SME

Uverejňujte tlačové správy na sme.sk

Ako si doplniť D-čko aj bez slnka: Lenivá kuchárka pozná recept

Telo cez zimu zo seba vydáva maximum. Naštartujte sa na jar pomocou vitamínu D!

Kľúčovým zdrojom vitamínu D je čas strávený na slnku. Počas dní, kedy to nie je možné, si ho jednoducho naservírujte v kuchyni.

Nedostatok vitamínu D si väčšina z nás spája hlavne s rednutím kostí, pretože jeho príjem je potrebný aj pre správne využitie vápnika a fosforu. Málokto však vie aj o jeho významnom vplyve na imunitný systém a o tom, že nás chráni nielen pred infekciami, ale aj nádormi, či autoimunitnými ochoreniami.

Kľúčovým zdrojom vitamínu D je samozrejme pobyt na slniečku. Ak si ho však nemôžeme dopriať dostatok, môžete si “déčko” naservírovať aj v kuchyni. Telo sa vám odvďačí nielen zdravými kosťami, ale aj hormónom dobrej nálady − sérotonínom. Ak si chcete imunitný system nadopovať D-čkom, určite siahnite po vaječných žĺtkoch, čerstvých mliečnych výrobkoch, či slnečnicových semienkach.

Náš tip: Skvelým zdrojom vitamínu D po dlhej zime sú ryby, najmä tie čerstvé, ako losos či tuniak. Za skvelé ceny a v tej najlepšej kvalite ich nájdete spolu so širokým sortimentom čerstvého ovocia, zeleniny, ale aj mäsa a mliečnych výrobkov pod jednou strechou vo vašom Kauflande.

Čerstvá porcia vitamínu D á la Lenivá kuchárka

Losos je jedným z mála skutočne bohatých živočíšnych zdrojov vitamínu D. V tomto recepte, ktorý si pre vás pripravila food blogerka Lenivá kuchárka ho naviac dopĺňa avokádo, ktoré má okrem vitamínov aj vysoký obsah antioxidantov.

Losos s avokádovou salsou

Ingrediencie na 2 porcie

  • 400 g malých zemiakov
  • 300 g lososa
  • olivový olej K-Bio
  • soľ
  • mletá červená paprika
  • citrón
  • hrsť baby špenátu
  • ružičky brokolice
  • petržlenová vňať

Marináda na lososa

  • lyžica horčice a lyžica medu
  • pol lyžice olivového oleja K-Bio

Avokádová salsa

  • zrelé avokádo
  • červená paprika
  • červená cibuľa
  • šťava z limetky

Postup

Umyté zemiačiky prekrojte na polovicu, zmiešajte s olivovým olejom, soľou, mletou červenou paprikou a rozprestrite ich v zapekacej nádobe prekrojenou časťou nadol. Vložte do vyhriatej rúry a pečte na 200 °C cca hodinu. Medzitým si pripravte marinádu na lososa. V miske zmiešajte horčicu, med a olivový olej, pridajte soľ, čierne korenie a hotovou marinádou potrite kúsky lososa z každej strany. Nechajte pôsobiť pol hodinu.

Pripravte si avokádovú omáčku zo zrelého, ošúpaného, na menšie kúsky nakrájaného avokáda. Zmiešajte ho s na kocky nakrájanou červenou paprikou a nadrobno nasekanou cibuľou. Pridajte trochu soli a čierneho korenia, pokvapkajte šťavou z limetky a jemne premiešajte. Pred servírovaním odložte do chladničky.

Na panvici zohrejte olivový olej a opečiete na ňom kúsky lososa z každej strany, potom ho ešte pokvapkajte citrónovou šťavou a servírujte s pečenými zemiačikmi a avokádovou omáčkou. Na záver pridajte hrsť baby špenátu a uvarené ružičky brokolice. Zemiaky i lososa môžete ozdobiť nasekanou petržlenovou vňaťou, bohatou na vitamín C.

Inšpirujte sa ďalšími chutnými receptami na stránke www.kaufland.sk .

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 261
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 5 291
  3. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 5 260
  4. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 872
  5. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 3 882
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 3 627
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 620
  8. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 505
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Remeslo kachliara sa Ľubomírovi Gunišovi nezunovalo ani po 25 rokoch.


INZERCIA 11 h

Zistite, ktoré potraviny a doplnky najlepšie doplnia železo v tele.


INZERCIA 11 h

Majiteľ penthousu v Neste Patrik Nagy: Štvrť Nesto dnes považujem za nevybrúsený diamant, ktorý po dokončení získa na hodnote


INZERCIA 11 h

Májový magazín zdravia je už v predaji, noví predplatitelia od nás dostanú darček!


INZERCIA 12. máj
SkryťZatvoriť reklamu