Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Zloženie produktov môže obsahovať toľko plastu, koľko ich obal

Sú bežne pridávané do peelingov, čistiacich prostriedkov a iných produktov.

Reč je o mikroplastoch. Ročne sa ich do oceánov vypustí v priemere 1,5 milióna tony. Toto množstvo zodpovedá tomu, ako keby každý z nás hodil do oceánu jednu ľahkú jednorazovú plastovú tašku týždenne.

Rozhodujú činy

Napriek tomu, že ich takmer nevidíme, Kaufland v rámci stratégie REset Plastic neprehliada ani mikroplasty. Už v roku 2013 začal reťazec meniť zloženie kozmetických, pracích a čistiacich produktov vlastných značiek. Jeho cieľom je do konca roka 2021 upraviť receptúru všetkých výrobkov privátnych značiek tak, aby neobsahovala pevné ani tekuté mikroplasty. Takto upravenú receptúru má už viac ako 70 produktov kozmetiky bevola® vrátane celého radu kozmetiky bevola Baby® pre tú najjemnejšiu detskú pokožku. V Kauflande ich zákazníci nájdu jednoducho pomocou nového loga Receptúra bez mikroplastov priamo na obale.

Malé, ale podstatné

Kaufland pod mikroplastmi rozumie pevné, vizuálne rozpoznateľné plastové častice menšie ako 5 mm s abrazívnym efektom, nerozpustné vo vode. Delia sa na primárne a sekundárne.

Práve primárne mikroplasty sa na docielenie určitých vlastností pridávajú do receptúr produktov, ako sú peelingy, zubné pasty, sprchové gély či šampóny. V šampónoch tvoria ochranný film na vlasoch, ktorý uľahčuje česanie po umytí, alebo spevňujú účes po použití vlasových prípravkov. Nájsť ich môžeme aj v receptúrach čistiacich prostriedkov, kde zabraňujú opätovnému znečisteniu predmetov. Sekundárne mikroplasty vznikajú rozkladom plastov v životnom prostredí a nazývajú sa aj makroplasty.

Vyradením jednorazových plastových produktov a jednorazových igelitových tašiek z predaja, predajom uhoriek bez plastových fólií či zavedením ekologickejších obalov svojich produktov s označením Balené zodpovedne reťazec dlhodobo a systematicky napĺňa stratégiu REset Plastic na zníženie spotreby plastov.

Viac informácií o tom, ako zodpovedne pristupuje Kaufland k obmedzovaniu používania plastov a mikroplastov, nájdete priamo na webstránke spoločnosti .

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon

Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon pre Slovensko a Českú republiku v segmente dioptrických skiel.

Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie

Nečakané rozšírenie koronavírusu postavilo populáciu a taktiež rôzne priemyselné odvetvia pred výzvy v mnohých oblastiach života.

SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov

Rok 2020 bol pre spravodajstvo SME.sk rekordný z hľadiska viacerých parametrov.