamín C.

Inšpirujte sa ďalšími chutnými receptami na stránke www.kaufland.sk .

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Tlačové správy

O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh

Helske vyrába na Spiši stopercentný slovenský produkt.

Tlačové správy

Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka

Krásny, ale chudobný kraj, hladová dolina, východ, kde nič nie je.

Tlačové správy

Zlaďte vaše šperky s jeseňou

Inšpirujte sa jeseňou! Siahnite po šperkoch v zlatých odtieňoch pripomínajúcich jesennú prírodu alebo sa ozdobte padajúcim lístím.