Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Nezabúdajme na dôležitosť darcovstva krvi

Krv je pre nás samozrejmosťou, ale len do momentu, keď začne chýbať.

A vtedy ide doslova o život. Je tým najvzácnejším, čo môžeme druhému človeku darovať. Závisia od nej životy ľudí podstupujúcich operácie, pacientov s leukémiou či nádorovými ochoreniami, je potrebná aj pri nehodách a úrazoch. „Náhradu ľudskej krvi zatiaľ nikto nevymyslel. Človek, ktorý potrebuje krv, má jedinú možnosť – spoľahnúť sa na iného človeka. Darovanie krvi je krásnym príkladom ľudskosti a človečenstva,“ uviedla Zuzana Rosiarová Kesegová, generálna sekretárka Slovenského Červeného kríža.

Pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi, ktorý si pripomíname 14. júna, spoločnosť Kaufland a Slovenský Červený kríž spájajú svoje sily a každoročne v tento týždeň organizujú v ôsmich divadlách Divadelnú kvapku krvi. Pre mimoriadne opatrenia sa tohtoročný 7. ročník konať nebude. Krv je potrebná počas celého roka, preto reťazec a SČK spoločne vyzývajú na darovanie krvi aj počas leta.

Pomáhanie máme v krvi

Za uplynulých šesť rokov prišlo počas Divadelnej kvapky krvi do slovenských divadiel darovať 997 darcov spolu takmer 450 litrov krvi. Tých, ktorým táto krv pomohla, tak možno rátať na tisíce, veď jeden odber môže zachrániť až štyri ľudské životy. „Tohtoročný ročník Divadelnej kvapky krvi sme preložili na budúci rok, pretože v čase plánovania projektu neboli povolené mobilné odbery a krv bolo možné darovať len priamo na odberných miestach. Veríme, že situácia bude nasledujúci rok už úplne iná a my organizáciou tohto podujatia opäť svojou kvapkou prispejeme a pomôžeme,“ vysvetlila Lucia Langová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland.

Reťazec sa snaží dlhodobo pomáhať tam, kde je to potrebné, v zmysle motta Rozhodujú činy. „Bez ochoty darcov, z radov verejnosti a aj našich vlastných zamestnancov, by sme projekt Divadelnej kvapky krvi nemohli naplniť. Preto všetkým, ktorí darujú krv, patrí poklona, ktorú si dobré skutky zaslúžia. Veď čo má väčšiu hodnotu ako ľudský život, uzavrela.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia

Digitisation is bringing new opportunities to Slovakia, but is the country ready for these changes?

ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi

Rodinná firma ZAMIO v súčasnosti patrí na Slovensku k najväčším pestovateľom kráľovnej antioxidantov - arónie čiernoplodej.

Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť

Priemerný dôchodok na Slovensku je 486,29 €, pričom ženy ho majú v priemere o 100 € nižší ako muži.