Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Nezabúdajme na dôležitosť darcovstva krvi

Krv je pre nás samozrejmosťou, ale len do momentu, keď začne chýbať.

A vtedy ide doslova o život. Je tým najvzácnejším, čo môžeme druhému človeku darovať. Závisia od nej životy ľudí podstupujúcich operácie, pacientov s leukémiou či nádorovými ochoreniami, je potrebná aj pri nehodách a úrazoch. „Náhradu ľudskej krvi zatiaľ nikto nevymyslel. Človek, ktorý potrebuje krv, má jedinú možnosť – spoľahnúť sa na iného človeka. Darovanie krvi je krásnym príkladom ľudskosti a človečenstva,“ uviedla Zuzana Rosiarová Kesegová, generálna sekretárka Slovenského Červeného kríža.

Pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi, ktorý si pripomíname 14. júna, spoločnosť Kaufland a Slovenský Červený kríž spájajú svoje sily a každoročne v tento týždeň organizujú v ôsmich divadlách Divadelnú kvapku krvi. Pre mimoriadne opatrenia sa tohtoročný 7. ročník konať nebude. Krv je potrebná počas celého roka, preto reťazec a SČK spoločne vyzývajú na darovanie krvi aj počas leta.

Pomáhanie máme v krvi

Za uplynulých šesť rokov prišlo počas Divadelnej kvapky krvi do slovenských divadiel darovať 997 darcov spolu takmer 450 litrov krvi. Tých, ktorým táto krv pomohla, tak možno rátať na tisíce, veď jeden odber môže zachrániť až štyri ľudské životy. „Tohtoročný ročník Divadelnej kvapky krvi sme preložili na budúci rok, pretože v čase plánovania projektu neboli povolené mobilné odbery a krv bolo možné darovať len priamo na odberných miestach. Veríme, že situácia bude nasledujúci rok už úplne iná a my organizáciou tohto podujatia opäť svojou kvapkou prispejeme a pomôžeme,“ vysvetlila Lucia Langová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland.

Reťazec sa snaží dlhodobo pomáhať tam, kde je to potrebné, v zmysle motta Rozhodujú činy. „Bez ochoty darcov, z radov verejnosti a aj našich vlastných zamestnancov, by sme projekt Divadelnej kvapky krvi nemohli naplniť. Preto všetkým, ktorí darujú krv, patrí poklona, ktorú si dobré skutky zaslúžia. Veď čo má väčšiu hodnotu ako ľudský život, uzavrela.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon

Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon pre Slovensko a Českú republiku v segmente dioptrických skiel.

Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie

Nečakané rozšírenie koronavírusu postavilo populáciu a taktiež rôzne priemyselné odvetvia pred výzvy v mnohých oblastiach života.

SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov

Rok 2020 bol pre spravodajstvo SME.sk rekordný z hľadiska viacerých parametrov.