Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Prestaňme už tlačiť ľuďom názor, že všetci veľkí sú zlí

Komentár Dušana Krajčiho, obchodného riaditeľa agro spoločnosti SANAGRO.

Dušan Krajči, obchodný riaditeľ poľnohospodárskej skupiny SANAGRO. Dušan Krajči, obchodný riaditeľ poľnohospodárskej skupiny SANAGRO. (Zdroj: SANAGRO)

Skupina SANAGRO sa hlási a plne stotožňuje s článkom Emila Macha, predsedu SPPK, pod názvom Žltý Armagedon uverejnený dňa 13.05.2020 na stránke sppk.sk. Obdobne vnímame problematiku davovej psychózy, kedy sú ľudia zavádzaní dezinformáciami a interpretovanými polopravdami ľudí, ktorí po väčšine nemajú s poľnohospodárskou výrobou, či už v malom alebo veľkom, žiadnu skúsenosť.

Naša spoločnosť, tak isto ako 99 % ďalších poľnohospodárov, dbá na trvalú udržateľnosť a obmenu osevných plánov. Ak mám byť konkrétnejší, za posledných päť rokov sa osevy repkou olejnou hýbu v priemere v rozmedzí 9 – 12 % podľa obmeny osevných postupov.

„Už aj my máme toho dosť“ parafrázoval by som výrok jedného z malých poľnohospodárov. Prestal by som už konečne nezmyselne tlačiť ľudom názor, že všetci veľkí sú zlí, agrobaróni či finančné skupiny.

Začnime zdravým sedliackym rozumom posudzovať spoločnosti podľa produkcie, výkonnosti, dodržiavaním udržateľnosti, pohľadom na nich ako na stabilného partnera v regióne, partnera samospráv, ZMOS-u, ako platiteľa dane z nehnuteľnosti za pozemky a tak ďalej. Vnímam to dnes v niektorých prípadoch aj zo strany štátu ako diskrimináciu a trest za to, že chcete byť úspešní.

Dodnes som nepochopil, kto z múdrych rozhodol, že kompenzácie za sucho sa nemajú týkať veľkých podnikov. Má niekto pocit, že nám uschne úroda inak ako malému podniku? Myslím si, že nie. Nariadenie Bruselu to rozhodnutie nebolo.

Takže nakoniec by som to zhrnul: aj my sme pyšní na to, že sme vybudovali spoločnosť SANAGRO, ktorá hospodári na 18 000 hektároch pôdy v rôznych regiónoch, zamestnávame približne 300 ľudí, chováme asi 6 000 kusov hovädzieho dobytka, produkujeme 1,5 milióna litrov mlieka mesačne, zaoberáme sa špeciálnou výrobou, eko-výrobou, prevádzkujeme malú mliekareň s vlastnou produkciou mliečnych výrobkov, finalizujeme predaj mäsa, vajec a prevádzkujeme vlastnú predajňu, aby sme širokej verejnosti sprostredkovali naše výrobky priamo z fariem.

Náš dobytok nepotrebuje diplomatický pas, narodil sa, bol chovaný, porazený a spracovaný na Slovensku.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro

Náklady bude už čoskoro možné rozúčtovať aj pomocou aplikácií ako Messenger či WhatsApp.

Zelená Bratislava

Vyvetrajte si hlavu v jednom z najzelenších hlavných miest na svete.

Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?

Tím FortiGuard Labs zaznamenal značný nárast bezpečnostných hrozieb počas pandémie.